(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

– «Μια «συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη» θα ήταν πολύ προτιμότερη από την διαιώνιση της λιτότητας».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Αθήνα, μην υποχωρήσεις, θα είναι το χείριστο μήνυμα!»
Την εκτίμηση, ότι η ελληνική Κυβέρνηση, ούτε πρέπει, ούτε προτίθεται να υποχωρήσει στις τρέχουσες αξιώσεις των δανειστών, διατύπωσε η Σάρα Βάγκενκνεχτ (Sahra Wagenknecht) αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού αριστερού κόμματος “Die Linke” («Αριστερά»).

(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, η Σάρα Βάγκενκνεχτ τόνισε, ότι θα μεταδιδόταν το χειρότερο δυνατόν μήνυμα στην Ευρώπη, εάν μια Κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά, υπέκυπτε στο «όλα ή τίποτα» των πιστωτών. Κατά την εκτίμησή της, μάλιστα, μια «συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη» θα ήταν πολύ προτιμότερη από την διαιώνιση της λιτότητας.
Μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος “Die Linke” κ. Σάρα Βάγκενκνεχτ προέβη και στις εξής εκτιμήσεις:

1): Mε τα έως τώρα δεδομένα, η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί το πρόγραμμα των δανειστών. Οι περικοπές, που ζητούνται, επέφεραν νέα βουτιά στην ύφεση.

2): Εάν οι δανειστές δεν δείξουν συναινετική διάθεση, η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποχωρήσει. Μια υποταγή θα έστελνε το χειρότερο δυνατό μήνυμα.

3): Μια λύση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει περικοπή του χρέους, καμία μείωση στις συντάξεις και επαρκές επενδυτικό πρόγραμμα. Η χρηματοδότησή του θα πρέπει να εξασφαλιστεί με έκτακτη εισφορά των 600 πιό πλουσίων οικογενειών της χώρας.

4): Οι πιστωτές δεν επιδιώκουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όχι μόνον, επειδή ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με σιγουριά τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit στην ευρωζώνη και την διεθνή Οικονομία, αλλά διότι, σε αυτήν την περίπτωση, μόνον η Γερμανία θα έχανε 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Καγκελάριος κ.Άνγκελα Μέρκελ, πέραν του ότι θα υποχρεωνόταν να εξηγήσει στους Γερμανούς την αποτυχία αυτή, θα έμενε στην Ιστορία ως η πολιτικός, που διέλυσε την ευρωζώνη. Αυτό δεν το επιθυμεί, καθώς θα ήταν ολέθριο για την υστεροφημία της.

5): Είναι υπαρκτές οι διαφορές ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Δεν παίζουν το παιχνίδι «του καλού και κακού μπάτσου».

6): Για την Ελλάδα θα ήταν λογική επιλογή η συντεταγμένη έξοδος από την ευρωζώνη. Προϋπόθεση, όμως, για αυτό θα ήταν η στήριξη ενός νέου ελληνικού νομίσματος από την ΕΚΤ, ώστε να μην υποτιμηθεί περισσότερο από 30%.
Ερωτηθείσα, πάντως, για το κατά πόσο η ΕΚΤ θα θελήσει να συμβάλει στην επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, η Σάρα Βάγκενκνεχτ είπε: «Αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ