Mεγάλη ήταν η υποστήριξη προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης από τα μέλη του ιστορικού οργανισμού που συμμετείχαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση και στην Ειδική Ετήσια Συνέλευση,η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Απριλίο,στο «Κέντρο Ανδριανάκος» του κολλεγίου Αλφινγκτον Γκράμαρ.

Τα παρόντα μέλη στις δύο Συνελεύσεις υποστήριξαν τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σε ποσοστά άνω του 97%, γεγονός το οποίο αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης των μελών προς το έργο και τα προγράμματά του.

Θέματα της Γενικής Συνέλευσης ήταν η επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, η αναφορά του Προέδρου και του Ταμία και θέματα προς συζήτηση που είχαν θέσει μέλη της Κοινότητας.

Ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης χαιρέτισε τα μέλη και τα ευχαρίστησε για την υπομονή τους,καθώς η Ετήσια Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση, επειδή το Διοικητικό Συμβούλιοανέμενετις εξελίξεις για το οικόπεδο του Μπουλίν.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάγνωση από τονΓενικό Γραμματέα κ. Κώστα Μάρκο και η έγκριση των πρακτικών της προηγούμενης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

Στην αναφορά του ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε ότι είναι άδικο, αλλά επιβεβαιώθηκε από την βικτοριανή κυβέρνηση η υποχρεωτική απαλλοτρίωση του οικοπέδου του Μπουλίν,προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα οδική αρτηρία North East Link. Ο κ. Παπαστεργιάδης ανέφερε ότιέχουν γίνει πολυάριθμες συναντήσεις με τη βικτοριανή κυβέρνηση για το θέμα αυτό, ωστόσο, διατυπώθηκε σαφώς την περασμένη εβδομάδα από την πλευρά της ότι το οικόπεδο θα απαλλοτριωθεί.

Ο κ. Παπαστεργιάδης, εκ μέρους της Κοινότητας, και γενικότερα εξ ονόματος της ευρύτερης παροικίας, εξέφρασε επανειλημμένα την έντονη απογοήτευση της Κοινότητας για την απαλλοτρίωση αυτού του οικοπέδου. Όπως είπε, η Κοινότητακαι γενικότερα η παροικία, συμφώνησαν σε ένα μεγαλεπήβολο όραμα για αυτό το οικόπεδο, το οποίο προφανώς τώρα δεν θα υλοποιηθεί.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας ανέφερε ότι έχει καταστήσει σαφές στη βικτοριανή κυβέρνηση ότι τα προτεινόμενα αναπτυξιακά σχέδια για το Μπουλίν είχαν γίνει δεκτά με ενθουσιασμό από ταμέλη της Κοινότητας και αγκαλιαστεί από την ευρύτερη ελληνική παροικία της Μελβούρνης. Τόνισε παράλληλα, ότι τώρα γίνονται προσπάθειες για αναδιάταξη του συντελεστή δόμησης (rezoning) του οικοπέδου και για την επακόλουθη κατάλληλη αποζημίωση.

Κατόπιν ο κ. Παπαστεργιάδης προχώρησε στην επισκόπηση των βασικών δραστηριοτήτων και επιτευγμάτων της Κοινότητας μέσα στο 2017, που την έχουν αναδείξει, όπως τόνισε, σε κορυφαία ελληνική οργάνωση στον κόσμο.

Η Οικονομική Έκθεση παρουσιάστηκε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση από τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Μάρκο, επειδή ο ταμίας, επίκουρος καθηγητής Μαρίνης Πυρπυρής,βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις μελών και απαντήσεις από το Δ.Συμβούλιο σχετικά με τον οικονομικό ισολογισμό, καθώς και για το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της Κοινότητας όσον αφορά στη λειτουργία προγράμματος Νεοελληνικών σε πανεπιστήμια της Βικτώριας.

Γενικά Θέματα

Στη συζήτηση για τα Γενικά Θέματα, ο κ. Πολ Μαυρουδήςπρότεινε να δοθεί η δυνατότητα σε οργανισμούς να γίνονται μέλη στην Κοινότητα για να την στηρίζουν οικονομικά και ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο βοήθεια για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο Καταστατικό της Ενωσης Θεσσαλονικέων «Λευκός Πύργος», στην οποία είναι πρόεδρος, για να καταστεί η Κοινότητα αποδέκτης της περιουσίας της Ένωσης σε περίπτωση που διακόψει τη λειτουργία της. Ο κ. Παπαστεργιάδης σημείωσε ότι το Δ.Σ. θα βοηθήσει την Ενωση για τις απαιτούμενες καταστατικές αλλαγές.

Στη συνέχεια συζητήθηκε πρόταση του κ. Ε. Τσίτα να δημιουργηθεί ειδική Επιτροπή για την ανάπτυξη του Μπουλίν. Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε πως αυτό δεν χρειάζεται να γίνει πλέον, καθώς το οικόπεδο πρόκειται να απαλλοτριωθεί από την κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος κ. Θόδωρος Μάρκοςδήλωσε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές,επειδή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου και ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ασκηθεί από την Κοινότητα και την παροικία πίεση προς την κυβέρνηση της Βικτώριας για να αλλάξειο συντελεστής δόμησης της περιοχής (rezoning). Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από το 98% των παρόντων μελών, γεγονός το οποίο αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης προς το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ακολούθησε συζήτηση πρότασης του κ. Φρίξου Ιωαννίδη, ότι το Ελληνικό Κέντρο θα πρέπει να διαθέτει μόνιμη έκθεση για καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Ο κ. Παπαστεργιάδης ανέφερε ότι αυτό είναι στα σχέδια της Κοινότητας τα τελευταία χρόνια και λοτι σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει η γκαλερί της Κοινότητας στον πρώτο όροφο του νέου κοινοτικού κτηρίου. Ο κ. Παπαστεργιάδης παρουσίασε και τα σχέδια της γκαλερί και κάλεσε όλους τους παρευρεθέντες να τα μελετήσουν. Όλα τα μέλη υποστήριξαν την πρόταση.

Παράλληλα, σχετικά με την πρόταση του κ. Χρήστου Φίφη να διοργανώνεται το Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, υπήρξε αντιπρόταση του κ. Θόδωρου Μάρκου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας να είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τον καθορισμό των ημερομηνιών διοργάνωσης του Φεστιβάλ, ύστερα από στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση της Βικτώριας, τον Δήμο Μελβούρνης, την Ελληνική Κοινότητα του Σίδνεϊ και άλλους παράγοντες, όπως τις ελληνικές αρχές και φορείς. Η αντιπρότασηεγκρίθηκε από το 97% των παρόντων μελών, που αποτελεί μεγάλη στήριξη  προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το Δ.Σ. τη διοργάνωση του Ελληνικού Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ.

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου AlphingtonGrammar κ. Νίκος Κουκουβιτάκης ανέφερε ότι η Κοινότητα επενδύει πάνω από $5 εκατομμύριαστην επέκταση του Κολλεγίου και ενθάρρυνε μέλη και οργανώσεις να βοηθήσουν σε αυτό το έργο.

Ειδική Γενική Συνέλευση

Στο πλαίσιο της Ειδικής Γενικής Συνέλευσης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κ. Μάρκος διάβασε τα Πρακτικά της τελευταίας Ειδικής Γενικής Συνέλευσης και ακολούθησε η έγκρισή τους.

Κατόπιν, ο κ. Μάρκος παρουσίασετην πρόταση σχετικά με την αύξηση της ετήσιας συνδρομής των μελών σε $20, και $10 για συνταξιούχουςαπό $5 που είναι σήμερα. Ο κ. Παπαστεργιάδης σημείωσε ότι η αύξηση της συνδρομής είναι απαραίτητη προκειμένου να καλύπτονταιλειτουργικά έξοδα της Κοινότητας, όπως το κόστος αποστολής του τριμηνιαίου ενημερωτικού δελτίου της στα μέλη.Η πρόταση εγκρίθηκε.

Greek Community of Melbourne