Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Πρόταση – βόμβα κατέθεσε με επιστολή του, που δημοσιεύεται στους “Financial Times” ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ και προϊστάμενος του γνωστού μας Πολ Τόμσεν, Ρέζα Μογκαντάμ, ζητώντας κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%.

“Το ελληνικό πρόγραμμα στηρίχθηκε σε λάθος παραδοχές”

Ο Ρέζα Μογκαντάμ παραδέχεται, πως το ελληνικό πρόγραμμα της περιόδου 2010 – 2014 στηρίχθηκε σε λάθος παραδοχές. Συγκεκριμένα ο κ. Μογκαντάμ τονίζει, πως το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης βασίσθηκε σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές για την ελληνική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την δημοσιονομική προσπάθεια και την κοινωνική συνοχή.International_Monetary_Fund_logo
«Πρέπει να πάρω το μερίδιό μου από την ευθύνη, καθώς έχω εμπλακεί στις συζητήσεις της τρόϊκας μεταξύ 2010 και 2014» σημείωσε ο κ. Μογκαντάμ, υπογραμμίζοντας, ότι ένα ενδεχόμενο Grexit δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και θα επιφέρει ντόμινο εξελίξεων για όλες τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.
«Παρά την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και το μεγαλύτερο κούρεμα, που έχει γίνει ποτέ στο ιδιωτικό χρέος, το ελληνικό χρέος έχει αυξηθεί στο 175% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μογκαντάμ, προσθέτοντας ότι «τα τρέχοντα σχέδια προβλέπουν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 με 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. Αυτό θα απειλήσει την κοινωνική συνοχή και θα καταστρέψει κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης».

“Η Ευρώπη οφείλει να ανακουφίσει την Ελλάδα, μειώνοντας το ελληνικό χρέος κατά το ήμισυ”

«Σε πολιτικό επίπεδο, μία τέτοια πρόβλεψη είναι υλοποιήσιμη, αλλά το χρέος θέτει εμπόδια στις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη», σημειώνει στην επιστολή του ο Ρέζα Μογκαντάμ.
Τέλος, ο ίδιος υπογραμμίζει, ότι η Ευρώπη οφείλει να ανακουφίσει την Ελλάδα, μειώνοντας κατά το ήμισυ το ελληνικό χρέος έναντι μεταρρυθμίσεων με στόχο ένα βιώσιμο χρέος κάτω από 110% του ΑΕΠ.
«Η ευρωζώνη έχει ξεπεράσει τα ταμπού των διασώσεων, της ιδιωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και της τραπεζικής ένωσης. Ακριβώς όπως απαιτείται η Ελλάδα να ξεπεράσει την διστακτικότητα και να προχωρήσει σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έτσι και η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού της, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους», προσθέτει στην επιστολή του στους “Fanincial Times” το πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ