Ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, παρέτεινε απλά την προθεσμία για άλλα δύο έτη, δηλαδή μέχρι την 30.6.2018, στην οργανική δικαιοδοσία των Αστυνομικών Αρχών να εκδίδουν τις παραδοσιακές Αστυνομικές Ταυτότητες!
-Για την «Ηλεκτρονική Κάρτα του πολίτη» δεν εκδόθηκε ακόμη εκτελεστική Υπουργική Απόφαση, αφού οι “ειδικοί” δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει στα τελικά χαρακτηριστικά της.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ως λανθασμένη και παραπλανητική χαρακτηρίζεται η είδηση, που κυκλοφόρησε από ορισμένα ΜΜΕ και αναμεταδόθηκε από πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες, περί της-δήθεν- διετούς αναβολής της έκδοσης των «νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων».
«Δεν πρόκειται για παράταση του χρόνου έναρξης της έκδοσης της «Ηλεκτρονικής Κάρτας του Πολίτη», δηλαδή της Κάρτας των «βιομετρικών ταυτοτήτων», αλλά για παράταση, που δόθηκε εκ νέου, ώστε να έχουν την οργανική δικαιοδοσία να εκδίδουν τις έως τώρα υπάρχουσες απλές Αστυνομικές Ταυτότητες των πολιτών οι Αστυνομικές Αρχές και όχι το Υπουργείο Εσωτερικών!», αναφέρει συγκεκριμένα σχετική ανακοίνωση εκπροσώπου σωματείων, που αντιδρούν στην θεσμοθέτηση και εφαρμογή της Ηλεκτρονικής ταυτότητας.
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται, ότι «με τον Νόμο 1599/1985 καθιερώθηκε η έκδοση των νέων (τότε) Αστυνομικών Ταυτοτήτων, των απλών, δηλαδή αυτών ακριβώς, που κατέχουμε σήμερα. Όχι των ηλεκτρονικών με chip με ή χωρίς βιομετρικά στοιχεία (= «Κάρτα Πολίτη»). Περί αυτών δεν εκδόθηκε ακόμη εκτελεστική Υπουργική Απόφαση, αφού οι “ειδικοί” δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει στα τελικά χαρακτηριστικά της.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, παρέτεινε την προθεσμία για άλλα δύο έτη, δηλαδή μέχρι την 30.6.2018, στην οργανική δικαιοδοσία των Αστυνομικών Αρχών να εκδίδουν τις παραδοσιακές Αστυνομικές Ταυτότητες

Με το άρθρο 25 παρ. 4 του εν λόγω Νόμου (1599/1986), είχε παρασχεθεί στις Αστυνομικές Αρχές η οργανική δικαιοδοσία να εκδίδουν αυτές (αντί του Υπουργείου Εσωτερικών) τις ταυτότητες μέχρι την 31.12.1987. Ο νόμος ορίζει, ότι η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Έκτοτε αυτό γίνεται συνεχώς κάθε δύο χρόνια, και αυτό έγινε και τώρα. Με την υπ’ αριθ. Φ. 131360/οικ.10047/15-4-2014 (1154 Β ́ ) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών είχε παραταθεί για τελευταία φορά η προθεσμία αυτή μέχρι την 30.6.2016. Ενόψει δε της λήξεως και της προθεσμίας αυτής, ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, με την πρόσφατη αυτή απόφασή του υπ’ αριθ. ΤΑΔΚ 247/4.3.2016, που δημοσιεύθηκε και στο ΦΕΚ, παρέτεινε την προθεσμία για άλλα δύο έτη, δηλαδή μέχρι την 30.6.2018», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.ypourgeio_eswterikwn_619_355