Διακοπές στην Πιερία σημαίνει τη δυνατότητα πολλών επιλογών για διαμονή, διασκέδαση και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που συνδυάζουν το βουνό και τη θάλασσα καθώς και την επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία, που βρίσκονται διάσπαρτα στην Πιερική γη.

Σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, ο επισκέπτης μπορεί γρήγορα και άνετα και σε τιμές για κάθε τσέπη, να παραθερίσει στις πεντακάθαρες ακτές του νομού και ταυτόχρονα να παρακολουθήσει τις μεγαλύτερες θεατρικές παραγωγές και μουσικές συναυλίες, στο αρχαίο θέατρο στο Δίον και στο Βυζαντινό Κάστρο του Πλαταμώνα που φιλοξενούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Η Πιερία διαθέτει οργανωμένες υποδομές σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε τουριστικά καταλύματα, που φημίζονται για τη φιλοξενία τους, το χαμόγελο των ανθρώπων και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει τις πολλές οργανωμένες και κοσμικές πλαζ του νομού, αλλά και μαγευτικές «μοναχικές» παραλίες που υπάρχουν σε αρκετά σημεία κατά μήκος της ακτογραμμής.pieria2

Η Πιερία είναι γνωστή πλέον και για την νυχτερινή ζωή, η οποία αποτελεί και πόλο έλξης νέων από τους γύρω νομούς, που καθημερινά επιλέγουν για τη βραδινή διασκέδασή τους, να βρεθούν σε ένα από τα νυχτερινά μαγαζιά του νομού.

Ταυτόχρονα, εκτός από το Φεστιβάλ Ολύμπου, οι Δήμοι της Πιερίας διοργανώνουν καθημερινά πολιτιστικές εκδηλώσεις στα παραλιακά διαμερίσματα, οι οποίες είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ σε καθημερινή βάση είναι και οι περιηγήσεις στα αξιοθέατα του νομού, καθώς και στον Όλυμπο και τα Πιέρια.
Όλυμπος – Εναλλακτικός τουρισμός

Ο νομός Πιερίας είναι ταυτόσημος και με τον Όλυμπο όπου από τη νότια Πιερία αρχίζουν όλα τα ορειβατικά μονοπάτια για την ανάβαση στο παγκόσμιο μνημείο της φύσης, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να προσεγγίσει άνετα τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, αλλά και τις καλύτερες ακτές του νομού. Περισσότεροι από 25.000 επισκέπτες κατακτούν κάθε χρόνο την κορυφή του ψηλότερου βουνού της χώρας μας, ενώ απολαμβάνουν το τοπίο και τις φυσικές ομορφιές που υπάρχουν στο βουνό, που οι αρχαίοι έλληνες θεωρούσαν ως κατοικία των 12 θεών. Οι διαδρομές που ακολουθούν οι επισκέπτες είναι συγκεκριμένες, έχουν καταγραφεί από τους πρώτους ορειβάτες, καθώς και οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες που ειδικεύονται στον ορεινό τουρισμό.

Στην Πιερία λειτουργούν αρκετοί ορειβατικοί σύλλογοι που διοργανώνουν εκδρομές στο βουνό, ενώ υπάρχουν και 5 οργανωμένα καταφύγια που μπορούν να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Ακόμη, υπάρχει διαρκής επιτήρηση στο βουνό από υπηρεσίες, αλλά και εθελοντικές ομάδες που με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον Όλυμπο, και μεριμνούν για την ασφαλή και ήρεμη μετακίνηση των ορειβατών.

Βέβαια, εκτός από την ανάβαση και αναρρίχηση ο Όλυμπος προσφέρεται και για ποικίλα σπορ, ενώ υπάρχουν εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον εναλλακτικό τουρισμό. Μεταξύ, των σπορ που μπορεί να επιλέξει κανείς περιλαμβάνονται αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία, rafting και canoe καθώς και trekking.

Επιστροφή στη φύση – Παραδοσιακοί οικισμοί

Από τους πιο γνωστούς διατηρητέους οικισμούς της Νότιας Πιερίας, που έχει διαθέτει πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες είναι ο Παλαιός Παντελεήμονας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων στις πλαγιές του νότιου Ολύμπου, με μοναδική θέα προς το Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της νότιας Πιερίας, αλλά και το βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα. Τα κτίσματα του Παλαιού Παντελεήμονα, ακολουθούν μία ιδιαίτερη και ομοιόμορφη αρχιτεκτονική, που προσδίδει στον οικισμό χαρακτηριστικά γνωρίσματα που τον διαφοροποιούν από τους άλλους παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ πολλά από τα διατηρητέα αναπαλαιώθηκαν μέσα από το πρόγραμμα Leader.

Στον Π. Παντελεήμονα υπάρχουν οργανωμένοι παραδοσιακοί ξενώνες, και εστιατόρια, ενώ η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία στη φύση, και για σπορ εναλλακτικού τουρισμού, όπως αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδήλατο βουνού και διαδρομές 4Χ4.

Ένας εξίσου ενδιαφέρον προορισμός, που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί είναι ο διατηρητέος οικισμός των Παλαιών Πόρων, που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο 600 μέτρων με χαρακτηριστικό τα σπίτια του 17ου – 18ου αιώνα, χτισμένα με πέτρα καθώς και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού. Στον οικισμό δεν μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει, όμως υπάρχουν πολυάριθμες τουριστικές μονάδες στους Νέους Πόρους και στον Πλαταμώνα, μόλις 9 χιλιόμετρα από τον οικισμό.

Στον παραδοσιακό οικισμό της Παλαιάς Σκοτίνας που αποτελεί επίσης έναν ενδιαφέροντα προορισμό μπορεί κανείς να φιλοξενηθεί στον έναν μόνο ξενώνα που υπάρχει εκεί, ενώ η οργανωμένη ακτή της Σκοτίνας βρίσκεται μόλις 9 χιλιόμετρα.

Τέλος, στο Ελατοχώρι που είναι στα Πιέρια όρη και υπάρχει το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο, τους καλοκαιρινούς μήνες ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φύση μένοντας σε ένα από τα αρκετά ξενοδοχειακά οικογενειακά συγκροτήματα που υπάρχουν εκεί.

Αρχική

http://www.dion-olympos.gr/el.villadrosos

http://lefteria.blogspot.gr/2011/07/blog-post_3850.html

http://www.ktimabellou.gr/gr/page

http://www.alseides.gr/

http://visitpieria.gr/

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ