Διευρωπαϊκή έρευνα “Parlemeter”: Το 52% των πολιτών σε Ελλάδα και Κύπρο θεωρούν, πως η συμμετοχή των χωρών τους στην Ε.Ε. δεν τις έχει ωφελήσει.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τρεις στους πέντε Ευρωπαίους θεωρούν, πως η συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επωφελής, ωστόσο οι Έλληνες, μαζί με τους Κύπριους, πιστεύουν κατά πλειοψηφία το αντίθετο!
Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 52% οι πολιτες στα δύο κράτη-μέλη Ελλάδα και Κύπρο θεωρούν, πως η συμμετοχή των χωρών τους στην Ε.Ε. δεν τις έχει ωφελήσει, ενώ η αντίληψη αυτή των Ελλήνων πολιτών ταιριάζει με την επίσημη ετυμηγορία του δημοψηφίσματος, που διεξήχθη το περυσινό καλοκαίρι (5 Ιουλίου 2015) στην χώρα μας και έδειξε ότι το 61% και πλέον των Ελλήνων δεν συμφωνεί με την πολιτική της Ε.Ε…
Ωστόσο, συνολικά, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εφέτος, σε σχέση με πέρυσι, πιο απαισιόδοξοι, πιστεύοντας κατά πλειοψηφία, πως «τα πράγματα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση».22soik11apopsi-thumb-large-thumb-large-thumb-large-thumb-large
Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα της διευρωπαϊκής έρευνας “Parlemeter”, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου.
Η έρευνα αυτή, που έγινε σε δείγμα 27.700 ατόμων από 15 ετών και άνω, δείχνει, ότι αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πιστεύει, ότι η παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε και την ευρωζώνη ισοδυναμεί με φθορά, παρακμή και εθνική υποταγή!

Στην ερώτηση, αν «αυτή την στιγμή τα πράγματα στην Ε.Ε.κινούνται προς την σωστή ή την λάθος κατεύθυνση», το 54% σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό δείγμα απαντά, πως κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση!

Η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πολιτών στην μέτρηση “Parlemeter”, που έχουν την πεποίθηση αυτή, ενώ στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Γερμανία υπάρχει μεγάλο ποσοστό πολιτών, που εχουν την προτίμηση της παραμονής στην Ε.Ε., ως προς τις ακολουθούμενες πολιτικές.
Πάντως, στην ερώτηση, αν «αυτή την στιγμή τα πράγματα κινούνται προς την σωστή ή την λάθος κατεύθυνση», το 54% σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό δείγμα απαντά, πως κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση -ποσοστό, μάλιστα, που ενισχύεται κατά 13 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.
Μόνον το 25% απαντά, πως τα πράγματα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση (ενίσχυση τριών μονάδων) ενώ το 11% απαντά αυθόρμητα «ούτε το ένα ούτε το άλλο» (λιγότεροι κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι), ενώ ένα 10% επιλέγει το «δεν γνωρίζω».
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το όφελος ή μη της Ε.Ε. για την κάθε χώρα ξεχωριστά, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του 60%, που θεωρεί επωφελή την Ε.Ε., είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι, όπως και το 31%, που απαντά αρνητικά.

Διευρωπαϊκά, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απαντήσεων για την Ε.Ε. καταγράφονται σε Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Μάλτα και Πολωνία, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία και Βουλγαρία!

Στην περίπτωση των Ελλήνων, όμως, το 52%, που απαντά, πως η συμμετοχή στην Ε.Ε. δεν έχει ωφελήσει την Ελλάδα, είναι ενισχυμένο κατά 11 μονάδες, σε σχέση με πέρυσι. Το 44% απαντά, πως η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι επωφελής, ποσοστό μειωμένο κατά 12 μονάδες (το “δεν γνωρίζω” είναι στο 4%).
Διευρωπαϊκά, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απαντήσεων καταγράφονται σε Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Μάλτα και Πολωνία (από 86% μέχρι 80%).
Κάτω από το μισό σε θετική απάντηση βρίσκονται η Ιταλία (με 38%), η Ελλάδα (με 44%) και η Κύπρος με το ίδιο ποσοστό, η Αυστρία ( με 48%) και η Βουλγαρία (με 49%).
Ως λόγους, για τους οποίους συγκεκριμένα το δείγμα στην Ελλάδα θεωρεί, πως η Ε.Ε. έχει ωφελήσει την χώρα, το 44% αναφέρει την συμβολή στην διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας, το 34% πως η ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε. βελτιώνει την συνεργασία της χώρας με τα υπόλοιπα μέλη, το 32% πως η συμμετοχή δίνει δυνατότερη φωνή της Ελλάδας στον κόσμο, το 21% πως δίνει νέες ευκαιρίες εργασίας, το 17% -μακράν το χαμηλότερο σε όλη την Ε.Ε.- πως συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και το 16% πως βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ