Περίληψη ανακοίνωσης του Ομ. Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Μιχαήλ Τιβέριου, της Αν. Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας, Ελένης Μανακίδου και της Δρ. Δέσποινας Τσιαφάκη.

«Τον Ιούλιο του 2014 η πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι μπήκε στην τρίτη δεκαετία διεξαγωγής της (1994 και εξής), διατηρώντας αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα τον συστηματικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της.1_Amphoriskos_Karabournaki

Πρωταρχικός στόχος της έρευνας είναι η κατανόηση της οικιστικής οργάνωσης και των δραστηριοτήτων στον παραθαλάσσιο αρχαίο οικισμό κυρίως κατά την αρχαϊκή εποχή. Συγκεκριμένα, αρχίσαμε τη μελέτη του πλούσιου ανασκαφικού υλικού που αποκαλύφθηκε μέσα στις ιδιόμορφες ημι-υπόγειες κυψελόμορφες κατασκευές («υπόσκαπτα»), που εντοπίστηκαν σε πολλές τομές. Μπορεί η εσωτερική διαμόρφωση και οι διαστάσεις τους να ποικίλουν, όλα όμως περιείχαν μεγάλες ποσότητες σπασμένων αγγείων και άλλων οικιακών σκευών, συνήθως μαζί με όστρεα, οστά ζώων και σπόρους. Η χρηστική κεραμική και οι κατηγορίες της τοπικής παραγωγής υπερτερούν, χωρίς να λείπουν ωστόσο τα εισαγμένα αγγεία και άλλα σκεύη (όπως μυλόπετρες, ιγδία κ.ά.).

Ως προς το περιεχόμενό τους μπορούν να συγκριθούν, επομένως, με τους λοιπούς αποριμματικούς λάκκους που έχουν, επίσης, ανασκαφεί και περιείχαν άφθονη κεραμική (κυρίως πολλά θραύσματα εμπορικών αμφορέων). Ανάλογοι λάκκοι και υπόσκαπτα αποκαλύφθηκαν και στις ανασκαφές της Εφορείας Θεσσαλονίκης εντός και εκτός του χώρου του στρατοπέδου Κόδρα το 1994-1995 και το 2006, δηλαδή στην περιοχή όπου έχουν εντοπιστεί τα νεκροταφεία του οικισμού.

Το γέμισμα και η οριστική κατάργηση των περισσότερων υποσκάπτων πρέπει να έγιναν όχι σταδιακά αλλά σχεδόν ταυτόχρονα στους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους σε συνδυασμό με μία καταστροφή που πιθανόν συνέβη τότε στην περιοχή.

Παράλληλα με τη συντήρηση και την καταγραφή των κινητών ευρημάτων πραγματοποιήθηκε ειδική φωτογράφιση και τρισδιάστατη ψηφιοποίηση (μέθοδος «Structure from Motion», δομή από κίνηση) επιλεγμένων πήλινων αγγείων της ανασκαφής. Επίσης, προχώρησε η μελέτη των αρχαιομεταλλευτικών και των αρχαιοβοτανικών καταλοίπων που έχουν βρεθεί στον αρχαίο οικισμό.

Λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης έγιναν κυρίως εργασίες».

Μιχάλης Τιβέριος, Ομ. Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ
Ελένη Μανακίδου, Αν. Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ
Δέσποινα Τσιαφάκη, Δρ. Κύρια Ερευνήτρια-αρχαιολόγος, Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ», παράρτημα Ξάνθης

Η Ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 και ώρα 16.45, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Συνεδρίου για τις ανασκαφές του 2014 στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Αρωγοί του Αρχαιολογικού Έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ