Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών, Ντύσελντορφ, Βάιμπλινγκεν, Ελβετίας, Μονάχου και Βερολίνου έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην προβολή του ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου με τον τίτλο

Τα χνάρια των Αργοναυτών

Κεντρικός Ομιλητής των εκδηλώσεων & παρουσίαση: Θεοδόσης Κυριακίδης.

Ημερομηνίες Εκδηλώσεων:

→ 24.09.2011 Bruxelles,
Salle Aurore, Chaussée de Mons, 722, 1070 Anderlecht

25.09.2011 Düsseldorf,
Orthodoxe Kirche Hl. Apostolos Andreas, Am Schönenkamp 1, 40599 Düsseldorf

01.10.2011 Waiblingen,
Kameralamtskeller, Langestr. 40, 71332 Waiblingen

02.10.2011 Zürich,
Kulturzentrum der griech.-orthodoxen Kirche Agios Dimitrios, Wasserwerkstr. 92, 8004 Zürich

08.10.2011 München,
Griechisch-orthodoxe Allerheiligenkirche, Ungererstr. 131, 80805 München

09.10.2011 Berlin,
Tiyatrom, Alte Jakobsstr. 12, 10969 Berlin

Η Τραπεζούντα, «η καλλίστη των πόλεων» όπως την ονόμασε τον 11ο αιώνα ο πατριάρχης Ιωάννης Η’ Ξιφιλίνος, αποτέλεσε την πρωτεύουσα των Ελλήνων στην Ανατολή για πάνω από δυο χιλιετίες. Υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορικών σχέσεων, στο κέντρο στρατιωτικών και πολιτικών ενδιαφερόντων.

Στη μεγάλη ακμή της υπήρξε η πρωτεύουσα μιας Αυτοκρατορίας, της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών. Αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ καταγράφει την άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, που κατέληξε στο μεγάλο διωγμό και την γενοκτονία των ελλήνων ποντίων από τους Νεότουρκους, στην αυγή του 20ου αιώνα.

Με οδηγό τον καταξιωμένο Ελληνα ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου (ο οποίος κατάγεται απ’ την περιοχή), καθώς και με τη βοήθεια διεθνούς φήμης ερευνητών από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου, το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών» αποτελεί την πρώτη επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής της ποντιακής μνήμης, παράδοσης και ιστορίας.

Ο ποντιακός Ελληνισμός ξεριζώθηκε και σήμερα μοναδικός μάρτυρας για την μακραίωνη παρουσία του είναι τα λείψανα του μνημειακού πολιτισμού που δημιούργησε.

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, Θεολόγος – Ιστορικός, αναφέρε χαρακτηριστικά: “Κάθε φορά που πηγαίνουμε στον Πόντο είναι σαν να επιστρέφουμε στο χωριό μας, σαν να βρίσκουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, χορεύουμε τους ίδιους χορούς, τραγουδάμε τα ίδια τραγούδια, τρώμε τα ίδια φαγητά, είναι πραγματικά σαν να βρισκουμε ξανά τα χαμένα μας αδέρφια”.

Η σκηνοθεσία-φωτογραφία είναι του Α. Μπάρζου, η έρευνα και επιστημονική επιμέλεια του Θεοδόση Κυριακίδη, το σενάριο του Ν. Ζηργάνου, η μουσική του Γ. Παξεβάνη, το μοντάζ των Γ. Μπιλήρη και Αννας Πρόκου και η διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής της Αναστασίας Σκουμπρή. Η παραγωγή είναι της Small Planet για το Ερευνητικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Θα χαρούμε να σας δούμε όλους κοντά μας στα συμπόσια που διοργανώνουμε, με αφορμή την προβολή του πολύτιμου αυτού ντοκιμαντέρ!

Με εκτίμηση

Σοφία Καρυπίδου

www.osepe.de, info@osepe.de

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ