Στις 30 Ιουνίου και ώρα 20:15 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 5ου ΚΑΠΗ(έναντι ΔΕΗ) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση νέου διπλού CD που δημιούργησε ο Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων & Παράρτημα Φανερωμένης  «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ».

Το ηχογραφημένο υλικό περιλαμβάνεται σε δύο CD που ολοκληρώθηκαν στις  20-4-2016. Φέρει τον τίτλο « Παλιά Σοδειά σε νέα Αλώνια » και είναι καταστάλαγμα βιωμάτων και μακροχρόνιας ερευνητικής εργασίας. Συνοδεύεται από ένθετο 40 σελίδων όπου περιλαμβάνονται τα κείμενα των τραγουδιών και αντίστοιχα Λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία όπως και φωτογραφικό υλικό. Είναι μια προσπάθεια διάσωσης ανέκδοτων τραγουδιών των Καραγκούνηδων της Δυτικής Θεσσαλίας στην αυθεντική τους μορφή όσον αφορά το κείμενο και τη μελωδία. Περιλαμβάνονται επίσης και τραγούδια γνωστά στα οποία ο λαϊκός τραγουδιστής παρεμβαίνει στο ποιητικό κείμενο προκειμένου να εκφράσει ιδιαίτερα προσωπικά του συναισθήματα και επιθυμίες.

Η έρευνα και καταγραφή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε στη Φανερωμένη Τρικάλων και στην ευρύτερη περιοχή, επί τόπου με τη βιωματική μέθοδο project και την εφαρμογή των επιστημονικών μεθόδων βιντεοσκόπησης με videocamera, ηχογράφησης με μαγνητόφωνο όπως και προσωπικής συνέντευξης μεγάλης ηλικίας πληροφορητών, ανδρών και γυναικών (ιδίων φορέων της παράδοσης) μη εξαιρουμένης και της καταγραφής δια της πέννας. Σκοπός της εργασίας είναι η ελάχιστη συμβολή στη μελέτη των Λαογραφικών-Ιστορικών στοιχείων της ζωής και κατά συνέπεια της κοινωνικής δομής των Καραγκούνηδων της ερευνηθείσης περιοχής.

Η παράδοση των Τρικάλων παρουσιάζει μεγάλο πλούτο και συγκερασμό στοιχείων, γεγονός που οφείλεται στη γεωγραφική θέση χάρη της οποίας η περιοχή αποτέλεσε και αποτελεί   κέντρο πολιτιστικής επιρροής, διακίνησης και διάδοσης πνευματικών και υλικών στοιχείων. Η προσπάθεια αυτής της δημιουργίας έγινε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Λαογραφικού Συλλόγου Τρικάλων και Φανερωμένης «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ» χάρη στην αγάπη και το ζήλο που έχουν για την παράδοση τα μέλη του οι συμμετέχοντες μουσικοί και οι υπόλοιποι συντελεστές. Όλοι εργάστηκαν με ζήλο και υπομονή για να καταλήξουν στο θεμιτό αποτέλεσμα. Στην παρουσίαση θα προλογίσουν και θα μιλήσουν επιστήμονες που ανήκουν στο χώρο της Μουσικής και Τοπικής Λαογραφίας όπως και οι συντελεστές. Η τελετή θα κλείσει με συμβολικούς χορούς από τα τμήματα των Θεριστάδων, που θα συνοδέψουν οι μουσικοί –συντελεστές δημιουργοί του CD – Αρης Ντίνας, Νίκος Τζουκόπουλος, Γιάννης Σούλτης,  Γιώργος Ντίνας, Γιώργος Μαγαλιός και Βασιλικη Ασημακοπούλου. Είσοδος ελεύθερη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

theristades