OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-“Εφ’ όσον απελευθερωθεί πλήρως η αγορά και αντικατασταθεί η τουριστική μίσθωση από την απλή αστική μίσθωση, θα υπάρξουν σημαντικά διαφυγόντα κέρδη για το κράτος και θα απωλεσθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έσοδα ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση εκτιμάται, ότι θα χάνουν στην επόμενη διετία τα ελληνικά ξενοδοχεία εξαιτίας της παραξενοδοχίας, εφόσον το σύστημα απελευθερωθεί πλήρως. Σημαντικά θα είναι τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος, καθώς και ο αντίκτυπος στην αγορά εργασίας, που αναμένεται να “μεταφραστεί” σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, όπως προκύπτει από μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σε συνεργασία με μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού, που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα παραπάνω δήλωσε στον ελληνικό τύπο ο Γενικός Γραμματέας της “Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων”, (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής.
Το ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων των φορέων του ξενοδοχειακού κλάδου ανά την Ελλάδα. Και αυτό, διότι από 1ης Νοεμβρίου καταργείται η τουριστική μίσθωση και ουσιαστικά εισάγεται η απελευθέρωση της αγοράς, δια της απλής αστικής μίσθωσης.

“Το κράτος θα χάνει τεράστια ποσά σε φόρους από την πολλαπλή μίσθωση ενός καταλύματος μέσα σε ένα έτος, όταν ο ιδιοκτήτης του έχει πολλαπλάσια έσοδα από αυτά, που δηλώνει”

“Με απλά λόγια, κάποιος, που έχει ένα διαμέρισμα, μία βίλα ή μια δεύτερη κατοικία, θα μπορεί να τα νοικιάζει, έχοντας μόνο μια αστική μίσθωση, ακόμη και 1000 ευρώ σε ετήσια βάση, με κατατεθειμένο το συμφωνητικό στην Εφορία. Αυτό το ακίνητο, όμως, θα μπορεί να το υπερμισθώνει για πάρα πολλές φορές σε όλο το έτος, και αυτό να φέρνει τα διπλάσια, τριπλάσια ή και πενταπλάσια ενδεχομένως έσοδα. Είναι φανερό, τι θα χάνει το κράτος” σημείωσε ο κ.Τάσιος.
Βέβαια, η ενοικίαση αυτού του είδους δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί στην Ελλάδα, δεδομένου, ότι υπάρχει ώς πρακτική στο εξωτερικό και οι ίδιοι οι ταξιδιώτες συχνά ζητούν τέτοια καταλύματα μέσω μεγάλων διαδικτυακών πυλών.

“Η φορολογία επάνω σε μισθώσεις τέτοιων καταλυμάτων, που ανήκουν στην παραξενοδοχία, πρέπει να προσαρμοστεί στην εθνική νομοθεσία”

“Λέμε ως κλάδος, ότι, αφού αυτή η τάση υπάρχει και ο κόσμος την αναζητά, θα παραμείνει στην αγορά. Δεν λέμε, ότι οι διαδικτυακές αυτές πύλες πρέπει να κλείσουν. Αυτό, που ζητάμε, είναι να προσαρμοστεί στην εθνική νομοθεσία η φορολογία επάνω σε τέτοιους είδους μισθώσεις. Μάλιστα, ο “Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων” (ΣΕΤΕ) έχει κάνει μια πολύ καλή συζήτηση για το θέμα με την κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Έχει θέσει το ζήτημα και έχει δώσει στα χέρια της συγκεκριμένα στοιχεία. Ο ΣΕΤΕ, με μεγάλη εταιρεία, έχει κάνει τουλάχιστον 2500 κρατήσεις σε τέτοια καταλύματα στην περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, άρα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία” υπογράμμισε ο κ. Τάσιος.

Σαράντα χιλιάδες σπίτια επινοικιάζονται κάθε χρόνο στην Χαλκιδική. Στο ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως υπολογίζεται ο “μαύρος” τζίρος

Στο μεταξύ, σε περίπου 40.000 υπολογίζεται, ότι ανέρχονται τα σπίτια, που επινοικιάζονται κάθε χρόνο στην Χαλκιδική, πραγματοποιώντας “μαύρο” τζίρο της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ στην τουριστική σεζόν Μαΐου-Οκτωβρίου κάθε έτους, όπως επεσήμανε ο κ.Τάσιος.
Πρόκειται, κυρίως, για ακίνητα της λεγόμενης δεύτερης κατοικίας, τα οποία επινοικιάζονται “μαύρα”, με προφανή απώλεια εσόδων για το κράτος.
“Οι διαδικτυακές πύλες, που ενοικιάζουν τέτοιου είδους καταλύματα, μπορεί να θέτουν κάποιου είδους προδιαγραφές μίνιμουμ, αλλά στην Χαλκιδική έχουμε και την απόλυτη μαύρη παραξενοδοχία, σπίτια “αχούρια” για να χρησιμοποιήσω μια λαϊκή έκφραση. Μιλάμε για συστάδες σπιτιών και διαμερσμάτων παλιάς κατασκευής, που ενοικιάζονται απερίσπαστα. Μάλιστα, σε περιοχές της Χαλκιδικής με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο πόδι, το καλοκαίρι, τέτοια καταλύματα έχουν μεγάλα κέρδη, βγάζοντας ανθρώπους σλαβόφωνους στον δρόμο, που μιλούν στους τουρίστες από τα Βαλκάνια στην γλώσσα τους, τούς παίρνουν από το χέρι και τους οδηγούν σε αυτά τα σπίτια έτσι απλά” κατέληξε ο κ. Τάσιος.

“Οι ξενοδόχοι πρέπει να επενδύσουν, τόσο στην δημιουργία νέων κλινών, όσο και στον εκσυχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, παρά το ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν τους βοηθάει”

Η παραξενοδοχία αποτελεί το ένα από τα τρία κεντρικά ζητήματα, που θέτει ο ξενοδοχειακός κλάδος για το 2016. Το δεύτερο έχει να κάνει με τον ΦΠΑ στην διανυκτέρευση, που εκτιμάται, ότι θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ξενοδοχείων, ενώ το τρίτο σχετίζεται με την χρηματοδότηση συνολικά της οικονομίας από το νέο έτος.
“Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο, στην περιοχή της Χαλκιδικής, π.χ., το τελευταίο οκτάμηνο έχουν παγώσει όποιες σκέψεις υπήρχαν και αυτό είναι εν μέρει λογικό. Εχουμε capital controls και αναμένουμε την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, που όταν ανακεφαλαιοποιηθούν, δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν ξανά την οικονομία το 2016 -άρα εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα” σημείωσε ο κ.Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής πρέπει να επενδύσουν, τόσο στην δημιουργία νέων κλινών, όσο και στον εκσυχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, παρά το ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν τους βοηθάει.
“Οι συνήθειες των ξένων πελατών έχουν αλλάξει πολύ. Ζητούν την καλύτερη δυνατή τιμή στην καλύτερη δυνατή αστεροποίηση. Σίγουρα ο εκσυγχρονισμός πρέπει να δώσει την δυνατότητα σε όλους μας για μια κατηγορία παραπάνω. Σε νέες κλίνες έχουμε ανάγκη, κυρίως από τετράστερα και κατ’ επέκταση πεντάστερα ξενοδοχεία, και από εκεί και πέρα, πρέπει να υπάρξει ένας προγραμματισμός, για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες και στις μικρότερες κατηγορίες.

“Στόχος πρέπει να είναι, να μπορέσουν και οι εκτάσεις του δημοσίου να παραχωρηθούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το κράτος για να μπορέσουν να αναπτυχθούν από επενδυτικά funds του εξωτερικού”

Με τέτοια φορολόγηση, όμως, επενδύσεις σε μικρότερες κατηγορίες δεν υπάρχει περίπτωση να επιζήσουν” είπε.
Ωστόσο, οι ήδη προγραμματισμένες τουριστικές επενδύσεις στη Χαλκιδική προχωρούν κανονικά. “Η επένδυση στο Κάνιστρο (σ.σ. αναφέρεται στο ‘Med Sea Health’ και ‘Mare Village’, που δημιουργείται από ρωσικά και δυτικοευρωπαϊκά κεφάλαια) προχωρά και τον Ιούνιο του 2016 θα δώσει στην Χαλκιδική 640 κλίνες πέντε αστέρων και τουριστικό λιμένα. Επίσης, οι δύο μεγάλες εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί στον όμιλο του Ιβάν Σαββίδη και στον όμιλο Μεντεκίδη, στον Αη Γιάννη και στο Παλιούρι, και αυτές -υποχρεωτικά από τις συμβάσεις- πρέπει να ξεκινήσουν να αναπτύσσονται το 2016 ή να βρουν ένα νέο μοντέλο. Στην συνέχεια αναμένουμε να δούμε, τι θα γίνει με δημόσια κτήματα, που βγαίνουν σε παραχώρηση. Στόχος πρέπει να είναι, να μπορέσουν και οι εκτάσεις του δημοσίου να παραχωρηθούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το κράτος και με ό,τι προβλέπεται βάσει νομοθεσίας στην περιβαλλοντική διάσταση για να μπορέσουν να αναπτυχθούν από επενδυτικά funds του εξωτερικού” κατέληξε ο κ. Τάσιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ