(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

– Γουίλιαμ Μάρεϊ, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ: “Πέραν της «σημαντικής ελάφρυνσης» του χρέους, το Ταμείο θα πρέπει να δει και την υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Παράθυρο” για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους άφησε ανοιχτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος.
«Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω, πως η ελάφρυνση δεν θα γίνει, όμως θα δούμε, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την πρώτη ενημέρωση δημοσιογράφων μετά το καλοκαίρι, στην Ουάσιγκτον.

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα, και το επαναβεβαίωσε χθες, πως η ελάφρυνση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα αποτελεί προϋπόθεση, ώστε να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη, πρωτίστως η Γερμανία, θεωρούν την συμμετοχή του ΔΝΤ ως απαραίτητη και έχουν δηλώσει αισιόδοξα, πως το Ταμείο τελικά θα επωμιστεί μέρος του χρηματοδοτικού βάρους, συνολικού ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο CNBC, «ότι αισθάνεται αισιόδοξος για την επίτευξη μίας συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για την βιωσιμότητά του».

“Πέραν της «σημαντικής ελάφρυνσης» του χρέους, το Ταμείο θα πρέπει να δει και την υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά”

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε, ωστόσο, πως πέραν της «σημαντικής ελάφρυνσης» του χρέους, το Ταμείο θα πρέπει να δει και την υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας, πως οι αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις-κλειδιά έχουν μετατεθεί για μετά τις εκλογές.
Απέφυγε, ωστόσο, να πει, αν το ΔΝΤ φοβάται για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων λόγω της κάλπης, προσθέτοντας, πάντως, πως το Ταμείο παραδοσιακά δεν σχολιάζει πολιτικές διαδικασίες σε οποιαδήποτε χώρα.
Ο κ. Μάρεϊ αποσαφήνισε ακόμη, πως το Ταμείο ήδη συνεργάζεται σε «τεχνικό επίπεδο» με την υπηρεσιακή ελληνική Κυβέρνηση και θα συνεργαστεί με την επόμενη Κυβέρνηση, «όποια κι αν είναι».
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε, ότι δεν βλέπει την Ελλάδα να τίθεται ως θέμα στην διήμερη Σύνοδο Υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 στην Άγκυρα της Τουρκίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ