Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Πρόταση για αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας μιάς χώρας, η οποία αθετεί τις πληρωμές της στους δανειστές, περιέχει το έγγραφο, που απευθύνει προς το ΔΝΤ ο James M. Boughton, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 1981 έως το 2012. Στο έγγραφο αυτό, που συντάχθηκε τον Απρίλιο του 2015, γίνεται ανάλυση, για το ποιός αναλαμβάνει, στην περίπτωση, που ένα κράτος δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.
“Η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2010 στην Ελλάδα αποκάλυψε ένα σημαντικό κενό στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα”, αναφέρει ο James M. Boughton, διαπιστώνοντας, ότι “κανένα ίδρυμα δεν μπορεί να είναι πλέον αδιαμφισβήτητα επικεφαλής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο”.

“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική για την μείωση των ευκαιριών, οι πιστώτριες χώρες να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις, σχετικά με το πώς θα πρέπει να επιλυθούν οι κρίσεις”

“Κατά συνέπεια, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυριαρχίας στενών συμφερόντων επί του παγκόσμιου κοινού συμφέροντος”, διαπιστώνει στην εισηγητική του έκθεση ο συντάκτης του εγγράφου James M. Boughton.trapeza
Μια αναδρομή στην μεταπολεμική ιστορία αποδεικνύει, ότι το πρόβλημα αυτό ενισχύεται προοδευτικά από την δεκαετία του ’70 και έγινε πολύ μεγαλύτερο στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
“Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική για την μείωση των ευκαιριών, οι πιστώτριες χώρες να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις, σχετικά με το πώς θα πρέπει να επιλυθούν οι κρίσεις”, αναφέρει στην συνέχεια ο James M. Boughton.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ