– Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτρέπουν τις ελληνικές Αρχές και τους Θεσμούς να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, ώστε να συμφωνήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων, που επιθυμούν όλοι οι συμμετέχοντες
-Το ΔΝΤ φαίνεται, ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα!
Λιτή, αλλά με έμμεση αναφορά στα μέτρα, που τυχόν θα πρέπει να ληφθούν μετά το 2018, ήταν η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν ασχολήθηκαν επί της ουσίας κατά την συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, το ΔΝΤ φαίνεται, πως θα συμμετέχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τα ακόλουθα:
«Οι Θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο.
Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές Αρχές και τους Θεσμούς να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, ώστε να συμφωνήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων, που επιθυμούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

“Τα μέτρα έχουν στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα, καθιστούν πιό «εύκολες» τις αποπληρωμές χρέους και δεν έχουν καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης”

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό τομέα και άλλους κλάδους. Επίσης, για παράδειγμα, αναμένεται συμφωνία για την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας,
π.χ. για μετά το 2018.
Ο ESM, ο οποίος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, ενημέρωσε τους Υπουργούς αναφορικά με την πρόοδο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Αυτά τα μέτρα είχαν εγκριθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν επισήμως από τις διοικήσεις των ESM και EFSF στις 23 Ιανουαρίου.
Τα μέτρα έχουν στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν την «αλλαγή» ορισμένων επιτοκίων, από κυμαινόμενα σε σταθερά, ενώ καθιστούν περισσότερο «εύκολες» τις αποπληρωμές χρέους. Δεν έχουν καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ESM, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ