Αντιπρόσωποι Οργανώσεων από την ΝΝΟ
  • Ιωάννης Θεοδωρίδης   ο νέος Συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής
  • Νέαπρόσωπα στοΣυντονιστικό  Συμβούλιο
  • Επίτιμος Συντονιστής ο Γιώργος Αγγελόπουλος
  • Σημαντικές αποφάσεις στα ζητήματα που απασχολούν την Ομογένεια

Με επιτυχίαολοκληρώθηκαν  οι εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΕ Ωκεανίας που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και διαδικτυακά την Κυριακή  27 Νοεμβρίου 2022 στο κτίριο του Συνδέσμου Ηλείων ¨ΕΡΜΗΣ» στο BexleyNNO.

Στην Γενική Συνέλευση συμμετείχαν δεκάδες αντιπρόσωποι από όλη την Ωκεανία και σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Ευρώπη πανεπιστημιακοί καθηγητές Νεοελληνικών  Τμημάτων ,εκπαιδευτικοί , ΜΜΕ και όχι μόνο.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους  που παρακολούθησαν την Γενική Συνέλευση διαδικτυακά και ο πρώην Υφυπουργός Αποδήμου  Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης,(Αθήνα)η παγκόσμιος  Γραμματέας του ΣΑΕ ΔρΟλγα Σαραντοπούλου(Βιέννη)οΔρΚωστας Καρράς  Επικεφαλής των Δικτύου επιστημόνων Ευρώπης(Γερμανία),Ο   δικηγόρος τουτ.Προεδρείου του ΣΑΕ Θεόδωρος Κουτσούμπας(Αθήνα) Η Φωτεινή Μακρή τ Γραμματέας του Προεδρείο ΣΑΕ(Θεσσαλονίκη)  κ.α.  ενώ τον Γενικό Πρόξενο τα Ελλάδος,στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννη Μαλλικούρτηεκπροσώπησε ο Κων/νος Γιαννακοδήμος Σύμβουλος Α -Επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στο Σύδνεϋ ο οποίος και χαιρέτισέ την ΓΣ με την έναρξή της.

Στην έδρα ο  Συντονιστής Γιώργος Αγγελόπουλος με τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου από την ΝΝΟ Μιχάλη Χριστοδούλου  και Γιάννη Θεοδωρίδη.

Παρουσιάστηκαν  τα πρακτικά της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης  του  Ιουνίου 2021  καθώς επίσης  οι οικονομικές καταστάσεις και η οικονομική αναφορά  για το οικονομικό έτος   1.1.21-31.12.21 Ακολούθησε αναφορά του Συντονιστικού  Συμβουλίου που παρουσίασε ο Γιώργος Αγγελόπουλος  όπου αναφέρθηκε συνοπτικά  στις κύριες ενότητες που απασχόλησαν το ΣΑΕ Ωκεανίας στην  χρονιά που πέρασε:

–Στο νόμο  για το ΣΑΕ που ψηφίστηκε τον  Φεβρουάριο του 21 και η επαναλειτουργία του ΣΑΕ.

-Στην  Ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού  και για την  ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.

– Στις δραστηριότητες του Ομογενειακού Ταμείου Εκτάκτων Αναγκών

-Στις συνεργασίας ΣΑΕ στην Περιφέρεια Ωκεανίας  και Οργανισμών/μελών του ΣΑΕ σε ζητήματα παροικιακής  δομής και λειτουργικότητας και θεμάτων  που μας απασχολούν τοπικά και σε σχέση με την Γενέτειρα.

-Αναφέρθηκε ακόμη στην αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας  σε μια σειρά ζωτικών ομογενειακών θεμάτων  και στη σχέση της με τον απόδημο και τον τρόπο επικοινωνίαςαλλά και στις τεράστιες δυσκολίες  και τα προβλήματα που αντιμετώπισε το Συντονιστικό  και τοπικάκαι σε σχέση με την πατρίδακαι έκλεισε την αναφορά αναφερόμενος στην συμμετοχή του ΣΑΕ  στις διάφορες διαδικτυακές συμμετοχές σε συνέδρια ανά το κόσμο για ζητήματα που αφορούν  τον Απόδημο Ελληνισμό και επαναβεβαίωση της μη συμμετοχής του  στα επόμενα Όργανα του ΣΑΕ στην Περιφέρεια Ωκεανίας μετά από μακρόχρονηπορεία.

Η Γενική Συνέλευσηενέκρινε ομόφωνα  τα πρακτικά, τα οικονομικά, την οικονομική αναφορά, την αναφορά του Συντονιστή  όπως επίσης και το διορισμό του Ορκωτού λογιστή  και της Λογιστικής Εταιρείας RothsayAccountingServices για τo τρέχον έτος

Στην συνέχεια  από τις τοποθετήσεις  τωνσυμμετεχόντων  αναδείχτηκαν, ξέχωρα  από τα θέματα που ανέδειξε το Συντονιστικό Συμβούλιο, και  μια  σειρά από θέματα: Όπωςη υπογραφή διακρατικής Συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας, τα εκπαιδευτικά και η ενεργοποίηση της νεολαίας. Η θεσμοθέτηση της ημέρας του Ελληνισμού , των Αρχείων του ΣΑΕ αλλά και η  σύνταξη και έκδοση ολιγοσέλιδου Ιστορικού “οδηγού” ώστε να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές ομογενών “από που ερχόμαστε και που θέλουμε να πάμε”, , η περιοδική έκδοσηφυλλαδίου για την ενημέρωση των μελών του ΣΑΕ,συγκρότηση εκπαιδευτικής Ομάδας που θα αναλάβει δράση για την επίλυση προβλημάτων των ελληνόγλωσσων σχολείων ώστε να διασωθεί η ελληνική Γλώσσα. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το εκπαιδευτικό, η ανθελληνική τοπική δράση Σκοπιανών και η ανάγκη να προσελκυσθούν νεολαίοι ομογενείς να ασχοληθούν με τα ομογενειακά κοινά ώστε να μην παρακμάσει ο ελληνισμός της Αυστραλίας..

 Από τις προτάσεις που τέθηκαν ξεχώρισαν η πρόταση της Όλγας Σαραντοπούλου για συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αυστρίας στον τομέα παροχής περεταίρω ανθρωπιστικής βοήθειας στους Έλληνες της Ουκρανίας και η πρόταση της Φωτεινής Μακρή για την Λειτουργία Κέντρου Πνευματικής Δημιουργίας των Ομογενών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αμφότερες οι προτάσεις εγκρίθηκαν από την Γενική Συνέλευση.

Επίσης, εξουσιοδοτήθηκε  το νέο Συντονιστικό Συμβούλιο , να ενεργήσει τα δέοντα προς την ελληνική κυβέρνηση για την αλλαγή του Νόμου για την ψήφο των Αποδήμων, να επισπευσθεί η θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού όπως έχει εγκριθεί από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής μετά από πρόταση του HellenicCongressofAmerica ήδη από τον Απρίλιο του 2021, και να ενεργήσει προς την κατεύθυνση να πεισθεί το ελληνικό Κράτος (η κυβέρνηση) να Ιδρυθεί Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού αφενός  και, αφετέρου, να τεθεί σε εφαρμογή ο Νόμος για την ανασυγκρότηση του ΣΑΕ.

Η Εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη  από τους Γιάννη Κουτσούπη  ,τον Γιώργο Λιανό και Πώλ Τσανή παρέδωσε στο Προεδρείο τα ονόματα των εκλεγέντων στο Νέο Συντονιστικό Συμβούλιο τα οποία επικύρωσέ η Γενική Συνέλευση  για την περίοδο 2022-2026.

Συντονιστής – Ιωάννης Θεοδωρίδης

Συντονιστικό Συμβούλιο

ΑλαβέραςΚώστας,ΚανελλάκοςΔημήτρης,ΚαλυμνίουΕλένη,ΜπέλαςΓιάννης,ΝαούμηςΛεωνίδας,ΠαπασάββαςΣάββας,ΠαπουλιδηςΠαναγιώτης,ΤσίτζαςΑστεριος

Η Γενική Συνέλευση ακόμα  ομόφωνα ανακήρυξε, για την προσφορά του στο Οργανισμό και την Ομογένεια , τον μέχρι σήμερα Συντονιστή Γιώργο Αγγελόπουλο Επίτιμο Συντονιστή  του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής που θα ισχύει από την ημερομηνία αποχώρησης του από το Συντονιστικό Συμβούλιο την επομένη της 27ης  Νοεμβρίου 2022.

Τέλος, ο  Γιώργος Αγγελόπουλος ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους και το Συντονιστικό,  για τη στήριξη και τη βοήθεια που του προσέφεραν όλα τα χρόνια  και ευχήθηκε κάθε επιτυχία  στους εκλεγέντες  ενώ ο νέος Συντονιστής  Γιάννης Θεοδωρίδης  σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η Ομογένεια χρειάζεται το ΣΑΕ -ένα ΣΑΕ αυτοχρηματοδοτούμενο,   επισημαίνοντας πως όποιος θέλει να είναι μέλος του ΣΑΕ θα πρέπει και να καταβάλει συνδρομή. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να προσεχθεί η Παιδεία καθώς, όπως είπε, συνεχώς κλείνουν σχολεία και μειώνονται οι Έδρες Ελληνικών σε ξένα πανεπιστήμια

ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ