Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» αποκαλύπτει μέσα από 4 αλήθειες ή ψέματα, όπως τις ονομάζει, την μεγάλη απάτη με το ελληνικό χρέος και πως οι Ευρωπαίοι «έδεσαν» την Ελλάδα με τα μνημόνια, δανείζοντάς την με χρήματα, τα οποία παίρνουν πίσω ως τόκους. Το «Reuters» είχε αποκαλύψει γερμανικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο παραδέχεται, πώς με την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα διαμορφώνεται μία νέα κατάσταση στην χώρα.

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

Η διαρροή του εγγράφου προκάλεσε την οργή του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, αφού παρουσιάζει το Βερολίνο, ότι θα πρέπει να έχει μία πιο ήπια στάση απέναντι στην Ελλάδα. Και αυτό λίγες ώρες πριν την πραγματοποιηθείσα συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε με τον Γιάννη Βαρουφάκη.

«Οι Ευρωπαίοι λένε ψέματα, όταν υποστηρίζουν, ότι δεν δέχονται μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων»

Όσον αφορά, τώρα, στις αλήθειες και στα ψέματα των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος, ο αναλυτής και αρθρογράφος του πρακτορείου «Reuters» Edward Hadas τονίζει, ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων αγνοείται, πως ο μοναδικός τρόπος δίκαιης μέτρησης του χρέους έγκειται στην καθαρή τρέχουσα αξία (Νet Ρresent Value).
«Όσοι γνωρίζουν οικονομικά, κατανοούν, πως η μείωση του επιτοκίου των ομολόγων συνεπάγεται την μείωση της πραγματικής τους αξίας. Όταν οι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται, πως δεν αποδέχονται καμία μείωση στην αξία των ελληνικών ομολόγων, ένα είναι σίγουρο: Δεν λένε την αλήθεια! Άλλωστε, ήδη έχουν αποδεχθεί μία σημαντική μείωση της καθαρής τρέχουσας αξίας των ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα, φαίνονται αρκετά πρόθυμοι να αποδεχθούν περαιτέρω μείωση…», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η εμμονή στην δημοσιονομική λιτότητα υπονομεύει την Ε.Ε.»

Το δεύτερο ψέμα, κατά τον κ. Hadas, έγκειται στην παροχή τεράστιου όγκου δανείων προς την Ελλάδα, που από το 2010 έως το 2014 ανέρχονται στα 254 δισεκατομμύρια ευρώ. «Όμως, η συντριπτική πλειονότητα των συγκεκριμένων χρημάτων επεστράφησαν στους πιστωτές ως τόκοι και κεφάλαια προηγούμενων ελληνικών δανείων. Παράλληλα, η υψηλή συνεισφορά των Ευρωπαίων έγκειται στην επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής επιρροής στις ελληνικές πολιτικές», λέει ο αρθρογράφος.
Το τρίτο μυστικό αφορά στις εξαγγελίες περί μη «δημοσιονομικής μεταβίβασης» (fiscal transfers). Το άρθρο σημειώνει, ότι «η Ε.Ε. είναι μία ένωση, όπου το χρήμα μετακινείται από το ένα κράτος στους πολίτες ενός άλλου κράτους. Μία τέτοια μεταφορά πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα, όταν η ΕΚΤ χρηματοδότησε τις ελληνικές τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο. Συμβαίνει και το αντίθετο, όμως, όταν οι Έλληνες επιστήμονες μεταναστεύουν στην Γαλλία, καταβάλλοντας στην γαλλική κυβέρνηση τους φόρους τους».
Κατά τον αναλυτή του «Reuters», το εάν η Ελλάδα βγήκε ωφελημένη ή χαμένη από τις ευρωπαϊκές «μεταβιβάσεις», συνιστά ένα ατέρμονο debate. Όμως, η εμμονή στην εθελοτυφλία σχετικά με την δημοσιονομική λιτότητα υπονομεύει στην ουσία την Ε.Ε. «Μία Ένωση επιτάσσει και επιζητά τον καταμερισμό των κερδών και των απωλειών. Οι ισχυροί και πλούσιοι υποτίθεται, πως πρέπει να στηρίζουν τους αδύναμους και φτωχούς», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Το ελληνικό χρέος είναι πλασματικό για να δεθεί η Ελλάδα χειροπόδαρα με τα δεσμά του Μνημονίου»

Το τελευταίο ψέμα, κατά τον κ. Hadas, είναι ηθικό. Ο ίδιος τονίζει :«H υπαναχώρηση στην αποπληρωμή του χρέους δεν συνιστά απαραιτήτως μία λαθεμένη επιλογή, όπως συμβαίνει με τους πιστωτές της Ελλάδας. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και στην περίπτωση της εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων μίας χώρας, εν μέσω βαθιάς ύφεσης».
Πρόκειται, λοιπόν, για ακόμη μία φωνή, που λέει, ότι το ελληνικό χρέος είναι πλασματικό και δημιουργήθηκε για να ασκηθεί εξουσία στην Ελλάδα και προφανώς για να δεθεί «χειροπόδαρα» η χώρα με τα δεσμά του Μνημονίου.
Άσκηση πολιτικής πίεσης είναι σαφώς και η απόφαση της ΕΚΤ, να μην δεχθεί από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα. Και αυτό δεν το λέει μόνον η ελληνική κυβέρνηση, αλλά το σημειώνει και το πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg», επισημαίνοντας, πώς η απόφαση αυτή δεν θα έχει επίδραση στις τράπεζες και την ρευστότητα τους, αλλά συνιστά άσκηση πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση.