Η περίοδος των δύο εβδομάδων που τα σχολεία διακόπτουν τις εργασίες τους, η οποία συμπίπτει επίσης με τις διακοπές των «ελληνικών σχολείων», δεν θα σημαίνει στο εξής ότι η σπουδή της ελληνικής γλώσσας θα μπαίνει σε κατάσταση αδρανοποίησης.  Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης έχει σχεδιάσει ένα ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων για το διάστημα των διακοπών του Σεπτεμβρίου, και εφόσον αυτό κριθεί επιτυχημένο, θα αποτελέσει αναπόσπαστο συστατικό των εκπαιδευτικών της δράσεων από το 2018 και μετά.

«Συχνά έρχονται οι γονείς σε εμάς λέγοντας, γιατί δεν κάνετε κάτι στις διακοπές, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να διατηρήσουν τη συνέχεια της γλώσσας μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες. Ούτως ή άλλως, τα γράφουμε σε άλλα προγράμματα που διοργανώνουν τα πρωινά τους σχολεία ή άλλοι φορείς», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Δρ. Νίκος Ντάλλας.  «Στην πραγματικότητα, δεν ήταν και τόσο δύσκολο να υλοποιηθεί. Το μόνο που απαιτούνταν ήταν ο σχεδιασμός ενός ειδικού προγράμματος και η διαθεσιμότητα των κατάλληλων χώρων» συνέχισε ο Δρ. Ντάλλας. Αυτό που βοήθησε επίσης στην απόφαση να ξεκινήσει το πρόγραμμα ήταν μια πρόσφατη έρευνα  που απευθύνονταν στους γονείς των Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης,  οι περισσότεροι από τους οποίους δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να εγγράψουν τα παιδιά τους σε εξωσχολικές πολιτιστικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ο διευθυντής των Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Μάνος Τζιμπραγός, τόνισε ότι «η πρωτοβουλία αυτή δίνει τη μοναδική ευκαιρία σε παιδιά ηλικίας 4-10 ετών να έρθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό κατά τη διάρκεια των διακοπών μέσα από πολύ ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες, όπως χορό, τραγούδι, μαγειρική, ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια κλπ. Δεν είναι μόνο οι γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών που θα ενισχυθούν με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Τα παιδιά θα αναπτύξουν επίσης  τη φαντασία τους, καθώς και τις κοινωνικές και συνεργατικές τους δεξιότητες».

Το πρόγραμμα θα προσφέρεται για μία ημέρα την εβδομάδα σε τρεις διαφορετικές περιοχές: στο Alphington, στο Malvern East και το CBD.  Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλα τα παιδιά ηλικίας 4-10 ετών που μαθαίνουν ελληνικά στη Μελβούρνη. Για περισσότερες πληροφορίες, αποταθείτε στην Ελληνική Κοινότητα, στο τηλέφωνο 96622722 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@greekcommunity.com.au

Greek Community of Melbourne