Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ ’19.5.1919’ στο Gasteig του Μονάχου στα πλαίσια της 33ης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου.
Ο Κώστας Μήτσης δήλωσε εκ μέρους της Griechische Filmwoche πως «είναι πολύ σημαντικό που το φετινό φεστιβάλ έχει αυτή την ταινία μικρού μήκους» και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της γεμάτης αίθουσας, ενώ η Μαρία Κατεμλιάδου στάθηκε στην επαφή του παραγωγού της ταινίας Φώτη Μάραντου μετά την προβολή με τους θεατές και το διάλογο που ακολούθησε με απαντήσεις στις ερωτήσεις που του τέθηκαν.
Συναισθηματικά φορτισμένος δήλωσε θεατής εξερχόμενος από την αίθουσα ενώ ένας νεαρός Πόντιος θεατής δήλωσε ότι ένιωσε συγκίνηση και την επιθυμία να επισκεφθεί τα μέρη των προγόνων του.
«Η μαζική συμμετοχή των θεατών είναι αυτό που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά. Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν η συμμετοχή στην προβολή της ταινίας κόσμου τον οποίο δεν συναντάμε σε εκδηλώσεις Συλλόγων
ενώ φυσικά δε θα μπορούσα να μη σταθώ στα περίπου 20 άτομα από το Σύλλογο Ποντίων της Νυρεμβέργης τα οποία έκαναν μια απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων πηγαινέλα για να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ μας» ανέφερε ο παραγωγός της ταινίας Φώτης Μάραντος.
Μετά την προβολή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης Δημήτρης Λαμπρόπουλος επισήμανε τις ομοιότητες των σφαγών του τότε με τις σφαγές του σήμερα στην Ανατολή ενώ δήλωσε ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός καταφέρνει με αυτή την ταινία, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, να έχει στη φαρέτρα του ένα εργαλείο το οποίο επιβάλλεται να μην αφήσει αχρησιμοποίητο.
H Hellas TV/Photo & Film σε συνεργασία με την Bayern Films θα συνεχίσει τις προσπάθειες προώθησης και προβολής του ντοκιμαντέρ σε Έλληνες και ξένους σε όλο τον κόσμο.
Σειρά έχει η προβολή στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη της Αυστραλίας στις 28 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα προβολών θα ανανεώνεται και θα ανακοινώνεται συχνά.