Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αρνητικές διαφαίνονται οι εξελίξεις σχετικά με την συνέχιση της λειτουργίας της “Hellenic Steel”, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο του χάλυβα στην χώρα μας και ο μοναδικός παραγωγός στον τομέα της ψυχρής έλασης στην Ελλάδα.

H ελληνική εταιρεία χάλυβα “Hellenic Steel” αναγκάζεται να αναστείλει την λειτουργία της, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο Ταμείο Ανεργίας εκατοντάδες εργαζόμενοί της. Η “Hellenic Steel” κατείχε το 40% της εγχώριας αγοράς και παρήγαγε ετησίως περίπου 200.000 τόνους προϊόντων ψυχρής έλασης και επιψευδαργυρωμένων προϊόντων εμπορικής ποιότητας. Το ποσοστό εξαγωγής του προϊόντος κυμαινόταν από 50%-60% με κατεύθυνση κυρίως στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου (Βουλγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ κ.λπ.), χώρες της Mεσογειακής Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Στην εγχώρια αγορά, η εταιρεία τροφοδοτεί περίπου 80 πελάτες, τελικούς χρήστες και εμπόρους, ενώ κατέχει το 40% της εγχώριας αγοράς. Οι πωλήσεις των διαφόρων προϊόντων της πριν από την κρίση, τα έτη 2001-2008, ήταν κατά μέσο όρο 194.883 τόνοι χάλυβα για την ελληνική αγορά, δηλαδή το 56,25% και 151.599 τόνοι για το εξωτερικό, 43,75% αντίστοιχα. Κατά την περίοδο της κρίσης, δηλαδή κατά τα έτη 2009-2014, οι πωλήσεις κατά μέσον όρο, ήταν αντίστοιχα 80.774 τόνοι για την ελληνική αγορά (48,35%) και 86.259 τόνοι για το εξωτερικό (51,65%).hellenicsteel

H εταιρεία, που είναι θυγατρική της μεγάλης ιταλικής χαλυβουργικής εταιρείας “ILVA Commerciale”, έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, απόφαση, η οποία ελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι εργαζόμενοι της “Hellenic Steel” ενημερώθηκαν από την διοίκηση της εταιρείας, ότι θα τους δοθεί άδεια, μέχρι να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της πώλησης της χαλυβουργίας.
Ήδη Γερμανοί αλλά και Ρώσοι επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της εταιρείας, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να θεωρείται τίποτα ακόμη βέβαιο.
Το θέμα της “Hellenic Steel” έγινε γνωστό τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από επιστολή των εργαζομένων της εταιρείας στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, με την οποία ζητούσαν την λήψη μέτρων, προκειμένου η εταιρεία να μην «κατεβάσει ρολά».
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στην ιταλική κυβέρνηση και στην μητρική εταιρεία “ILVA Commerciale” ώστε να αποτραπεί η εκκαθάριση της ελληνικής εταιρείας και να δοθεί παράταση χρόνου για να αναζητηθούν άλλες λύσεις (αγοραστές, επενδυτές, κ.α.).
Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία θετική εξέλιξη στο ζήτημα αυτό και φαίνεται ότι η αναστολή της λειτουργίας της εταιρείας θα είναι οριστική. Πρέπει να σημειωθεί, ότι όλα αυτά δημιουργήθηκαν λόγω των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η μητρική “ILVA Commerciale”, η οποία τον Ιούνιο του 2013 τέθηκε υπό επιτροπεία, λόγω σοβαρών προβλημάτων πρόκλησης περιβαλλοντικής ρύπανσης της μονάδας του Τάραντα και επί του παρόντος τελεί υπό την διαχείριση έκτακτου επιτρόπου, ο οποίος διορίστηκε από την ιταλική κυβέρνηση.
H “ILVA Commerciale” αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει μια κρίση εισοδημάτων και ρευστότητας, η οποία οφείλεται σε σοβαρές διαχειριστικές ζημιές, που καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Φωτό: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=85605

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ