(c)ellinikignomi

Γράφει η Μαρία Χατζηνάκου*

«Τα Ελληνικά Γράμματα και η επιστροφή στις ανθρωπιστικές σπουδές  είναι τα όπλα μας και των ανθρώπων το κόσμημα». (1.)

Στόχος: Πνευματική και Διαφωτιστική αναγέννηση για πνευματική αναζήτηση, για την υλική και πνευματική αναθεώρηση βασικών αξιών, αφύπνηση για κοινωνικό και εθνικό προβληματισμό για την ανόρθωση του πεπτωκότους γένους .

Σ’αυτήν την αναγέννηση μπορούν να συμβάλουν πνευματικοί άνθρωποι, ακαδημαΐκοί εντός και εκτός του Ελλαδικού χώρου, Ελληνικές κοινότητες εξωτερικού καθώς και Εθνικοί Ευεργέτες και φιλέλληνες.

Είναι καιρός να προβληματιστούμε σοβαρά για όσα συμβαίνουν στις μέρες μας. Ο ενθουσιασμός με την τεχνολογική επανάσταση μας αποτρέπει λίγο-λίγο από την προσωπική επικοινωνία με τους συνανθρώπους, μας οδηγεί στην απομόνωση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις, ιδίως σε ευαίσθητα άτομα. Η απόλυτη στήριξη στην τεχνολογία συντελεί  βαθμιαία στην απομάκρινση από τον ανθρωπισμό που είναι βασικό στοιχείο για μια υγιή ψυχολογικά κοινωνία.

Διαβάζοντας τα ποιήματα του Σουρή που γράφτηκαν πριν ένα περίπου αιώνα, καθώς επίσης και βλέποντας ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματουγράφου που γυρίστηκαν κατά την δεκαετία του 50, 60 ή και έκτοτε, που καθρεφτίζουν την ελληνική κοινωνία εκείνης της εποχής, φαίνονται να είναι τόσο επίκαιρα με όσα συμβαίνουν σήμερα και που χαρακτηρίζουν την Ελληνική κοινωνία. Η αταξία, η μή εφαρμογή των νόμων που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, που βολεύει ορισμένους, η έλλειψη σεβασμού στην φύση και το περιβάλλον  δεν μπορεί να συμβάλει στην αναμόρφωση και διαμόρφωση πολιτών. Το σχολείο μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην διαμόρφωση πολιτών όπου δεν θα συσωρεύεται μόνο η γνώση αλλά συγχρόνως θα εξασκείται η κριτική σκέψη και θα διδάσκονται τρόποι σωστής συμπεριφοράς  με ταυτόχρονη εφαρμογή στον μικρόκοσμο του σχολείου.

Το άλλο που ενοχλεί αυτούς που γαλουχήθηκαν με την διδασκαλία της αρχαίας  Ελληνικής γλώσσας και την μελέτη των Ελλήνων φιλοσόφων στο σχολείο είναι τα λάθη που γίνονται στην ομιλία της νέας Ελληνικής γλώσσας, όπου τείνει να κταργηθεί η γενική πτώση και τα τρία γένη των ουσιαστικών στα ουσιαστικά. Να και μερικά παραδείγματα: Η Διεθνή Εκθεση, εξ’αιτίας του γεγονός, των παρελθόν εξετάσεων, του καθεστός κ.λ.π. Αυτό ή γίνεται σκόπιμα για την απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας ή γίνεται από άγνοια. Γιατί η Γερμανική γλώσσα διατηρεί τις τέσσερις πτώσεις και τα τρία γένη στα ουσιαστικά της και εμείς προσπαθούμε να τα καταργήσουμε, αν αυτό γίνεται σκόπιμα για την απλοποίηση της νεοελληνικής γλώσσας από κάποιους;

Η σκέψη εμπεριέχει πλούτο γνώσης, ποιότητα γνώσης και λεξιλογίου, η οποία εκφράζεται με τον λόγο. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προποθέσεις τότε κατά συνέπεια και ο λόγος είναι πτωχός.

Όταν  το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη αναγνωρίζει την αξία της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, εμείς στο χώρο που ξεκίνησε δηλ. την Ελλαδα την απαξιώνουμε. Δεν είναι δυνατόν να μιλάς σωστά τα νέα Ελληνικά αν δεν γνωρίζεις την πηγή της δηλ. τα αρχαία Ελληνικά.

Γιατί να μην είμαστε υπερήφανοι γαι την πλούσια Ελληνική γλώσσα που συνεχιζει να υπάρχει και να μιλιέται για πάνω από 3000 χρόνια; Η αγγλική γλώσσα π.χ. έχει στο λεξιλόγιό της 43.000 περίπου Ελληνικές λέξεις. Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί ότι η αγγλική λέξη, «kiss me», έχει προέλευση από την ομηρική λέξη «κίσσον με»?

Η Ελληνικές λέξεις εκφράζουν το σημαίνον και το σημαινόμενον. Η Ελληνική Γλώσσα ήταν διεθνής για πολλούς αιώνες όπως γνωρίζουμε. Σ’αυτήν γράφτηκαν τα φιλοσοφικά κείμενα, και τα ιερά Ευαγγέλια.

Μέσω των Ελληνικών Γραμμάτων ξεκίνησε ο Διαφωτισμός της Δύσης.

Και εμείς που γεννηθήκαμε και ζούμε σ’ αυτό τον ιστορικό χώρο όπου γεννήθηκε αυτός ο υπέροχος πολιτισμός που γέννησε την Δημοκρατία, την φιλοσοφική σκέψη, και την πιό ίσως πλούσια γλώσσα του κόσμου με τα καθαρά φωνήεντα, τα απαξιώνουμε όλα αυτά. Γινόμαστε υποτακτικοί, χωρίς αξιόλογη παιδεία, ιδίως όταν παρατηρούμε την συμπεριφορά του Νεοέλληνα και την ανεπαρκή γνώση της Ελληνικής Γλώσσας.

 

  1. Eλένη Κουρμαντζή: «Νεοελληνικός Διαφωτισμός στα Γιάννενα»

 

*Απόφοιτος φιλοσοφικής σχολής Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης

Μ.Α. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας  και Μ.Α.  Γλωσσολογίας, Northeastern Illinois University, U.S.A.

Certificates: Curriculum Planning and School Administration, University of London, London, U.K.

Certificates in Education: State of Illinois, with 17 education courses at Northeastern Illinois University and Colleges.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ