– Περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος εξανάγακασε 4,6 εκατομμύρια Σύριους να αφήσουν την πατρίδα τους και να καταφύγουν σε άλλες χώρες.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας το τεράστιο οικονομικό κόστος του πολέμου στην Συρία φθανει ή ξεπερνά μέχρι τώρα τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αυξάνεται διαρκώς, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη στον ορίζοντα για ειρήνευση στην χώρα.
Η αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας ήρθε την ίδια ημέρα, που ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο και ανακοίνωσαν την βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2020 για τους Σύριους.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, πάνω από 260.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος εξανάγακασε 4,6 εκατομμύρια ανθρώπους να αφήσουν την πατρίδα τους και να καταφύγουν σε άλλες χώρες.SYRIA-XARYHS11
Ο πόλεμος στην Συρία αλλά και οι επιπτώσεις του στις γύρω χώρες, Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, Ιράκ και Αίγυπτο, έχει ένα συνολικό κόστος, που, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, φθάνει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιστοιχεί με το ΑΕΠ της Συρίας για το 2007, αν αναχθεί σε τιμές εκείνης της χρονιάς.

Τα προβλήματα είναι έντονα και πολυποίκιλα στις χώρες, όπου ζουν Σύριοι πρόσφυγες, καθώς η ανεργία, που τους πλήττει, ανέρχεται σε απίστευτα μεγέθη

Τα προβλήματα είναι μεγάλα και στις γειτονικές χώρες, καθώς η είσοδος περισσοτέρων από 630.000 προσφύγων στην Ιορδανία κοστίζει στην χώρα αυτή περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Το ποσό αυτό είναι περίπου το 6% του ΑΕΠ της Ιορδανίας, και το ένα τέταρτο των εσόδων της χώρας από την φορολογία. Όμως, τα προβλήματα είναι πολυποίκιλα και στις άλλες χώρες, όπου η ανεργία ανέρχεται σε απίστευτα μεγέθη ανάμεσα στους πρόσφυγες, ιδίως στις γυναίκες.
Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου το 92% των Σύριων προσφύγων, που βρίσκονται σήμερα στον Λίβανο, δεν έχουν εργασία με συμβόλαιο, ενώ, πάνω από το 50% των ανθρώπων αυτών εργάζονται περιστασιακά, με λίγα μεροκάματα το μήνα, εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές και χωρίς σταθερό αντικείμενο εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ