-Σε ετοιμότητα νοσοκομεία και κέντρα Πρώτων Βοηθειών, ενώ έγιναν πολλές αλλαγές πτήσεων και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν αύριο τ σχολεία στο νησί.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως μεταδίδεται από την Λευκωσία, μια πρωτοφανής καταιγίδα σκόνης έχει δημιουργήσει από χθες τεράστια προβλήματα στην Κύπρο. Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα νοσοκομεία του νησιού, ενώ δεκάδες πολίτες άρχισαν να καταφεύγουν στα Κέντρα Πρώτων Βοηθειών, με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας, που τους προκάλεσε η καταιγίδα σκόνης, που δεν έχει προηγούμενο. Ο κρατικός μηχανισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σε επιφυλακή, ενώ έγιναν ήδη αλλαγές σε 24 πτήσεις στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Μάλιστα, εκφράζεται φόβοι, πως, αν συνεχιστεί η ένταση του φαινομένου αυτού, ενδέχεται να μην ανοίξουν αύριο τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο.KIPROS

Παρ’ότι το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας της Κύπρου καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις κινήσεις τους, δεν υπάρχει καμιά πρόνοια για τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, τους φοιτητές και τα νήπια

Η απόφαση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα ληφθεί σήμερα, ανάλογα με την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, που, πάντως, θα αρχίσει να υποχωρεί από αύριο το απόγευμα, αλλά με πρόβλεψη, ότι θα επανέλθει. Ωστόσο, τα ιδιωτικά σχολεία στο νησί έχουν ήδη ανοίξει, αλλά το Υπουργείο Παιδείας δεν εξέδωσε καμιά εγκύκλιο, για το τι πρέπει να κάνουν, καθώς θεωρεί, ότι επαφίεται στα ίδια τα σχολεία ο χειρισμός της υπόθεσης.
Νηπιαγωγεία και Παιδικοί Σταθμοί, που βρίσκονται σε λειτουργία, όπως και τα ιδιωτικά σχολεία, δεν έχουν κρατικές οδηγίες και πράττουν κατά την κρίση τους. Παρ’ότι το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις κινήσεις τους, δεν υπάρχει καμιά πρόνοια για τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, τους φοιτητές και τα νήπια.

Η καταιγίδα σκόνης δεν επηρεάζει μόνον την Κύπρο, αλλά όλη την Μεσόγειο

Και αυτό, όταν ακόμα η ιπποδρομιακή συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αναβλήθηκε για την Παρασκευή. Οι γιατροί, ωστόσο, προειδοποιούν, ότι τα σωματίδια σκόνης γίνονται τοξικά στην πορεία τους, αφού συσσωρεύουν επικίνδυνα στοιχεία, που διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να προσβάλουν ζωτικά όργανα.
Σημειώνεται, ότι η καταιγίδα σκόνης δεν επηρεάζει μόνο την Κύπρο, αλλά όλη την Μεσόγειο. Πρόκειται για δύο διαφορετικά συστήματα, με το ένα να μεταφέρει σκόνη από την Σαχάρα και ιδιαίτερα από την Λιβύη προς την Ευρώπη και το δεύτερο από την Συρία, που επηρεάζει και την Κύπρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ