Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την Παρασκευή 8 Μαΐου αναμένεται να πέσει στην Γη το ρωσικό διαστημικό σκάφος, που κατευθύνεται ανεξέλεγκτο στον πλανήτη μας, σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε η ρωσική Διαστημική Υπηρεσία.300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι «σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών της «Roskosmos», το διαστημόπλοιο θα αποσυντεθεί στις 8 Μαΐου μεταξύ 01:23′ και 21:55′ ώρα Μόσχας», δηλαδή μεταξύ 23:23′ ώρα Γκρίνουιτς της 7ης Μαΐου και 19:55′ της 8ης Μαΐου (02:23′ και 22:55′ ώρα Ελλάδας).
Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στο διάστημα, αφότου οι ελεγκτές των ρωσικών διαστημικών αρχών έχασαν τον έλεγχό του πριν από μια εβδομάδα.

«Το διαστημικό σκάφος θα διαλυθεί εντελώς, διασχίζοντας τα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης και μόνον μερικά μικρά κομμάτια θα φθάσουν στην επιφάνεια της Γης»

Οι επιστήμονες της ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος εκτιμούν, ότι «το διαστημικό σκάφος θα διαλυθεί εντελώς διασχίζοντας τα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης και μόνον μερικά μικρά κομμάτια θα φθάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη».
Όπως είχαμε αναφέρει πριν μερικές ημέρες σε σχετικό μας άρθρο, μερικές ώρες μετά την εκτόξευσή του στις 28 Απριλίου, το Progress Μ-27Μ, το οποίο είχε προγραμματιστεί να προσδεθεί την Τρίτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον οποίο θα ανεφοδίαζε, δεν απάντησε στους Ρώσους μηχανικούς και άρχισε να παρουσιάζει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.
Ήδη, ερευνητική επιτροπή έχει αναλάβει να διαπιστώσει τις συνθήκες του ατυχήματος, το οποίο φαίνεται να σημειώθηκε την στιγμή του διαχωρισμού του φορτηγού σκάφους και του πυραύλου, όπως είχε εκτιμήσει πριν από μια εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της «Roskosmos» Αλεξάντρ Ιβανώφ.
Η απώλεια του διαστημικού σκάφους, που θα κοστίσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ, αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον στρατηγικής σημασίας ρωσικό διαστημικό τομέα, που ήδη βρίσκεται στον στόχαστρο της Κυβέρνησης για μια σειρά από οδυνηρές αποτυχίες.