Η παρακράτηση υπέρ του ΕΟΠΠΥ, το «κούρεμα» των συντάξεων άνω των 2.000 και 3.000 ευρώ και η ολοκλήρωση του επανυπολογισμού όλων των επικουρικών συντάξεων, θα επιφέρει, ιδίως από το Φθινόπωρο, βαρύ πλήγμα στους συνταξιούχους!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του Υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τις οποίες καμία κύρια σύνταξη δεν πρόκειται να υποστεί μείωση, στην πραγματικότητα οι κύριες συντάξεις θα υποστούν μείωση και μάλιστα τριπλή! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες και επισημάνσεις ειδικών αναλυτών, η τριπλή αυτή μείωση οφείλεται στους εξής παράγοντες:
α) Η παρακράτηση 6% υπέρ του ΕΟΠΠΥ, που εφαρμόζεται εδώ και έναν χρόνο, επιφέρει μείωση πάνω από 100 ευρώ τον μήνα στις υψηλές κύριες συντάξεις, ενώ οι απώλειες είναι βαρύτερες για δικαιούχους δύο συντάξεων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι προνομιούχοι, αλλά συνταξιούχοι λόγω χηρείας.
Έτσι, μέχρι τις 12 Μαΐου 2016, που ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, οι συνταξιούχοι χηρείας, που λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις, είχαν δικαίωμα να επιλέξουν, σε ποια σύνταξη θα γίνει η παρακράτηση 6% υπέρ Υγείας. Όπως είναι φυσικό, διάλεγαν την σύνταξη με το μικρότερο ποσό, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να χάνουν έσοδα.

Η παρακράτηση θα γίνεται υποχρεωτικά στο άθροισμα των κύριων συντάξεων, αλλά η εισφορά υπολογίζεται με βάση τα καθαρά ποσά, αντί των μικτών, αλλαγή, που μειώνει την επιβάρυνση

Για να αντιμετωπιστεί η μείωση αυτή των εσόδων, το νέο Ασφαλιστικό ορίζει, ότι η παρακράτηση θα γίνεται υποχρεωτικά στο άθροισμα των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, με την πρόσφατη εγκύκλιο Πετρόπουλου, η εισφορά υπολογίζεται με βάση τα καθαρά ποσά, αντί των μικτών,αλλαγή, που μειώνει κάπως την επιβάρυνση.
Για παράδειγμα, μία χήρα λαμβάνει σήμερα 700 ευρώ σύνταξη από ίδιο δικαίωμα και 600 ευρώ σύνταξη χηρείας, δηλαδή συνολικά 1300 ευρώ. Το αρχικό ποσό, που ελάμβανε η χήρα αυτή πριν από τις μνημονιακές μειώσεις, ήταν 1820 ευρώ. Με το νέο Ασφαλιστικό, που ορίζει, ότι η παρακράτηση πρέπει να υπολογίζεται στο άθροισμα των δύο συντάξεων, αντί να της παρακρατούν 36 ευρώ υπέρ Υγείας, της παρακρατούν 78 ευρώ το μήνα . Μάλιστα μέχρι σήμερα η παρακράτηση γινόταν στο μικτό ποσό, με αποτέλεσμα ο καθαρό ποσό της σύνταξής της να είναι μειωμένο κατά 109,20 ευρώ.

Απώλειες θα υποστούν, όσοι εισπράττουν κύρια σύνταξη, που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά καθώς και συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κλπ) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά

β) Από το τέλος Αυγούστου κάθε κύρια σύνταξη, που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά), θα μειωθεί κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018.
Σημειώνεται, ότι πριν την ψήφιση του Νόμου, ίσχυε υψηλότερο πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη, που έφθανε τα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα). Αντίστοιχα, απώλειες θα υποστούν και όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κλπ) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος πάνω από 3.000 ευρώ, θα «κουρεύεται». Το αντίστοιχο πλαφόν πριν τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό).
γ) Με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου (ή του Οκτωβρίου, αν υπάρξει καθυστέρηση), περικοπές θα υποστούν και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική Τράπεζα, την πρώην Τράπεζα Πίστεως (νυν Alpha Bank) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ) .
Οι κύριες συντάξεις τους επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» μέχρι και 30% αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Υπολογίζεται, πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.

Σαρωτικό «κύμα» μειώσεων αναμένεται στο δεύτερο πακέτο επαναυπολογισμού, που θα έρθει με την σύνταξη του Σεπτεμβρίου, καθώς στο στόχαστρο των μειώσεων αναμένεται να μπουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι, που θα δουν στις 2 Σεπτεμβρίου απώλειες έως και 40%!

Για παράδειγμα, έγγαμη με τρία παιδιά, απόφοιτη Λυκείου, που έφυγε με 20ετή υπηρεσία και 1.645 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, σήμερα, μετά τις μνημονιακές μειώσεις, λαμβάνει 1.205 ευρώ, ενώ από τον ερχόμενο μήνα θα εισπράττει 1.055 ευρώ. Δηλαδή θα υποστεί μείωση 149 ευρώ (12,3%).
Όμως, σαρωτικό «κύμα» μειώσεων αναμένεται στο δεύτερο πακέτο επαναυπολογισμού, που θα έρθει με την σύνταξη του Σεπτεμβρίου. Τότε θα έχουν επανυπολογιστεί άλλες 800.000 επικουρικές συντάξεις και στο στόχαστρο των μειώσεων αναμένεται να μπουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι, που θα δουν στις 2 Σεπτεμβρίου απώλειες έως και 40% στις συντάξεις τους. Οι χαμένοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα (ΕΤΕΑΜ), τους εμποροϋπαλλήλους, τους ναυτικούς και τουριστικούς πράκτορες, τους πρώην εργαζόμενους στην Οινοποιία, το προσωπικό της πρώην Τράπεζας Πίστεως και την ΔΕΗ.

Το τρίτο κύμα επανυπολογισμών θα γίνει τον Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει 120.000 συνταξιούχους από το Ταμείο Νομικών, συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας, της πρώην Χωροφυλακής και Αστυνομίας, δημοσιογράφους και ναυτικούς

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε επιτέλους να ενημερώσει τους συνταξιούχους, που προσπαθούν να υπολογίσουν τις μειώσεις στις συντάξεις τους, καθώς το σύστημα ΔΙΑΣ στις 2 Σεπτεμβρίου θα δίνει κάποιες πληροφορίες μέσω της οθόνης των ΑΤΜ.
Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος αναπροσαρμογής 1,23 εκατομμυρίων επικουρικών συντάξεων θα χρειαστεί και τρίτο κύμα επανυπολογισμών, που θα γίνει τον Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει 120.000 συνταξιούχους από το Ταμείο Νομικών, συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας, της πρώην Χωροφυλακής και Αστυνομίας, δημοσιογράφους και ναυτικούς.
Η επιδείνωση θα είναι εντονότερη από το Φθινόπωρο, καθώς θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών του μερίσματος (από την 1η Ιανουαρίου 2016), του ΕΚΑΣ, των κύριων και επικουρικών συντάξεων (από την 1η Ιουνίου).
Για παράδειγμα, συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος, που είδε την σύνταξη του να κατεβαίνει ήδη από τα 225 στα 189 ευρώ (-16%), θα υποστεί περαιτέρω μείωση, λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών και θα παίρνει στο χέρι από τον Οκτώβριο 153 ευρώ!

katrougkalos