22 Ιανουαρίου – 15 Μαΐου 2019.

«Να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο!».

Το «Πέρα από τα Σύνορα» θεσμοθετήθηκε το 2016 από τοΕλληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών(ΙΔΙΣΜΕ) με τη στήριξη της EcransdesMondes(Παρίσι)και έδρα το ακριτικό Καστελλόριζο. Το «Πέρα από τα Σύνορα» θα προβάλει ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κλίμακας παραγωγές των πέντε τελευταίων ετών.  Παράλληλα με τις προβολές, θα ακολουθήσουν ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα στο Καστελλόριζο. Το Φεστιβάλ αντικατοπτρίζει τη σημασία της μελέτης και καταγραφής των ιστορικών γεγονότων παγκοσμίως, με γνώμονα την κατανόηση των προκλήσεων, των ευκαιριών και των κινδύνων του πολιτικού και κοινωνικο-οικονομικού γίγνεσθαι. Προάγοντας την αξία της ιστορικής έρευνας,  το Φεστιβάλ απευθύνεται στους δημιουργούς ιστορικού και κοινωνικο-πολιτικού ντοκιμαντέρ ανά τον κόσμογιανα υποβάλουν τις ταινίες τους. Οι αιτήσεις και οι όροι συμμετοχής του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα http://beyondborders.gr/prosklisi/ypovoli/ . Προθεσμία υποβολής: 15 Μαΐου 2019.

Δείτε το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/XHumihVIXv4

Οι ταινίες του διαγωνισμού αξιολογούνται από Διεθνή Κριτική Επιτροπή. Φέτος, πρόεδρος της Επιτροπής έχει αναλάβει ο πολυβραβευμένος Αυστραλός ντοκιμαντερίσταςΝικΤόρενς.Η Επιτροπή απονέμει δύο βραβεία: Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Κοινωνικοπολιτικού Ντοκιμαντέρ. Τα βραβεία αποτελούν ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων. Κάθε προβολή ακολουθείται από Q&Aμε τον σκηνοθέτη ή κάποιον ειδικό επί του θέματος της ταινίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Δήμου Μεγίστηςκαιμε τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και επιφανών επιχειρηματιών και ΜΜΕ, το Φεστιβάλαποτελείμια αληθινή γιορτή πολιτισμούστην άκρη του Αιγαίου.Παρακολουθήστε το σύντομο φιλμ με στιγμιότυπα από το 3ο «Πέρα από τα Σύνορα»: https://youtu.be/IgFALUx_uR8

Τέλος, το Φεστιβάλ βραβεύει κάθε χρόνο και δύο ειδικούς συνεργάτες, το Τιμώμενο Μέσο Ενημέρωσης και το Τιμώμενο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, για να τιμηθεί η συνεισφορά τους στις αξίες που πρεσβεύει το Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ επιζητά συνεργασίες με Ιδρύματα, Φεστιβάλ και φορείς απ’ όλο τον κόσμο αντίστοιχης ιστορικής και γεωπολιτικής θεματολογίας.

 

Αθήνα & Παρίσι
Ειρήνη Σαρίογλου& Μισέλ Νολ
www.beyondborders.gr