-«Η Ρωσία σχεδιάζει να επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή του έργου αυτού, δημιουργώντας έως και 20.000 θέσεις εργασίας, αν το έργο υλοποιηθεί».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να υπογράψει ένα έγγραφο πολιτικής στήριξης για το σχέδιο του αγωγού «Turk Stream» στην Αγία Πετρούπολη, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο θα λάβει χώρα τον Ιούνιο, ανακοίνωσε ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας. Η Ρωσία σχεδιάζει να επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή του έργου αυτού αναφέρει αμερικανικό ΜΜΕ.lafazanis
Η υπογραφή του μνημονίου, που θα αφορά την πολιτική στήριξη για το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, θα υλοποιηθεί κατά την διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (SPIEF-2015), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη από 18 έως 20 Ιουνίου 2015, με την συμμετοχή και της Ελλάδος.

«Μέρος του αγωγού θα διέλθει από το ελληνικό έδαφος, παραδίδοντας ρωσικό φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα. Το κομμάτι αυτό θα κοστίσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια»

«Ακριβώς εκεί θα προσπαθήσουμε να υπογράψουμε μια συμφωνία, το λεγόμενο «μνημόνιο», για την πολιτική στήριξη του εν λόγω αγωγού φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Itar-TASS».
Μέρος του αγωγού θα διέλθει από το ελληνικό έδαφος, παραδίδοντας ρωσικό φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα, και το οποίο θα κοστίσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξη του στο ρωσικό κανάλι «Rossiya24″.
Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε, ότι μια ελληνική κρατική εταιρεία θα συμμετέχει επίσης στο έργο αυτό, προσθέτοντας, ότι υπήρξε «μεγάλο ενδιαφέρον» από πολλές εταιρείες, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην κατασκευή και την μελλοντική λειτουργία του αγωγού.

«Το έργο θα μπορούσε να συμβάλει, όχι μόνον στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος, αλλά και να επηρεάσει θετικά το σύνολο της περιοχής»

«Το έργο θα μπορούσε να συμβάλει, όχι μόνον στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος, αλλά και να επηρεάσει θετικά το σύνολο της περιοχής», είπε ο Υπουργός. «Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως και 20.000 θέσεις εργασίας, αν το έργο υλοποιηθεί», δήλωσε ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι «οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα επωφεληθούν από αυτόν τον αγωγό, τα μέγιστα».
Σύμφωνα με έγκυρους Έλληνες και διεθνείς αναλυτές, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει στο παρελθόν την πεποίθησή του ότι, με την προσχώρησή του έργου, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα από τα κύρια κέντρα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η Αθήνα θα μπορούσε να κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα τέλη διέλευσης του φυσικού αερίου.
Πρόκειται, ασφαλώς, για πολλά χρήματα, που δεν μπορεί να τα αγνοήσει οποιαδήποτε Κυβέρνηση.

«Η Μόσχα έχει θέσει σε λειτουργία ένα πολύ μεγάλο σχέδιο που «καλύπτει» τα Βαλκάνια, την Τουρκία και φυσικά την ΕΕ»

Κατά τους αναλυτές αυτούς, η Μόσχα έχει θέσει σε λειτουργία ένα πολύ μεγάλο σχέδιο που «καλύπτει» τα Βαλκάνια, την Τουρκία και φυσικά την ΕΕ. Στο παιχνίδι αυτό η Ρωσία έχει κύριο αντίπαλο τις ΗΠΑ και το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο, που θέλουν να μεταφέρουν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη. Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο «υφαρπαγής της Ευρώπης» από Ρωσία και ΗΠΑ, κάτι που προμηνύει, όμως, πολλές «εξελίξεις».;