«Οι Μεγάλοι Ευεργέτες εμφανίσθηκαν ιδίως τις δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα»

Φωτό αρχείου

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με εξέχουσες προσωπικότητες της Ομογένειας στις ΗΠΑ (Παγκόσμια Ελληνική Βιοϊατρική Ένωση) στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα αισιόδοξοι γιατί οι Μεγάλοι Ευεργέτες συνεχίζουν να υπάρχουν. Και θυμίζω, ότι οι Μεγάλοι Ευεργέτες εμφανίσθηκαν ιδίως τις δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στον Προεδρικό Μέγαρο εξέχουσες προσωπικότητες της Ομογένειας στις ΗΠΑ (Παγκόσμια Ελληνική Βιοϊατρική Ένωση. Ακολουθεί το κείμενο:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή την ώρα με διακατέχουν δύο αισθήματα: Το αίσθημα της υπερηφάνειας και το αίσθημα της αισιοδοξίας. Υπερηφάνειας, πριν από όλα για την όλη δραστηριότητα του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου. Τα επιτεύγματά του, πάνω από 25 χρόνια τώρα, κάνουν υπερήφανους τους Έλληνες, με ανθρώπους που αποδεικνύουν ποια είναι η ακτινοβολία του Ελληνικού Πνεύματος, και ποιοι είναι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιστήμης. Το δεύτερο αίσθημα είναι η αισιοδοξία για αυτό το οποίο κάνετε και εσείς –σε συνεργασία βέβαια με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»- για τους Έλληνες αριστείς στον χώρο της Ιατρικής και της Βιοεπιστημονικής Έρευνας σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χειμαζόμενη Χώρα μας. Η δραστηριότητα για την εκπαίδευση Ελλήνων που έχουν αριστεύσει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια προκειμένου να μπορέσουν να βρουν μια θέση κλινικής έρευνας σε μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, στο πεδίο της Ιατρικής και της Βιοεπιστημονικής Έρευνας, δείχνει ότι θα αντέξουμε, θα ξεπεράσουμε την κρίση.

 

Εδώ θέλω να τονίσω ότι θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για ένα στόχο που δεν είναι σημερινός. Στην Ελλάδα, ιδίως η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει μια συνέχεια. Οφείλω εδώ να υπενθυμίσω λοιπόν πώς ξεκίνησε αυτού του είδους η στρατηγική της Προεδρίας της Δημοκρατίας την εποχή του προκατόχου μου, του κ. Κάρολου Παπούλια, ύστερα από μία πραγματικά ρηξικέλευθη πρωτοβουλία της εποχής εκείνης, το 2013, από τον Νομπελίστα Καθηγητή της Ιατρικής Γερμανό Harald zur Hausen. Ο οποίος τότε και εκείνος και άλλοι Νομπελίστες, πήραν την πρωτοβουλία να στηριχθεί η Αριστεία στον χώρο της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας στην Ελλάδα. Δεν το ξεχνάμε ποτέ. Και εντάσσω και αυτή την προσπάθεια την οποία κάνετε σ’ όλη αυτή την στρατηγική. Αυτό μπορεί να κάνει η Προεδρία της Δημοκρατίας –φυσικά με συνεργασία όλων σας- για να υπερασπισθούμε την Αριστεία και το Ελληνικό Πνεύμα. Επαναλαμβάνω, σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες, που ελπίζω να μην διαρκέσουν για πολύ.

 

Δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω. Είναι η δεύτερη φορά που ευχαριστώ σήμερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», και αυτό σημαίνει πολλά. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα αισιόδοξοι γιατί οι Μεγάλοι Ευεργέτες συνεχίζουν να υπάρχουν. Και θυμίζω, ότι οι Μεγάλοι Ευεργέτες εμφανίσθηκαν ιδίως τις δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα. Για αυτό έχω αυτή την αισιοδοξία ότι και αυτή την φορά, οι Έλληνες θα ξεπεράσουμε την κρίση. Και κάτι ακόμα: Θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για τα λάθη μας, για να μην τα επαναλάβουμε.

 

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.

Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας