Ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2016

-Οι νέες παρεμβάσεις και τα μέτρα ανέρχονται σε 5,733 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 2,532 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από το σκέλος των δαπανών και 3,201 δισεκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Πέρασε» από την Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2016, καθώς υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ 145 βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.
Απόντες από την ψηφοφορία ήσαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βαγιωνάς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.
Κυβερνητικοί βουλευτές και ορισμένα, συγκεκριμένα ΜΜΕ προσπαθούσαν να πείσουν τις προηγούμενες ημέρες, πως η πολιτική, που ασκείται, γίνεται για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη, την ίδια ώρα που υπερασπίζονταν τον Προϋπολογισμό για το 2016.vouli
Πάντως, γενική εκτίμηση των αναλυτών και της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών είναι, ότι ο Προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν προσφέρει καμία δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της χώρας. Οι αριθμοί του είναι αμείλικτοι και ταυτόχρονα αμφίβολοι.

Είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι, όχι μόνον τα προγραμματισμένα έσοδα δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά και ότι θα δημιουργηθούν σύντομα ακόμη μεγαλύτερα χρέη

Η Κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει έσοδα από νέα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών και νέες άγριες επιβαρύνσεις σε βάρος του ήδη εξαντλημένου φορολογικά ελληνικού λαού.
Συνδυάζοντας την μείωση των εισοδημάτων με την αύξηση των υποχρεώσεων, είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι, όχι μόνον τα προγραμματισμένα έσοδα δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά και ότι θα δημιουργηθούν σύντομα ακόμη μεγαλύτερα χρέη, λόγω της αδυναμίας των πολιτών να βρουν χρήματα και να πληρώσουν.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι βουλευτές, που ψήφισαν το βράδυ του Σαββάτου τον Προϋπολογισμό, καταδίκασαν, εν γνώση τους, την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και επιβεβαίωσαν, πως δεν υπάρχει καμία απολύτως στρατηγική για να βγει η χώρα από το τέλμα των μνημονιών και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμία στρατηγική για ανάπτυξη.

Τι περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2016

Συνολικά οι παρεμβάσεις και τα μέτρα ανέρχονται σε 5,733 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,53% του ΑΕΠ το 2016. Από τα 5,733 δισεκατομμύρια ευρώ νέων παρεμβάσεων τα 2,532 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από το σκέλος των δαπανών, ενώ τα 3,201 δισεκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα.
Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος παράλληλα με την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού έως το τέλος του έτους, καθώς και του υφιστάμενου μισθολογίου στο Δημόσιο. Στο τελευταίο αυτό μέτρο θα πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, όπου θα αποσυνδέεται ο βαθμός από το μισθολογικό κλιμάκιο του υπαλλήλου.

Μεγάλες οι περικοπές στις συντάξεις με το νέο Ασφαλιστικό

Στις δαπάνες, από τις αλλαγές, που θα γίνουν στις συντάξεις του Δημοσίου προβλέπεται εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατομμυρίων ευρώ, από τον εξορθολογισμό της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης με μείωση της δαπάνης κατά 50% εξοικονόμηση 105 εκατομμυρίων ευρώ, από την μείωση των αμυντικών και άλλων λειτουργικών δαπανών του Υπουργείου Άμυνας εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, από τις συντάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης εξοικονόμηση 538 εκατομμυρίων ευρώ και από τις εισφορές και λοιπές παροχές Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης εξοικονομήσεις ύψους 1,113 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το σύνολο των δαπανών του κρατικού Προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 55,751 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 55,664 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα ανέλθουν σε 49,001 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 49,264 δισεκατομμυρίων ευρώ εφέτος, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες του Προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν σε 41,861 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 41,924 δισεκατομμυρίων ευρώ εφέτος.
Οι δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν το 2016 σε 5,930 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 100 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με εφέτος, που διαμορφώνονται στα 5,830 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ύψος των δαπανών, που θα καταβληθούν για εξοπλιστικά προγράμματα, θα ανέλθει σε 598 εκατομμύρια ευρώ από 590 εκατομμύρια ευρώ εφέτος και, τέλος, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι αυξημένες στα 6,750 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ εφέτος.

Αύξηση φορολογικών κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Από τις παρεμβάσεις, που έχουν ήδη νομοθετηθεί ή από όσες προβλέπεται να προωθηθούν το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει αύξηση εσόδων ύψους 3,201 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από την αναμόρφωση του Κώδικα ΦΠΑ προβλέπεται αύξηση 1,310 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την αναμόρφωση που έγινε στους συντελεστές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης προβλέπεται αύξηση εσόδων 377 εκατομμυρίων ευρώ, από την αύξηση των συντελεστών στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης 32 εκατομμύρια ευρώ, από την αύξηση, που έγινε στους συντελεστές στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, αύξηση εσόδων 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Έσοδα 114 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπονται από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 79 εκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής για του αγρότες, ενώ από την αναμενόμενη αύξηση των συντελεστών φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος προβλέπονται έσοδα 32 εκατομμυρίων ευρώ και 150 εκατομμυρίων ευρώ από την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος. Από την επιβολή του ειδικού τέλους ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιγνίδι του ΟΠΑΠ εκτιμώνται εισπράξεις 210-350 εκατομμυρίων ευρώ το 2016.
Το ύψος των εσόδων από τους άμεσους φόρους θα αυξηθεί στα 20,028 δισεκατομμύρια ευρώ από 19,165 δισεκατομμύρια ευρώ εφέτος. Η αύξηση κατά 863 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να προέλθει από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, που θα διαμορφωθεί κατά 7,834 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι αυξημένος κατά 204 εκατομμύρια ευρώ, λόγω των αλλαγών, που ήδη έχουν γίνει στην φορολογία εισοδήματος και αυτών που, όπως έχει προαναγγελθεί, πρόκειται να γίνουν.

Τα Έσοδα από φόρους, που προβλέπει αναλυτικά ο νέος Προϋπολογισμός

Τα έσοδα που προβλέπει ο νέος Προϋπολογισμός από τους φόρους, έχουν αναλυτικότερα ως εξής:
-1,417 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ
-200 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή φόρου για τα ενοίκια
-301 εκατ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης
-361 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων
-63,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών στον φόρο ασφαλίστρων
-10,5 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στον νόμο για τις εκατό δόσεις
-80,5 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
-15 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες
-28,6 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 2% στην εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
-40,9 εκατ. ευρώ από την αύξηση της συμμόρφωσης για τεχνικό έλεγχο των οχημάτων (ΚΤΕΟ)
-13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό ντίζελ
-8,6 εκατ. ευρώ από τον φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
Από τις περικοπές δαπανών θα προκύψουν:
-21,2 εκατ. ευρώ από μισθολογικές παρεμβάσεις και μη μισθολογικές παροχές στην διετία
-1,7 δισ. ευρώ από συντάξεις, εισφορές και λοιπές παροχές κοινωνικής ασφάλισης
-105 εκατ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα
-500 εκατ. ευρώ από δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
-22 εκατ. ευρώ από νοσοκομειακή περίθαλψη
-14,8 εκατ. ευρώ από μεταβιβάσεις φορέων της Κεντρικής Διοίκησης
-30 εκατ. ευρώ από την αύξηση εσόδων εποπτευόμενων νομικών προσώπων, φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.