/Παρατάθηκε κατά μία ημέρα η διάρκεια του συνεδρίου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, λόγω των πολλών συμμετοχών από ερευνητές του έργου του μεγάλου Έλληνα

Του Αποστόλη Ζώη

Η μεγάλη συμμετοχή εισηγητών από κάθε γωνιά του πλανήτη ανάγκασε την οργανωτική επιτροπή σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, να παραταθεί κατά μία ημέρα το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), από την ίδρυσή της το 1988 στη Γενεύη και μέχρι σήμερα, οργάνωσε δεκάδες συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, διαγωνισμούς για τους νέους, εκθέσεις, προβολή ντοκιμαντέρ/ταινιών και θεατρικών παραστάσεων στις πέντε ηπείρους.

Στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2022, η ΔΕΦΝΚ, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά  οργανώνει σε συνεργασία με άλλους φορείς, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη». Τελικά, όπως προαναφέρουμε στην αρχή του ρεπορτάζ, το συνέδριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.

Είναι μια πλευρά του έργου του που δεν έχει επαρκώς μελετηθεί, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. O μεγάλος στοχαστής μας αναφέρεται εντούτοις συχνά στο φυσικό περιβάλλον (τοπία, ήλιος, στοιχεία της φύσης -νερό, φωτιά, αέρας, χώμα-, δέντρα, φυτά, φρούτα, βουνά, θάλασσες, ζωικός κόσμος, χρώματα, κήποι, μυρωδιές κ.ά.) στα μυθιστορήματά του, στα ποιήματα, στις τραγωδίες, στα δοκίμια και τις ταξιδιωτικές διηγήσεις, στην αλληλογραφία και στα βιβλία για νέους. Έδινε στη φύση μια πνευματική διάσταση.

Η ΔΕΦΝΚ αναλαμβάνει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής για τους εισηγητές.

Όσοι εισηγητές δεν μπορούν να παρευρεθούν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την ανακοίνωσή τους διαδικτυακά. Το κοινό, επίσης, που αδυνατεί να παρευρεθεί, θα μπορεί να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου με τον ίδιο τρόπο.

Μετά το τέλος κάθε συνεδρίας θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ