Κατά την τελευταία επταετία, το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της μεταφοράς της φορολογικής έδρας πολλών πολυεθνικών εταιρειών στην χώρα αυτή.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ραγδαία άνοδο παρουσιάζει η ιρλανδική οικονομία, καθώς, από 7,8%, που ήταν η αρχική εκτίμηση για το περυσινό έτος, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με τον απίστευτο ρυθμό του 26,3%! Η εκπληκτική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην εκτίναξη του αριθμού των ξένων εταιρειών, κυρίως αμερικανικών, που εγκαταστάθηκαν στην Ιρλανδία, μεταφέροντας την φορολογική τους έδρα το 2015 στην χώρα αυτή, λόγω του χαμηλού φόρου, που είναι 12,5%.
Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν, να προχωρήσει η Στατιστική Υπηρεσία της Ιρλανδίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Μάϊκλ Κόνολι, σε μια τεράστια αναθεώρηση των παγίων κεφαλαίων στους εθνικούς της λογαριασμούς, που συμπαρέσυρε σε αντίστοιχη αναθεώρηση προς τα κάτω και το ιρλανδικό χρέος, από 93,8% σε 80% του ΑΕΠ.

Από το 2008 έως και σήμερα, το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της μεταφοράς της φορολογικής έδρας πολλών πολυεθνικών εταιρειών στην χώρα αυτή

Η αναθεώρηση αυτή για την ούτως ή άλλως ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης οφείλεται στην σημαντική περυσινή αύξηση της μεταφοράς έδρας στην Ιρλανδία ξένων επιχειρήσεων, είτε έπειτα από συγχωνεύσεις, (π.χ. Perrigo και Jazz Pharmaceuticals), είτε επειδή μετέφεραν μεμονωμένα εκεί την έδρα τους, όπως,
π.χ. ένας όμιλος, που δραστηριοποιείται στο leasing αεροσκαφών, αλλά και πολλοί άλλοι.
Από το 2008 έως και σήμερα, το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ακριβώς εξαιτίας της μεταφοράς της φορολογικής έδρας πολλών πολυεθνικών εταιρειών. Σημειωτέον, ότι από 391 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν το ενεργητικό, όσων εταιρειών είχαν έδρα στην Ιρλανδία το 2013, το νούμερο αυτό αυξήθηκε στα 523 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

220px-Ireland_(MODIS)