(c) ellinikignomi
(c) ellinikignomi

Μεσίτες επισημαίνουν, τι πρέπει να προσέχουν γονείς και φοιτητές κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης!
Τέλος έλαβε η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων, μετά την ανακοίνωση των βάσεων από το Υπουργείο Παιδείας και πλέον όλοι οι επιτυχόντες υποψήφιοι γνωρίζουν την Σχολή, στην οποία πέρασαν, αλλά και την πόλη, στην οποία θα βρίσκονται ως φοιτητές τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετική έρευνά του το διαδικτυακό ενημερωτικό μέσο “CNN Greece”, όπως έγινε και κατά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, έτσι και εφέτος, οι περισσότεροι υποψήφιοι προτίμησαν Σχολές και Τμήματα κοντά στον τόπο διαμονής τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, που ήδη στενάζει κάτω από το βάρος των υποχρεώσεων.
Ωστόσο, για πολλές οικογένειες υποψηφίων, οι οποίοι θα φύγουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, αρχίζει πλέον η αναζήτηση στέγασης, είτε μέσω μεσιτικών γραφείων, είτε μέσω αγγελιών. Στην έρευνα αυτή, που πραγματοποίησε το “CNN Greece”, για το πού κυμαίνονται τα ενοίκια φοιτητικής κατοικίας, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχουν γονείς και φοιτητές κατά την αναζήτησή τους, αναφέρονται και απόψεις από εκπροσώπους μεσιτικών γραφείων στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας.

«Το πρόβλημα δεν το έχουν οι φοιτητές, αλλά οι ιδιοκτήτες, που προσπαθούν να μην τους μείνουν αδιάθετα τα ακίνητα»

Όπως αναφέρει στην έρευνα ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, σε όλες τις φοιτητουπόλεις της Ελλάδας υπάρχει μεγάλη προσφορά φοιτητικής κατοικίας, ενώ η ζήτηση είναι κάθε χρόνο και μικρότερη, επειδή οι υποψήφιοι προτιμούν να μείνουν στον τόπο κατοικίας τους. Επιπλέον, η πίεση που ασκεί στους ιδιοκτήτες ο ΕΝΦΙΑ, αυξάνει την προσφορά των σπιτιών.
«Το πρόβλημα δεν το έχουν οι φοιτητές, αλλά οι ιδιοκτήτες για να μην τους μείνουν αδιάθετα τα ακίνητα», διευκρινίζει ο κ. Παραδιάς, τονίζοντας παράλληλα, ότι χρειάζεται λίγη υπομονή, λίγο ψάξιμο, τύχη και σε καμία περίπτωση πανικός.
«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει, όμως, να θεωρούμε, ότι αποκλειστικό μέρος για στέγαση είναι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου», επισημαίνει και εξηγεί, ότι το πόσο κοστίζει μια φοιτητική κατοικία, έχει σχέση με το τι ζητάει ο ενοικιαστής.
Ενδεικτικά, τα ενοίκια φοιτητικής κατοικίας σε μεγάλες φοιτητουπόλεις, σύμφωνα με όσα έδειξε η έρευνα αυτή, έχουν ως εξής:

Η φοιτητική στέγη σε Αθήνα – Πειραιά

Στην Αθήνα, η πιο οικονομική επιλογή είναι στου Ζωγράφου, όπου οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 150 έως 210 ευρώ, ενώ στα δυάρια από 220 έως 270 ευρώ. Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται μεταξύ 220-250 ευρώ, ενώ στα δυάρια, από 250 έως 330 ευρώ.
Στους Αμπελόκηπους- Γουδί- Αιγάλεω οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 155 έως 190 ευρώ με διακυμάνσεις, ενώ στα δυάρια, από 180 έως 250 ευρώ με διακυμάνσεις. Στον Πειραιά κυμαίνονται από 200-230 ευρώ και από 240-300 ευρώ αντίστοιχα.
Όπως επισημαίνεται από το Σύλλογο Κτηματομεσιτών Αθηνών-Αττικής, γονείς και μαθητές θα πρέπει να ελέγχουν καλά το σπίτι για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες, καθώς και την τοποθεσία του σπιτιού.
Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά, που βρίσκονται εκτός κέντρου εκτός από τις μεγαλουπόλεις.

Τι κοστίζουν γκαρσονιέρες και δυάρια στην Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη, οι τιμές στα μονόχωρα στούντιο 20-35 τ.μ. κυμαίνονται από 180 έως 340 ευρώ, ανάλογα με το αν είναι άδεια ή επιπλωμένα, ενώ ορισμένα από αυτά εμπεριέχουν στο μίσθωμα κάποια από τα έξοδα (ίντερνετ, ρεύμα, νερό, κλιματισμός –όχι θέρμανση).
Οι γκαρσονιέρες από 40-60 τ.μ. έχουν τιμές, που κυμαίνονται από 250 έως 370 ευρώ, ανάλογα με την θέση του –αν βρίσκεται κοντά στην πανεπιστημιούπολη- αλλά και την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.
Στα δυάρια οι τιμές κυμαίνονται από 300 έως 600 ευρώ και είναι πολυτελώς ανακαινισμένα με οικιακό ηλεκτρικό εξοπλισμό και μερική η ολική επίπλωση.
Στα τριάρια η ζήτηση είναι πολύ μικρή, μόνο για συγκατοίκηση που κινείται σε πολύ μικρά πλαίσια της τάξης του 10%.

«Οι γονείς ξεκίνησαν αργά την αναζήτηση, καθώς η οικονομική κατάσταση έχει αντικατοπτριστεί και στην αναζήτηση στέγης»

Όπως επισημαίνει στο “CNN Greece” ο κ. Άγγελος Πασαλίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης και μέλος της διοικήσεως των μεσιτών Ελλάδος, «οι γονείς ξεκίνησαν αργά την αναζήτηση, καθώς η οικονομική κατάσταση έχει αντικατοπτριστεί και στην αναζήτηση στέγης» .
«Θέλουν να παρατείνουν ή να καθυστερήσουν την αναζήτηση. Η επικρατούσα άποψη είναι, ότι θα νοικιαστούν σπίτια ακόμα και τον Νοέμβριο, καθώς κάποιοι γονείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά», αναφέρει ο κ. Πασαλίδης.
Ο ίδιος επισημαίνει, ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και καλό είναι να τοποθετείται δικηγόρος ή να εμπιστεύονται επαγγελματία από μεσιτικά γραφεία και να δίνουν προκαταβολή, μόνον όταν το σπίτι είναι της αρεσκείας τους και είναι σίγουροι, ότι θα το κλείσουν και μόνον στην έδρα του μεσίτη.

Που κυμαίονται οι τιμές στον Βόλο

Οι τιμές για γκαρσονιέρες 30-35 χρονών κυμαίνονται από 160 έως 180 ευρώ, ενώ σε εκείνες, που είναι πιό καινούργιες, δηλαδή δεκαετίας, οι τιμές κυμαίνονται από 180 έως 200 ευρώ. Για τα δυάρια 30-35 χρονών οι τιμές κυμαίνονται από 230 έως 250 ευρώ, ενώ σε εκείνα, που είναι δεκαετίας, από 280 έως 300 ευρώ.
Ο κτηματομεσίτης Στάθης Τράκας τονίζει στο “CNN Greece”, ότι στον Βόλο υπάρχει περισσότερη ζήτηση από προσφορά, καθώς δεν χτίζονται νέα διαμερίσματα και οι φοιτητές αναγκάζονται να συμβιβαστούν με άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα διαμερίσματα εκτός του κέντρου και μακριά από το πανεπιστήμιο ή συγκατοίκηση.
«Υπάρχει κορεσμός, καθώς τα περισσότερα διαμερίσματα τα έχουν κλείσει από τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει, ότι «είναι προτιμότερο τα περισσότερα συμβόλαια να γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ θα πρέπει να γίνεται πλήρης έλεγχος των ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων του ακινήτου» .

Ακριβότερες οι τιμές φοιτητικής στέγης στα Χανιά, επειδή οι περισσότεροι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους για τουριστικούς σκοπούς

Στα Χανιά της Κρήτης, στις καινούργιες, δίχωρες γκαρσονιέρες οι τιμές κυμαίνονται από 260 έως 350 ευρώ, ενώ στις παλαιότερες, 30ετίας, από 200 έως 220 ευρώ.
Ο κ. Ηλίας Λουπασάκης, κτηματομεσίτης, επισημαίνει στο “CNN Greece”, ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά δεν υπάρχει προσφορά, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους για τουριστικούς σκοπούς.
Από τον Οκτώβριο, που τελειώνει η τουριστική περίοδος, θα υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά, σημειώνει, ενώ, όπως λέει ο ίδιος, η αναζήτηση είναι μοιρασμένη, τόσο εντός, όσο και εκτός της πόλης. Και εκεί, πάντως, επικρατεί η μεμονωμένη αναζήτηση και όχι για συγκατοίκηση.

Η κατάσταση σε Πάτρα – Λάρισα – Ιωάννινα – Ξάνθη

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του “CNN Greece”, στην Πάτρα οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 160-210 ευρώ και στα δυάρια από 180 έως 280 ευρώ. Στην Λάρισα, οι τιμές είναι από 160-210 ευρώ στις γκαρσονιέρες και 170-260 στα δυάρια, ενώ στα Ιωάννινα, από 130-170 ευρώ στις γκαρσονιέρες και 160-220 στα δυάρια. Τέλος, στην Ξάνθη οι τιμές κυμαίνονται από 160-180 ευρώ για γκαρσονιερες και 180-210 ευρώ για δυάρια.

(c) ellinikignomi
(c) ellinikignomi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ