-Θα επιστρέψουν τα ποσά του ΕΚΑΣ, αναδρομικά από 1/1/2016, όσοι το έπαιρναν χωρίς να πληρούν τα νέα και αυστηρότερα κριτήρια εισοδήματος!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Περικοπές στις συντάξεις, που θα φθάνουν έως το 33,4%, κρύβει η κατάργηση του ΕΚΑΣ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».
Κατά το δημοσίευμα αυτό, οι συνταξιούχοι, που λαμβάνουν πάνω από 664 ευρώ, από κύρια και επικουρική σύνταξη, σταματούν από τον επόμενο μήνα να παίρνουν ΕΚΑΣ, ενώ, μάλιστα, θα κληθούν να επιστρέψουν και όσα χρήματα του ΕΚΑΣ πήραν κατά το προηγούμενο εξάμηνο!
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα ποσά, που χορηγήθηκαν από τον Δεκέμβριο έως τον Μάϊο, θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, δηλαδή χρήματα, που δεν δικαιούνται οι συνταξιούχοι, από την στιγμή, που δεν πληρούν τα νέα και αυστηρότερα κριτήρια εισοδήματος, τα οποία προβλέπει ο νόμος.
Έτσι, κατά το συγκεκριμενο δημοσίευμα, το Υπουργείο Εργασίας πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες επιστροφής των ποσών αυτών, ζητώντας αναδρομικά πίσω το ΕΚΑΣ, από 70.000 συνταξιούχους, για τους οποίους το επίδομα αυτό καταργείται άπαξ δια παντός από την 1/1/2016, ενώ σταδιακά, έως το 2019, αναμένεται το ΕΚΑΣ να καταργηθεί για όλους.
Επισημαίνεται, πως η επιστροφή των ποσών αυτών θα γίνει σε δόσεις, μέσω μηνιαίας παρακράτησης από την σύνταξη, μέχρι να εξοφληθεί το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό του ΕΚΑΣ στο σύνολό του.

thessaloniki