Αμφίβολη φαίνεται να είναι η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα εμμένει στο αντάλλαγμα της βίζας ελεύθερης διακίνησης μέσα στην Ε.Ε. για τους Τούρκους πολίτες, χωρίς, όμως, να έχει συμμορφωθεί πλήρως με τα 72 σημεία/κριτήρια για να αναδειχθεί ως υποψήφιο μέλος για την Ευρώπη.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αποθαρρυντικά είναι τα νέα για την ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με το πρόβλημα του μεταναστευτικού, καθώς φαίνεται, πως η Γερμανία ζητάει επέκταση της κατάστασης των συνοριακών ελέγχων στις χώρες της Ε.Ε., εντός της Ζώνης του Σένγκεν.
Ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, Thomas de Maizere, αναφέρει, πώς η Γερμανία , η Αυστρία καθώς και μερικές ακόμα χώρες απέστειλαν επιστολή προς την Ε.Ε., με την οποία ζητούν επέκταση των συνοριακών ελέγχων εντός της Ζώνης Σέγκεν για ακόμα 6 μήνες, καθώς αναμένουν κλιμάκωση των ροών στο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού.
Μάλιστα, αυτή την φορά “φωτογραφίζουν” και την Ιταλία, καθώς ζητούν περισσότερα μέτρα προστασίας από το Ιταλικό Υπουργείο Άμυνας, ενώ επισημαίνουν και την συμφωνία με την Τουρκία.
Μια συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας φαίνεται να είναι ακόμα αμφίβολη, καθώς η Άγκυρα εμμένει στο αντάλλαγμα της βίζας ελεύθερης διακίνησης μέσα στην Ε.Ε. για τους Τούρκους πολίτες.

Η Ε.Ε. δεν βλέπει αυτή την περίοδο καθόλου ενθαρρυντικά να δεχθεί μια ακόμα μεγαλύτερη ροή Κούρδων και Σύριων-Τουρκμένων με τουρκικά διαβατήρια, μέσα από μια ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών

Αυτό όμως, ενδέχεται να μην το εγκρίνουν οι Βρυξέλλες, καθώς η Τουρκία παραμένει να μην έχει συμμορφωθεί πλήρως με τα 72 σημεία/κριτήρια για να αναδειχθεί ως υποψήφιο μέλος για την Ευρώπη. Μάλιστα, επισημαίνεται, πώς σε καμία περίπτωση η Ε.Ε. δεν θα μειώσει την ποιότητα των κριτηρίων προς όφελος της Τουρκίας.
Ειδικοί αναφέρουν, πως ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που η Ευρώπη ταλανίζεται από ακραίες συμπεριφορές των πολιτών της, φωτογραφίζοντας τα αποτελέσματα σε Αυστρία και Γαλλία μετά από εκλογές, η Ε.Ε. δεν βλέπει καθόλου ενθαρρυντικά να δεχθεί μια ακόμα μεγαλύτερη ροή Κούρδων και Σύριων-Τουρκμένων με τουρκικά διαβατήρια, μέσα από μια ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών.
Την ίδια στιγμή, ειδικές αναλύσεις από την FRONTEX δείχνουν, πως θα αυξηθούν σύντομα και πάλι οι μεταναστευτικές ροές, παρά την συμφωνία, τόσο από πλευράς Τουρκίας, όσο και από πλευράς Λιβύης, παρόλο που η δεύτερη από τον Μάρτιο έχει, πλέον, νέα ηγεσία.

Fahnen_Europaparlament

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ