Ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών έχει συρρικνωθεί, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 80%, ενώ μειώθηκε κατά το 1/3 και πλέον και ο αριθμός των Γερμανών τουριστών, που επισκέπτονται την Τουρκία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, πτώση, τουλάχιστον κατά 28%, κατέγραψε τον Απρίλιο ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία. Όπως αναφέρουν ειδικοί οικονομικοί αναλυτές, πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 ετών, ενώ οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ρωσία παραμένουν τεταμένες και η χώρα έχει συγκλονιστεί από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων.
Υπάρχει η γενική εκτίμηση, πως αυτή η πτώση αποτελεί ένδειξη, ότι η τουρκική οικονομία θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις, σε μια χρονική περίοδο, όπου καταγράφεται επιβράδυνση των εξαγωγών και αδυναμία στις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν, ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα μειωθούν κατά 25% εφέτος, ένα ποσοστό, που ισοδυναμεί με κόστος περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.

«Καθώς οδεύουμε προς την περίοδο με τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων στον τουρκικο τουρισμό, η επιδείνωση στα στατιστικά στοιχεία του τουριστικού τομέα γίνεται ολοένα εμφανέστερη και πιο σημαντική»

Κατά τους ειδικούς, αυτή η μείωση δεν συνιστά έναν καλό οιωνό, καθώς η Τουρκία οδεύει προς την περίοδο τουριστικής αιχμής, η οποία περιλαμβάνει το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου, κατά την διάρκεια της οποίας οι Ευρωπαίοι παραθεριστές κατακλύζουν τις ακτές της στο νότιο τμήμα της χώρας.
«Καθώς οδεύουμε προς την περίοδο με τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων στον τουρισμό, η επιδείνωση στα στατιστικά στοιχεία του τουριστικού τομέα γίνεται ολοένα εμφανέστερη και πιο σημαντική» σημείωσε ο οικονομολόγος στην τουρκική «Finansbank», Ντενίζ Τζιτσέκ. Βάσει των επίσημων στοιχείων, ο τουρισμός κατέγραψε πτώση 28,07% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, με 1,75 εκατομμύρια αφίξεις τον μήνα αυτόν.
Πρόκειται για την σημαντικότερη μείωση από τον Μάϊο του 1999, όταν η αυτονομιστική οργάνωση «Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν» (PKK) ξεκίνησε μια εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων, προειδοποιώντας τους τουρίστες να μην επισκέπτονται την Τουρκία μετά την σύλληψη του ηγέτη της, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών έχει συρρικνωθεί, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 80%, ενώ μειώθηκε κατά το 1/3 και πλέον και ο αριθμός των Γερμανών τουριστών, που επισκέπτονται την Τουρκία

Όπως δείχνουν τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών έχει συρρικνωθεί, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 80%. Παραδοσιακά, οι Ρώσοι τουρίστες βρίσκονταν μεταξύ των ομάδων ξένων τουριστών, που επισκέπτονταν μαζικά την Τουρκία, μετά τους Γερμανούς, ωστόσο σταμάτησαν, πλέον, να την επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό μετά την επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία στην Συρία.
Επίσης, μειώθηκε κατά το 1/3 και πλέον και ο αριθμός των Γερμανών τουριστών, ενώ όπως αναφέρει ο Τούρκος οικονομολόγος Ντενίζ Τζιτσέκ, «η σημαντική πτώση στις αφίξεις τουριστών εφέτος δεν περιορίστηκε μόνον στην Ρωσία, αλλά επεκτάθηκε σε όλους τους μεγάλους τουριστικούς εταίρους της Τουρκία σε κάποιον βαθμό».

TOURKIA