Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, το έργο της δεκαπενταετίας της Αγιορειτικής Εστίας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μίλησαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστία κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Αγιορειτικής Εστίας τονίζοντας το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός πολιτιστικός φορέας στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με το Άγιον Όρος συνεχίζοντας μία παράδοση που κρατάει αιώνες, γεγονός που καθιστά την Θεσσαλονίκη ως μία προνομιούχο πόλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξέφρασε επίσης τις θερμές ευχαριστίες του προς τον κ. Δημήτριο Σαλπιστή για την συμβολή του στην ίδρυση και στο πλούσιο έργο της δεκαπενταετίας της Αγιορετικής Εστίας, εις αναγνώριση της οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο του απένειμε τον τίτλου του επίτιμου Διευθυντή.agioreitiki1

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ κ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος, λαμβάνοντας τον λόγο αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο εντυπωσιακό έργο του φορέα δηλώνοντας ότι το έργο αυτό πρέπει να τύχει υποστήριξης απ’ όλους τους κατοίκους της πόλης μας.
Ο νέος Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος παρουσίασε το έργο της δεκαπενταετίας, χωρίζοντας το σε επιμέρους ενότητες κάνοντας ειδική μνεία σε κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές δράσεις του φορέα. Ο Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, μέλος του Δ.Σ και εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας, στον οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρονται και τα εξής:
«Η καθ’ ημάς Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους Άθω συνοδοιπορούσα εξ αρχής και υποστηρίζουσα τους στόχους και σκοπούς της Αγιορειτικής Εστίας εκφράζει την ευαρέσκεια αυτής και αισθάνεται ικανοποιημένη διά την επιτέλεσιν σημαντικωτάτου αλλά και ογκώδους έργου προς ανάδειξιν της ιστορίας και των πνευματικών θησαυρών του Ιερού ημών Τόπου, εις όλους τους τομείς, εντός μικρού χρονικού διαστήματος. Δια μίαν εισέτι φοράν καταθέτει τας ειλικρεινίς ευχαριστίας αυτής και συγχαίρει τα μέλη και τους συνεργάτες της Αγιορειτικής Εστίας δια την προσωπικήν μέριμναν την οποίαν επέδειξαν και τον πολύτιμον χρόνον τον οποίον αφιέρωσαν όλα αυτά τα έτη, την υπευθυνότητα, τον σεβασμό και την αγάπην με την οποίαν έφερον εις πέρας το ανατεθέν εις αυτούς έργον».

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε το ειδικό video με τις δράσεις της δεκαπενταετίας, το οποίο μοιράστηκε μαζί με τον επετειακό τόμο σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.agioreitiki2

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε το ειδικό video με τις δράσεις της δεκαπενταετίας, το οποίο μοιράστηκε μαζί με τον επετειακό τόμο σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
που έχει για τον Δήμο Θεσσαλονίκης η ίδρυση και η παρουσία της Αγιορείτικής Εστίας, καθώς αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η προνομιακή σχέση της Θεσσαλονίκης, ιστορική πολιτιστική και πνευματική, με την Μοναστική Πολιτεία, το λαμπρό και ζωντανό αυτό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κλείνοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι το έργο αυτό θα συνεχιστεί με την ίδια λαμπρότητα.
Τέλος ο κ. Στέφανος Γωγάκος, μέλος του Δ.Σ αναφέρθηκε και αυτός από την μεριά του στο πολύτιμο έργο της Αγιορειτικής Εστίας.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Επίτιμος Διευθυντής κ. Δημήτριος Σαλπιστής, ο οποίος έκανε μία σύντομη αναφορά στην πορεία του φορέα όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία χαρακτήρισε άκρως δημιουργικά, επικεντρώνοντας την ομιλία του στην τεράστια σημασία που έχει για τον Δήμο Θεσσαλονίκης η ίδρυση και η παρουσία της Αγιορείτικής Εστίας, καθώς αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η προνομιακή σχέση της Θεσσαλονίκης, ιστορική πολιτιστική και πνευματική, με την Μοναστική Πολιτεία, το λαμπρό και ζωντανό αυτό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κλείνοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι το έργο αυτό θα συνεχιστεί με την ίδια λαμπρότητα.
Τέλος ο κ. Στέφανος Γωγάκος, μέλος του Δ.Σ αναφέρθηκε και αυτός από την μεριά του στο πολύτιμο έργο της Αγιορειτικής Εστίας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ