Οι καταναλωτές, κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνον το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο

Το 51%, που πληρώνουν τα νοικοκυριά για την θέρμανσή τους, πηγαίνει στα ταμεία του Δημοσίου, ενώ η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στους νέους υψηλότερους έμμεσους φόρους, που θεσπίστηκαν στο τέλος της περασμένης Άνοιξης, όταν έκλεισε η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Περίπου, κατά 11% ακριβότερα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, θα πωλείται κατά την έναρξη της εφετινής περιόδου διάθεσής του το πετρέλαιο θέρμανσης στην χώρα μας!
Αυτό αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», που επισημαίνει, ότι ο λόγος για την τσουχτερή ανατίμηση του πετρελαίου θέρμανσης είναι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η «Ημερησία» υπολόγισε την τελική τιμή του καυσίμου, σαν να επρόκειτο να ξεκινήσει η πώλησή του στην αγορά από σήμερα, δηλαδή με τις τωρινές τιμές διύλισης και τον νέο ΕΦΚ και ΦΠΑ, που έχουν ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου. Βάσει του υπολογισμού αυτού, οι καταναλωτές θα αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή περίπου των 0,92 ευρώ ανά λίτρο ή των 920 ευρώ ανά χίλια λίτρα!
Πέρυσι, στις 15 Οκτωβρίου του 2015 το πετρέλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, είχε ξεκινήσει να πωλείται με μέση τιμή τα 0,83 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση είναι περίπου 9 λεπτά το λίτρο ή σχεδόν 11%.

Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στους νέους υψηλότερους έμμεσους φόρους, που θεσπίστηκαν στο τέλος της περασμένης Άνοιξης, όταν έκλεισε η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς

Το κόστος γίνεται δυσβάσταχτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 30 Απριλίου του 2016 – οπότε και σταμάτησε για την περασμένη χειμερινή περίοδο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά – η μέση τιμή είχε κλείσει στο 0,764 ευρώ το λίτρο. Η διαφορά που προκύπτει, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, είναι της τάξης του 20% ή 0,156 ευρώ το λίτρο.
Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στους νέους υψηλότερους έμμεσους φόρους, που θεσπίστηκαν στο τέλος της περασμένης Άνοιξης, όταν έκλεισε η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς για τα πρώτα μέτρα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο ή 280 ευρώ τα χίλια λίτρα από 0,23 ή 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα, που ίσχυε μέχρι και την περασμένη χειμερινή σεζόν. Επιπλέον ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, ήτοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Φόροι, ειδικά τέλη και εισφορές επιβαρύνουν υπέρμετρα την τελική τιμή του πετρελαίου

Οι υπολογισμοί της εφημερίδας «Ημερησία» για την τιμή του, βασίστηκαν στην τωρινή τιμή διυλιστηρίου για το συγκεκριμένο καύσιμο, που είναι στα 0,354 ευρώ ανά λίτρο, στον νέο ΕΦΚ 0,280 ευρώ ανά λίτρο, στο μεικτό περιθώριο κέρδους πρατηρίων και εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, που είναι γύρω στο 0,10 ευρώ το λίτρο.
Σε αυτά τα μεγέθη συνυπολογίζονται, επίσης, το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που είναι 0,21 ευρώ ανά χίλια λίτρα, η εισφορά για τον ειδικό λογαριασμό των πετρελαιοειδών, η οποία προκύπτει με το 1,2% επί της τιμής του διυλιστηρίου και το ειδικό τέλος δικαιωμάτων εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών (ΔΕΤΕ), το οποίο προκύπτει από το 0,5% του αθροίσματος της τιμής του διυλιστηρίου και του ΕΦΚ.
Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και ο ΦΠΑ 24%.

Το 51%, που πληρώνουν τα νοικοκυριά για την θέρμανσή τους, πηγαίνει στα ταμεία του Δημοσίου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», αν, λοιπόν, υπολογίσει κανείς αναλυτικά την διαμόρφωση της τελικής τιμής, προκύπτει, πως το 51%, που πληρώνουν τα νοικοκυριά για την θέρμανσή τους, πηγαίνει στα ταμεία του Δημοσίου. Και για να γίνει αυτό απολύτως αντιληπτό, το άθροισμα του ΕΦΚ, του ΦΠΑ και των λοιπών τελών και επιβαρύνσεων είναι στο 0,467 ευρώ το λίτρο, όταν η τελική τιμή είναι στο 0,92 ευρώ το λίτρο.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ζήτησης, είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς, αν και τα στοιχεία δείχνουν, πως πολλές οικογένειες έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους τον περασμένο Απρίλιο, όταν έκλεινε η περίοδος διάθεσης του καυσίμου, προκειμένου να προλάβουν να γλιτώσουν τις νέες εφετινές αυξημένες δαπάνες.

2aac6-oil-prices-increase