Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εξέδωσε ημερολόγιο τοίχου έτους 2015 με θέμα: «παραδοσιακά παιχνίδια, όπως παλιά…».
Το φετινό μας αφιέρωμα είναι μια παρέμβαση στα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ζητήματα και θέματα, που είναι φορτισμένο γεμάτο βιωματική σοφία, εμπειρία πραγμάτωσης και πολύτιμες πρακτικές πνευματικής αφύπνισης, επειδήκρίνουμε πολύ σημαντικό τη συμφιλίωση των παιδιών με τα συγκινησιακά τους βιώματα οραματιζόμενοι για τον Κόσμο του αύριο.
Ως φορέας έχουμε αναλάβει τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς των τόπων αναφοράς μας για να συμβάλλουμε στην ανάδυση και στη δημιουργία της νέας γενιάς ανθρώπων, οι οποίοι θα ενδιαφερθούν και θα εμβαθύνουν στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Εξώφυλλο
Ζούμε σ’ έναν κόσμο πολύπλοκο, αβέβαιο, έντονα ανταγωνιστικό, γεμάτο περιορισμούς και κινδύνους, και νομίζουμε πως χρήζει την υπηρεσία των πατροπαράδοτων αξιών για τη νέα παλιγγενεσία που έχει ανάγκη η χώρα.
Οφείλουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα ξεδιπλώνοντας τον μίτο της απόδρασης από τον λαβύρινθο της κρίσης στη βάση του σεβασμού της παράδοσης και των περιβαλλόντων μέσα από την αξιοποίηση των ιστορικών γνώσεων, των αξιών και των ιδεωδών του ελληνισμού από την πυκνή αχλή των μύθων έως τις ημέρες μας.
Εμείς προσπαθούμε με διάφορες ενέργειες, παρεμβάσεις, παραστάσεις, δράσεις, εκδηλώσεις, μεθόδους και πρακτικές που αξίζει να μελετηθούν και να αναλυθούν προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την πιθανή εφαρμογή τους στην ευρύτερη δυνατή κλίμακα. Γιατί μόνο όποιος έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει το παρελθόν του κατάματα, μόνο αυτός μπορεί να συστηθεί με το παρόν και να προχωρήσει στο μέλλον!
Τα χρόνια περνούν ακάθεκτα οδεύοντας προς τη σιωπή.
Το παιδικό παιχνίδι στις βασικές του μορφές, σαν παιχνίδι άσκησης και σαν παιχνίδι με ρόλους, είναι ιστορικό φαινόμενο, που εμπεριέχει πολιτισμικούς συμβολισμούς μ’ όλη την αίσθηση της σημασίας τους, αρχέγονους μύθους, μαγευτικά τοπία και ιστορίες, κάτι σαν πύργος και φάρος νοσταλγίας της συλλογικότητας της ζωής στην κοινότητα στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του σήμερα.
Οι άνθρωποι δεν κατανοούν τον κόσμο απευθείας, αλλά μέσω του σχηματισμού ιδεών, αντιλήψεων, νοητικών αναπαραστάσεων και νοητικών μοντέλων με κοινά χαρακτηριστικά, έτσι η εμφάνιση του παιχνιδιού καθορίζεται από την ιστορική εξέλιξη της κοινωνίας, από την αλλαγή της θέσης του παιδιού στο κοινωνικό σύστημα, στην πορεία της κοινωνικής του εξέλιξης.
Το παιχνίδι δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας και αδελφοσύνης, απαιτεί γνώση, ικανότητες και σοφία ζωής, που πρέπει ν’ αποκτήσουμε όταν ακόμη είμαστε νέοι, αφού τότε κάνουμε επιλογές που καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή μας. Είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό, αυθόρμητο και εκούσιο, δεν είναι υποχρεωτικό και επιλέγεται ελεύθερα από τους παίχτες.
Εμείς, ως Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, ανατρέξαμε στις θύμισες των γεροντότερων ώστε να καταγράψουμε και να διασώσουμε τα παραδοσιακά παιχνίδια με τα οποία μεγάλωσαν οι παλαιότερες γενεές και να τα διαδώσουμε μέσα από το παρόν ημερολόγιο. Παρότι δεν υπάρχουν συνταγές σας δίνουμε με απλό και πρακτικό τρόπο περιγραφές, έννοιες, αρχές, αξίες, μεθόδους και τεχνικές που είναι χρήσιμες στους νέους για την πραγματικά επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή τους, επειδή είναι παγκοίνως διαπιστωμένο πως στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και στα ΜΜΕ μάς δημιουργούν σύγχυση, μάς αποπροσανατολίζουν και μάς αλλοτριώνουν.
Εμείς σας παρέχουμε το υλικό και το ερέθισμα, για να το αξιοποιήσετε στα παιδιά ή στα εγγόνια σας, μένει να αποφασίσετε εσείς τον τρόπο και να δράσετε.
Μελετώντας τα παραδοσιακά παιχνίδια δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα στα παιδιά να αισθανθούν την αξία τους, να τα συγκρίνουν με τα εμπορικά παιχνίδια και να διαμορφώσουν μιαν άλλη στάση, αντίληψη και συμπεριφορά, ικανοποιώντας την ψυχική τους ισορροπία και τις μορφωτικές τους ανάγκες.
Το ημερολόγιο πωλείται από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Βώλακα, Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων.
Με αυτόν τον τρόπο επιλέξαμε να σας ευχηθούμε Χρόνια Πολλά.
Σας ευχόμαστε ολόψυχα το 2015 να σας χαρίσει υγεία, χαρά και ευτυχία.

O Πρόεδρος

Παπουτσής Ιωάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ