Λόγω της χρήσης φωσφορικών αλάτων ως συντηρητικών, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση!
-Αυτό έρχεται ως επακόλουθο της απαγόρευσης των φωσφορούχων αλάτων ως συντηρητικών στην Ε.Ε., λόγω των επικίνδυνων επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία και την σχέση τους με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων!
-Με οργή αντιδρούν οι Τούρκοι εστιάτορες στην απόφαση αυτή, που τονίζουν, ότι, αν το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει τελικά υπέρ της απαγόρευσης για το κεμπάπ, αυτό θα σημάνει την θανατική καταδίκη της βιομηχανίας του ντονέρ στην Ευρωπαϊκή Ενωση!

Μεγάλη αίσθηση προκαλεί η είδηση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην απαγόρευση του τουρκικού γύρου, γνωστού ως ντονέρ κεμπάπ, που παρασκευάζεται από μοσχαρίσιο ή πρόβειο κρέας και διατηρεί την γεύση του με την χρήση φωσφορικών αλάτων, που χρησιμοποιούνται και ως συντηρητικά!
Η απαγόρευση του ντονέρ κεμπάπ στην Ε.Ε. θα είναι το επακόλουθο της απόφασής της να απαγορευθεί σε όλη την επικράτειά της η χρήση φωσφορικών αλάτων στα τρόφιμα, που αποδείχθηκαν επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία!
Τα φωσφορικά άλατα χρησιμοποιούνται στο κεμπάπ ως συντηρητικό, αλλά και ως μέσο διατήρησης της γεύσης του κρέατος. Η απόφαση των Ευρωπαίων νομοθετών έγινε δεκτή με οργή από τους Τούρκους εστιάτορες στην Γερμανία, μεγάλο ποσοστό των οποίων εξασφαλίζει το εισόδημά του από την πώληση κεμπάπ σε μικρές και μεγάλες γερμανικές πόλεις.

Τούρκοι εστιάτορες στην Γερμανία: «Η πρόταση των Ευρωβουλευτών για απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων αποτελεί μέρος ευρύτερης «αντιτουρκικής» εκστρατείας»!

Κύκλοι του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις των φωσφορούχων αλάτων στην ανθρώπινη υγεία και την σχέση τους με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η οργή των ιδιοκτητών εστιατορίων κεμπάπ οξύνεται, όμως, εξαιτίας της άδειας, που έχει παραχωρήσει η Ε.Ε. στην χρήση φωσφορικών αλάτων σε ορισμένα είδη αλλαντικών.
Πολλοί Τούρκοι εστιάτορες εκτιμούν, μάλιστα, ότι η πρόταση των Ευρωβουλευτών για απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων αποτελεί μέρος ευρύτερης «αντιτουρκικής» εκστρατείας. «Αναζητούν τρόπους για να πλήξουν τις τουρκικές επιχειρήσεις εδώ στην Γερμανία. Μια τέτοια απαγόρευση είναι γελοία», λέει ο Μπαρίς Ντονμέζ, ιδιοκτήτης ταχυφαγείου κεμπάπ στην συνοικία Μίτε του Ανατολικού Βερολίνου.
Η «κρίση του κεμπάπ» ξέσπασε μετά την πρόταση της Κομισιόν για επίσημη αναγνώριση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στο πρόβειο και στο μοσχαρίσιο κρέας, βασικά συστατικά του παραδοσιακού τουρκικού κεμπάπ. Η πρόταση της Κομισιόν, όμως, συνάντησε αντιδράσεις μελών της Επιτροπής Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποία καταψήφισαν την πρόταση με 32 ψήφους κατά και 22 ψήφους υπέρ.

Πρόεδρος της Γερμανικής Ενωσης Παραγωγών Κεμπάπ: «Αν το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης για το κεμπάπ, αυτό θα σημάνει την θανατική καταδίκη της βιομηχανίας του ντονέρ στην Ευρωπαϊκή Ενωση»!

Χρησιμοποιώντας πληθώρα ιατρικών μελετών, οι διαφωνούντες Ευρωβουλευτές υποστήριξαν, ότι η πλήρης απελευθέρωση της χρήσης φωσφορικών αλάτων θα απειλούσε την υγεία των Ευρωπαίων. Η ενδεχόμενη απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που συνέρχεται σε δύο εβδομάδες, προκαλεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες κεμπάπ.
«Αν το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης για το κεμπάπ, αυτό θα σημάνει την θανατική καταδίκη της βιομηχανίας του ντονέρ στην Ευρωπαϊκή Ενωση», λέει ο πρόεδρος της Γερμανικής Ενωσης Παραγωγών Κεμπάπ, Κενάν Κογιουντσού, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα «Bild».
Τις θέσεις της Ένωσης Παραγωγών Κεμπάπ εμφανίσθηκε  να υιοθετεί η ευρωβουλευτής του κόμματος CDU της Καγκελαρίου Μέρκελ, Ρενάτα Ζόμερ, που έγραψε στην σελίδα της στο Facebook: «Μία απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων θα είναι το τέλος της παραγωγής κεμπάπ και θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας». Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, 16.000 εστιατόρια κεμπάπ λειτουργούν σήμερα στην Γερμανία, προσφέροντας καθημερινά 3 εκατομμύρια γεύματα στους πελάτες τους!