“Το ιστορικό χρέος δεν παραγράφεται, τα θύματα πρέπει να αποζημιώνονται, ανεξαρτήτως της χρονικής απόστασης από την βλάβη”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την εξόφληση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω της οργάνωσης «change.org», έχουν αναλάβει η Κοινωνία για το Πολιτικό Τόλμημα “Peira” του Βερολίνου και ο Πρόεδρός της, οικονομολόγος και ειδικός του μάρκετινγκ, Ράϊνερ Τιμ, ο οποίος, με ανοιχτή επιστολή του προς την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τονίζει, ότι το θέμα των επανορθώσεων δεν έχει κλείσει.Distomo
«Υπάρχουν ακόμη πολλές ομάδες θυμάτων των Ναζί, που δεν έχουν αποζημιωθεί επαρκώς. Θύματα εγκλημάτων πολέμου, μεταξύ άλλων στην Ρωσία, στην Πολωνία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα, δεν έχουν πάρει ως τώρα τίποτα.
Σε αντίθεση προς την Κυβέρνησή σας, πιστεύουμε, ότι το ιστορικό χρέος δεν παραγράφεται, τα θύματα πρέπει να αποζημιώνονται, ανεξαρτήτως της χρονικής απόστασης από την βλάβη και οι ανοιχτές διεκδικήσεις διεθνούς δικαίου ικανοποιούνται μόνον με διμερείς συμφωνίες», αναφέρει ο κ. Τιμ στην επιστολή του προς την Γερμανίδα Καγκελάριο.

“Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για την κρίση, η οποία δεν θα διχάζει την Ευρώπη μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Αυτό είναι το δίδαγμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”

Ο ίδιος κάνει ειδική μνεία στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αναφέροντας τα εξής: «Η Κυβέρνησή σας και οι προηγούμενες γερμανικές Κυβερνήσεις απέρριπταν πάντα, παραπέμποντας σε διεθνείς συμφωνίες, τις διεκδικήσεις, τις οποίες οι ελληνικές Κυβερνήσεις δεν αποποιήθηκαν ποτέ. Όμως, οι Έλληνες βρίσκουν τώρα και στην Γερμανία όλο και περισσότερους διακεκριμένους υποστηρικτές στις τάξεις του SPD, των “Πρασίνων” και της “Αριστεράς”», σημειώνει ο συντάκτης της επιστολής και καλεί την κα. Μέρκελ να αλλάξει την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για την κρίση, η οποία δεν θα διχάζει την Ευρώπη μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Αυτό είναι το δίδαγμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τον οποίο η Γερμανία πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα υπεύθυνη», τονίζει και επισημαίνει, ότι με την εξόφληση των οφειλών του δανείου, θα άνοιγε μια νέα διάσταση στις ελληνογερμανικές σχέσεις, η οποία θα ήταν χρήσιμη και για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ