Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου και τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματοΰχων, ατμόσφαιρα αισιοδοξίας για αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους εταίρους καλλιεργεί η ελληνική Κυβέρνηση, με το βάρος των ταμειακών αναγκών στην χώρα μας να παραμένει μεγάλο και το εύρος των προαπαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να ξεκλειδώσει η όποια ρευστότητα, να παραμένει άγνωστο.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την σημαντική πρόοδο, που καταγράφεται έως τώρα στις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς και σημειώνουν, πως «οι ημέρες είναι κρίσιμες για συμφωνία». Παράλληλα, εξηγούν, πως «ορόσημο, για το που ακριβώς βρισκόμαστε, είναι τα επόμενα 24ωρα», όποτε και θα έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.ee

Εάν η ελληνική Κυβέρνηση δεν λάβει απτές διαβεβαιώσεις για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου, δεν προτίθεται από την πλευρά της να λάβει μέτρα

Η «γραμμή» της Αθήνας πάντως, συμπυκνώνεται στην προσδοκία, ότι θα υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ στους κανόνες για τα λεγόμενα «T-Bills» (ένα είδος εντόκων κρατικών γραμματίων, που έχουν αγοραστεί από τις ελληνικές τράπεζες). Με λίγα λόγια δηλαδή, εάν η Κυβέρνηση δεν λάβει απτές διαβεβαιώσεις για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου, δεν προτίθεται από την πλευρά της να λάβει μέτρα. Από την άλλη, όμως, πλευρά, η στάση αυτή της ελληνικής Κυβέρνησης δημιουργεί σκεπτικισμό και επιφυλάξεις στους εταίρους, καθώς μεταφράζεται από τους πιστωτές ως άλλοθι εκ μέρους της Αθήνας, για να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις.
Την ίδια ώρα, εξαιρετικά κρίσιμες είναι και οι συζητήσεις στην «Ομάδα των Βρυξελλών», οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο, με την ταυτόχρονη συμμετοχή δεκάδων Υπηρεσιακών παραγόντων.

Οτιδήποτε προτείνει στους εταίρους η ελληνική πλευρά πρέπει να το τεκμηριώνει και να το παρουσιάζει ως νομοσχέδιο, αλλιώς εκλαμβάνεται ως θεωρία

Και μπορεί να διαπιστώνεται πρόοδος και βελτίωση του κλίματος, όχι όμως σε τέτοιον βαθμό, που να επιτρέπει την αισιοδοξία για συμφωνία, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 6 Μαΐου. Στην σημερινή συνεδρίαση, θα βρεθεί στο επίκεντρο το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκαν θέματα φορολογικά, ενέργειας και δημοσιονομικά.
Στο σημείο αυτό, οτιδήποτε προτείνει η ελληνική πλευρά πρέπει να το τεκμηριώνει και να το παρουσιάζει ως νομοσχέδιο, αλλιώς εκλαμβάνεται ως θεωρία, ενώ απώτερος στόχος είναι η τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου, ώστε να υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία μέχρι της 11 Μαΐου.

«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία, που θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας» – «Οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης παραμένουν βαθιά κόκκινες και αμετακίνητες»

Μηνύματα σκληρής διαπραγματευτικής γραμμής έναντι των εταίρων έστειλαν τέλος, κατά την χθεσινή πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Πάνος Σκουρλέτης.
«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία, που θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας. Αυτό να το ξεχάσουν οι πιστωτές», δήλωσε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας πως «ο λαός στηρίζει την Κυβέρνηση».
Οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης «παραμένουν βαθιά κόκκινες και αμετακίνητες», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, σημειώνοντας, πως οι «κόκκινες» γραμμές της Κυβέρνησης δεν είναι απλά μόνον«κόκκινες», αλλά είναι «κατακόκκινες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ