20190523_Natura2000_Award_celebration_Meteora_HOS_RTrigou

Έναν χρόνο πριν, στις 17 Μαΐου 2018, ο Ασπροπάρης και οι διασυνοριακές δράσεις για την προστασία του κατά μήκος τριών ηπείρων, κέρδισαν το Ευρωπαϊκό βραβείο Natura 2000 στην κατηγορία«Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση». Με αφορμή αυτή την ξεχωριστή νίκη και στο πλαίσιο δύο σημαντικών γιορτών για το περιβάλλον, της Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστατευόμενων ΠεριοχώνNatura 2000 και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας διοργάνωσε τρεις εκπαιδευτικές εξορμήσεις στη γειτονιά του Ασπροπάρη στα Μετέωρα.

Περισσότερα από 200 μέλη της μαθητικής «Ομάδας Δράσης για τον Ασπροπάρη» από το 1ο, 3ο, 4οκαι 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας βρέθηκαν κοντά στους τελευταίους Ασπροπάρηδες της περιοχής, σε μια τριήμερη γιορτή αφιερωμένη στη μετεωρίτικη φύση, τον γύπα-σύμβολο των βράχων των Μετεώρων και στο δίκτυο ανθρώπων για την προστασία του.

20190606_Natura2000_Award_celebration_Meteora_HOS_DVavylis (3)

Οι ηλιόλουστες ημέρες εξόρμησης στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 των Μετεώρων περιλάμβαναν παρατήρηση με κιάλια και τηλεσκόπια της φωλιάς ενός από τους δυο εναπομείναντες Ασπροπάρηδες της περιοχής (του «Στραβοουρά») και εκπαιδευτικές δραστηριότητες εξερεύνησης της φύσης των Μετεώρων, αφιερωμένες στον Ασπροπάρη. Επίσης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία της φύσης των Μετεώρων, μέσα από συζήτηση με τον κ. Σπύρο ΜουζιούραΥπεύθυνο Γραφείου Θήρας του Δασαρχείου Καλαμπάκας. Ο «Στραβουράς», ως καλός οικοδεσπότης, υποδέχτηκε τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες πετώντας με φόντο τα επιβλητικά βράχια των Μετεώρων, γεμίζοντας με χαμόγελα και ενθουσιασμό τα πρόσωπα όλων των μελών της Ομάδας!

Όμως και τα ίδια τα παιδιά είχαν ετοιμάσει πολλές εκπλήξεις για τους Ασπροπάρηδες της περιοχής, γιορτάζοντας τη νίκη τους: θέλοντας να στείλουν τα δικά τους μηνύματα για την προστασία τους δημιούργησαν πανό, πλακάτ και κατασκευές και, ντυμένα τα ίδια ως Ασπροπάρηδες, φώναξαν δυνατά συνθήματα όπως «Την απόφαση έχω πάρει, προστατεύω Ασπροπάρη!»«Ας βοηθήσουμε να μεγαλώσει η οικογένεια του Ασπροπάρη!»«Σεβασμός στα ζώα και στη φύση»«Κάτασπρε Ασπροπάρη, την ταΐστρα γεμάτη έχω βάλει»«Όχι στα δολώματα» και πολλά άλλα.

Αποχαιρετώντας τη φετινή σχολική χρονιά, Η «Ομάδα Δράσης για τον Ασπροπάρη» ανανέωσε το ραντεβού της για τον Σεπτέμβριο, όταν θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και οι Ασπροπάρηδες θα αναχωρούν για την Αφρική, με την ελπίδα να έρθουν ξανά κοντά μας την ερχόμενη άνοιξη.

Σημειώσεις:

 

  • Το Δίκτυο Natura 2000 είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών που ιδρύθηκε το 1992. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΕ για τη φύση και τη βιοποικιλότητα, με στόχο την εξασφάλιση της μακροχρόνιας επιβίωσης των πιο πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης. Απαρτίζεται από τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ), οι οποίες ορίζονται από τα Κράτη Μέλη σύμφωνα με την Οδηγία για τους Οικότοπους και τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), σύμφωνα με την Οδηγία για τα Άγρια Πουλιά. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο 27.000 χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών, που καλύπτουν περισσότερο από 18% της χερσαίας επιφάνειας και σημαντικά τμήματα των θαλασσών που την περιβάλλουν. Στην Ελλάδα αριθμεί 446 περιοχές. Το δίκτυο προσφέρει μια σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, εξυπηρετώντας παράλληλα και μια σειρά από κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες ζωτικής σημασίας.

  • Το Πρόγραμμα LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής», υλοποιείται κατά την περίοδο 2017-2022 από Οργανώσεις και Φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στα Βαλκάνια και τη διασφάλιση ασφαλούς μεταναστευτικής διαδρομής γι’ αυτά. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, του Πράσινου Ταμείου και του Ιδρύματος MAVA.

Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Επικοινωνίας