Φιλίπο Ταντέϊ, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού Πρωθυπουργού:
-«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι τώρα «πολύ πιο προσεκτικοί, πολύ πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν» τέτοιου είδους αστάθεια, σε σχέση με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις».
-«Είναι λάθος να πιστεύει κανείς, ότι μια ελληνική χρεωκοπία αυτόματα θα έθετε την Ελλάδα εκτός ευρώ».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

O οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι μιλάει ανοικτά για τα σχέδια, που κάνει πλέον η Ευρώπη για μια ενδεχόμενη χρεωκοπία της χώρας μας, η οποία πλέον θεωρείται αρκετά πιθανή, χωρίς αυτό να συνεπάγεται, όμως, ότι θα βγει και από το ευρώ.Fahnen_Europaparlament
Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ακόμα και αν δεν καταφέρει να πληρώσει κάποια δόση χρέους, είπε ο Φιλίπο Ταντέϊ, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg».
Σύμφωνα με τον Ταντέϊ, «κανείς δεν ξέρει» από την μια ημέρα στην άλλη κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, σε σχέση με το χρέος. Κατά συνέπεια, «εκπονούνται σχέδια» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μετριαστεί ο αντίκτυπος από μια πιθανή ελληνική χρεωκοπία, πρόσθεσε ο Ταντέϊ σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», που επικαλείται χθεσινή συνέντευξη του Ιταλού αξιωματούχου στην Ρώμη.

«Το ευρώ δεν είναι απλά ένα οικονομικό σχέδιο, αλλά ένα ισχυρό πολιτικό σχέδιο και είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς το ενιαίο νόμισμα χωρίς την Ελλάδα»

«Είναι λάθος, σε επίπεδο θεωρίας και ανάλυσης, να πιστεύει κανείς ότι μια ελληνική χρεωκοπία αυτόματα θα έθετε την Ελλάδα εκτός ευρώ» είπε ο Ταντέϊ. «Το ευρώ δεν είναι απλά ένα οικονομικό σχέδιο, αλλά ένα ισχυρό πολιτικό σχέδιο και είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς το ενιαίο νόμισμα χωρίς την Ελλάδα».
Τα σχόλιά του, σύμφωνα με το «Bloomberg», είναι η ισχυρότερη δημόσια ένδειξη μέχρι στιγμής, ότι οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη ετοιμάζουν σχέδια για την περίπτωση, που η ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πληρώσει μια δόση χρέους.
«Σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, θα δείτε επίσης κάποια έκτακτη στήριξη» για την Ελλάδα, είπε ο Ταντέϊ. «Στα αρμόδια ευρωπαϊκά» φόρουμ καταρτίζονται σχέδια για το ενδεχόμενο της χρεωκοπίας. Ενώ ο Ταντέϊ αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, είπε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι τώρα «πολύ πιο προσεκτικοί, πολύ πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν» τέτοιου είδους αστάθεια, σε σχέση με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις.
«Μάθαμε, όλοι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί γενικά δεν ήταν πολύ δραστήριοι, ούτε πολύ γρήγοροι στην αντιμετώπιση της κρίσης, ή του σοκ, ή των επιπτώσεων της κρίσης. Νομίζω, όμως, ότι το πήραμε το μάθημά μας και τώρα υπάρχει αυξημένη συνειδητοποίηση, ότι πρέπει να δράσει κανείς γρήγορα» είπε ο Ταντέϊ. «Θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε».
Αυτό περιλαμβάνει και την συμμετοχή σε ενδεχόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Η Ιταλία, είπε, «πάντα θα παίρνει μέρος σε κάθε προσπάθεια να προστατευθεί το ευρώ».