Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης αποκάλυψε, ότι μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο την στιγμή που συνεδρίαζε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για όλα τα θέματα, που αφορούν τις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν, που ακολούθησε.lafazanis
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε, ότι το τηλεφωνικό ραντεβού ήταν κανονισμένο πριν το δημοψήφισμα και σε αυτό εκφράστηκε η στήριξη του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Ελλάδα αυτήν την στιγμή, ενώ η ατζέντα του αφορούσε, αφενός σε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, και αφετέρου στο δημοψήφισμα.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί, ότι η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει μια συμφωνία, η οποία να είναι θετική για την αναπτυξιακή της πολιτική»

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης πρόσθεσε σχετικά, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος στηρίζει την Ελλάδα σε αυτή την δύσκολη στιγμή. «Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ακολουθεί αυτή την πολιτική των δανειστών. Θεωρεί, ότι η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει μια συμφωνία, η οποία να είναι θετική για την αναπτυξιακή της πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης.
Ο ίδιος, ωστόσο, ξεκαθάρισε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από μια τρίτη χώρα, εκτός Ευρωζώνης «όταν βρισκόμαστε σε μια χρηματοδότηση Ευρωζωνική», όπως επισήμανε.
Ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε: «Είναι πιθανόν, όμως, να έχουμε όφελος ως χώρα και ως κοινωνία από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Και εδώ κάνουμε μια καλή προσπάθεια, στην οποία βρίσκεται και ο αγωγός του ρωσικού φυσικού αερίου».
Νωρίτερα, το στέλεχος της Κυβέρνησης στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή σχολίασε την απόφαση της ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει τις περικοπές στα ενέχυρα, που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να αντλούν ρευστότητα.