9.4 C
Berlin, DE
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Ορθόδοξη Ευλογία των καρπών της Βαυαρικής γης, από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας

Ορθόδοξη Ευλογία των καρπών της Βαυαρικής γης, από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας

Foto: Andrea Franzetti/Kirchenzeitung Eichstätt

Διεκκλησιαστική εκδήλωση για τη Δημιουργία στη Βαυαρία.

Στη πόλη Πάππενχάιμ (Pappenheim)  της Βαυαρίας έλαβε χώρα την 1η Οκτωβρίου 2017 μια εκδήλωση με συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας σχετικά με τη Δημιουργία του Θεού, στα πλαίσια της διεκκλησιαστικής προσευχής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Στους χώρους του Μορφωτικού και συνεδριακού Κέντρου της ευαγγελικής εκκλησίας της Βαυαρίας στη πόλη Πάπενχάιμ, διάφοροι οικολογικοί οργανισμοί της καθολικής και ευαγγελικής εκκλησίας και του πανεπιστημίου της πόλης Άιχστετ παρουσίασαν την επάρκεια των φυσικών πόρων για την απρόσκοπτη σίτιση όλων των ανθρώπων του πλανήτη μας, καθώς επίσης και την άσκοπη κατανάλωση των αγαθών, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από πείνα εκατομύρια άνθρωποι σ΄όλη τη γή.

Ο καθολικός Επίσκοπος της περιοχής κ. Γρηγόριος Χάνκε, η ευαγγελική επίσκοπος κ. Ελισάβετ Χαν φον Βέιχερν και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, έλαβαν μέρος στη εξαίρετη αυτή παρουσίαση του προβληματιμού των χριστιανών της Βαυαρίας, για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Στη διάρκεια της ημέρας επισκέφθηκαν τα διάφορα περίπτερα και ενημερώθηκαν για τις πρωτοβουλίες των εκκλησιών ανά τον κόσμο για τη δίκαιη κατανομή των αγαθών σ΄όλους τους ανθρώπους, αδιακρίτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας και φιλοσοφικών ιδεών. Το θέμα της ημερίδας ήταν: “Τον άρτον ημών τον επιούσιον”.

Το απόγευμα οι εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι έλαβαν μέρος σε μια λιτανεία δια μέσου των οδών της πόλης και μετέβησαν στον ευαγγελικό ναό της πόλης, όπου και ανέγνωσαν ψαλμούς και ύμνους, με θέμα τη δοξολογία του Θεού για τη Δημιουργία και τη λελογισμένη χρήση του πλούτου της Δημιουργίας σ΄όλο τον κόσμο.

Ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. Χάνκε τόνισε στο κήρυγμά του τη σημασία της δίκαιης κατανομής των αγαθών της γής, ενώ η ευαγγελική επίσκοπος κ. Χαν φον Βέιχερν, τόνισε την ομορφιά και τον πλούτο της δημιουργίας του Θεού.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέγνωσε την ευχή της Αρτοκλασίας και ευλόγησε τους καρπούς της βαυαρικής γής (άρτος, σίτος, έλαιον, οίνος, φρούτα, σταφύλια και διάφορα κηπουρευτικά προιόντα) που είχαν τοποθετηθεί μπροστά από την αγία τράπεζα, με αφορμή και την εορτή της “Ημέρας των Ευχαριστιών προς τον Θεό για την Συγκομιδή του έτους”,  που εορτάτηκε την ημέρα εκείνη σ΄όλη τη Γερμανία και στη πόλη Πάππενχάιμ.

Το έθιμο αυτό έχει τις απαρχές του από τον 3ο αιώνα μ.Χ. Στη Γερμανία υπήρχαν διάφορες ημερομηνίες εορτασμού του εθίμου, μέχρις ότου το 1777 καθιερώθηκε, με βασιλικό διάταγμα του πρώσου βασιλέα Φρειδερίκου Β΄, ο εορτασμός στα τέλη Σεπτεμβρίου ή την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Foto: Malamoussis

Κάτι αντίστοιχο υπάρχει και στην Ορθὀδοξη Εκκλησία, σε διαφορετική μορφή. Στη Πατρίδα μας ευλογούμε, ως γνωστό. κάθε χρόνο τα σταφύλια στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου. Στο Μέγα Ευχολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας υπάρχουν πολλές ευχαριστήριες ευχές, όπως λ.χ. “Επί των προσφερόντων απαρχάς οπώρας”, “Επί άλωνος”, “Επί τρυγής αμπέλου”, “Επί ευλογήσει οίνου”, “Τάξις γινομένη εις χωράφιον, ή εις αμπελώνα, ή εις κήπον”, κ.α.

Σημειώνεται ότι και η εκδήλωση αυτή έλαβε μέρος στα πλαίσια της πρωτοβουλίας και δραστηριοποίησης του Σεπτού Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για την Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας ευλόγησε εφέτος δύο φορές τη Δημιουργία του Θεού στη Βαυαρία, με τον αγιασμό της μεγαλύτερης βαυαρικής λίμνης Χιμσέε, στις 24 Σεπτεμβρίου (εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση) και με την ευλογία των καρπών της βαυαρικής γης, την 1η Οκτωβρίου, στη πόλη Πάππενχάιμ.

Fotos: (2789, 2826, 2845) Andrea Franzetti/Kirchenzeitung Eichstätt

Fotos (5591 und 5609) Malamoussis
———————————————————–
Και μια ενδιαφέρουσα είδηση.
Στη πόλη Παππενχάιμ υπάρχει η μοναδική βαυαρική “Εκκλησία του Αγρού”, που είναι στημένη σε ένα καταπράσινο λιβάδι της πόλης. Πρόκειται για μια ανοικτή χαλύβδινη, χωρίς οροφή, κατασκευή, πάνω στην οποία αναρριχώνται χίλιοι περἰπου κλάδοι φυτών. Η Εκκλησία του Αγρού στήθηκε από την ευαγγελική νεολαία το 2007.
Αρχικά επρόκειτο εκεί να λάβει μέρος η θρησκευτική εκδήλωση της 1ης Οκτωβρίου 2017, λόγω όμως βροχής μεταφέρθηκε η εκδήλωση στον ευαγγελικό ναό της πόλης.
Τέτοιου είδους Εκκλησίες του Αγρού υπάρχουν στο Βερολίνο και σε 6 ακόμη πόλεις της Γερμανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο