Ραγδαία αύξηση κατέγραψε τον Αύγουστο ο αριθμός των παιδιών, που εγκαταλείπουν το Μεξικό και χώρες της Κεντρικής Αμερικής και φθάνουν ασυνόδευτα στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ

. Σύμφωνα με έρευνα-μελέτη μεγάλης εταιρείας, με αντικείμενο τις μελλοντικές προβλέψεις και υπολογισμούς, οι ΗΠΑ θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία από την Κίνα

-Ο αριθμός ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών, που θα διέλθουν εφέτος τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, εκτιμάται ότι θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταγεγραμμένος ιστορικά.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ραγδαία αύξηση καταγράφηκε τον Αύγουστο στον αριθμό των παιδιών, που εγκαταλείπουν το Μεξικό και χώρες της Κεντρικής Αμερικής και φθάνουν ασυνόδευτα στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, 4.632 παιδιά, στην μεγάλη τους πλειονότητα ανήλικα, συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα από τις αμερικανικές Αρχές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Συνοριοφυλακής, οι αφίξεις παιδιών κάτω των 17 ετών, που επιχείρησαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ χωρίς έγγραφα, εκτινάχθηκαν τον περασμένο μήνα.ipa-simaia
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως «έχουμε παρατηρήσει τον τελευταίο μήνα, τον Αύγουστο, μια απροσδόκητη άνοδο».
Ο κ. Έρνεστ σημείωσε, όμως, ότι ο αριθμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά «παραμένει ακόμη πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα, που παρατηρήσαμε στο υψηλότερο σημείο τον περασμένο χρόνο».

Το «Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής» των ΗΠΑ εκτιμά, πως ο αριθμός ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών, που θα διέλθουν εφέτος τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταγεγραμμένος ιστορικά

Ο ίδιος εξήγησε, πως τον Αύγουστο ο αριθμός μεταναστών χωρίς χαρτιά συνήθως μειώνεται, εξαιτίας της αλλαγής του καιρού, αλλά πρόσθεσε, πως σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα.
«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να περιορίσουμε αυτό το κύμα, αλλά επίσης και να παροτρύνουμε τους ανθρώπους στην Κεντρική Αμερική, που ίσως σκέφτονται να προσπαθήσουν να βοηθήσουν το παιδί τους να μπει στις Ηνωμένες Πολιτείες, να μην υποβάλλουν τα παιδιά τους σε ένα τέτοιο επικίνδυνο ταξίδι», τόνισε ο Έρνεστ.
Το 2014, 140.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες χωρίς έγγραφα επιχείρησαν να περάσουν στις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα της χώρας.
Το «Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής» των ΗΠΑ έχει εκτιμήσει, πως ο αριθμός ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών, που θα διέλθουν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό το 2015, θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταγεγραμμένος ιστορικά.