– Έχουν ήδη προσπεράσει σε αριθμό τους ξένους επισκέπτες και έχουν γίνει οι καλύτεροι πελάτες τους κατά τους θερινούς μήνες!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Την ραγδαία αύξηση των Ελλήνων πελατών στα κάμπινγκ της χώρας αποτυπώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Η άνοδος των Ελλήνων παραθεριστών, μάλιστα, είναι τέτοια, ώστε να έχουν προσπεράσει, ήδη, τους ξένους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει οι καλύτεροι πελάτες τους!
Η αλλαγή δεδομένων στο χώρο των κάμπινγκ άρχισε να γίνεται ευδιάκριτη, ήδη, από πέρυσι και οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην οικονομική κρίση και την συρρίκνωση των εισοδημάτων των Ελλήνων, που τους οδηγεί σε φθηνότερες λύσεις διαμονής κατά τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Έρευνας Κίνησης Καταλυμάτων Ξενοδοχειακού Τύπου και Κάμπινγκ, που διενεργεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το 2015 οι Έλληνες πραγματοποίησαν συνολικά 768.570 διανυκτερεύσεις σε κάμπινγκ όλης της χώρας, έναντι 782.981, που πραγματοποίησαν αλλοδαποί επισκέπτες.
Η κυριαρχία των ξένων, που επέλεξαν τα ελληνικά κάμπινγκ, μάλιστα, ήταν απόλυτη, αφού πραγματοποίησαν σταθερά περισσότερες διανυκτερεύσεις από τους Έλληνες όλους τους μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι και το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.
Η εικόνα, ωστόσο, άλλαξε άρδην το 2016, καθώς οι Έλληνες προσπέρασαν τους ξένους τουρίστες πραγματοποιώντας συνολικά 810.443 διανυκτερεύσεις έναντι 770.806 διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών.

«Ο πιο προσοδοφόρος μήνας των κάμπινγκ εμφανίζεται να είναι ο Αύγουστος, κατά τον οποίο πέρυσι οι Έλληνες πραγματοποίησαν 332.856 διανυκτερεύσεις, ενώ οι αλλοδαποί επισκέπτες 267.199″!

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων ήταν περισσότερες από τις αντίστοιχες των ξένων επισκεπτών στους επτά μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου. Οι αλλοδαποί επισκέπτες εμφανίζονται να πραγματοποίησαν περισσότερες διανυκτερεύσεις από τους Έλληνες μόνον τον Μάϊο και τον Σεπτέμβριο.
Ο πιο προσοδοφόρος μήνας των κάμπινγκ εμφανίζεται να είναι ο Αύγουστος, κατά τον οποίο (το 2016) οι Έλληνες πραγματοποίησαν 332.856 διανυκτερεύσεις ενώ οι αλλοδαποί επισκέπτες 267.199.
Ο Ιούλιος ήταν ο δεύτερος μήνας, όπου καταγράφηκε μεγάλος όγκος διανυκτερεύσεων Ελλήνων στα κάμπινγκ. Πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες πραγματοποίησαν συνολικά 257.483 διανυκτερεύσεις έναντι 231.248 των ξένων τουριστών.
Το «προσπέρασμα» των Ελλήνων παραθεριστών στους ξένους τουρίστες σε επίπεδο διανυκτερεύσεων στα κάμπινγκ έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν συνυπολογίσει κανείς, πως οι αλλοδαποί πελάτες είναι 30% περισσότεροι από τους Έλληνες. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 οι Έλληνες που έκαναν διακοπές σε κάμπινγκ ανήλθαν σε 139.342, ενώ οι αλλοδαποί επισκέπτες έφθασαν τους 196.519.
Στα ίδια στοιχεία αποτυπώνεται η αντίστροφη δυναμική, που καταγράφεται στις αφίξεις Ελλήνων και ξένων τουριστών στα κάμπινγκ της χώρας. Έτσι, οι Έλληνες πελάτες αυξήθηκαν κατά 12 χιλιάδες από το 2015 στο 2016, ενώ στο ίδιο διάστημα οι αλλοδαποί πελάτες μειώθηκαν κατά 14 χιλιάδες.