-Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα δημιουργηθούν έδρες Ισλαμικών Σπουδών και Εβραϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και Ρωσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σχέδιο δράσης καταρτίζει το Υπουργείο Παιδείας για την ένταξη των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το σχέδιο, όπως τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αφορά στην ψυχοκινητική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και στα ασυνόδευτα παιδιά.
Επίσης, αφορά στην παροχή βασικών γνώσεων και στην διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την εκπαίδευση των παιδιών και των ενηλίκων προσφύγων και μεταναστών και όσων, τελικά, μείνουν στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, που θα διδάξουν σε αυτά τα παιδιά, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε εθελοντές, που ήδη βρίσκονται κοντά τους, αλλά και σε αναπληρωτές και άλλες δομές, που θα συζητηθούν.
Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης σε 20.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών, που θα γίνουν σταδιακά, χωρίς διαγωνισμό, αλλά μέσω του ΑΣΕΠ.YPOURGEIO1
Σε ό,τι αφορά ττις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τόνισε, ότι η πλειονότητα των φοιτητών επιλέγει το νέο σύστημα και μόνον το 5% επέλεξε να εξεταστεί με το παλιό. Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην ειδική αγωγή, όπου, σύντομα, θα υπάρξει νομοσχέδιο, με βάση το οποίο, οι μαθητές θα εντάσσονται στις κανονικές τάξεις, αλλά και στην ενισχυτική διδασκαλία, που ξεκινά.

Δημιουργείται νέο ενιαίο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, που στοχεύει στην στήριξη του τομέα έρευνας και τεχνολογίας στην χώρα και στην δημιουργία Ταμείου για την χρηματοδότησή της

Ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε, ότι θα εξετάσει εκ νέου το σύστημα των μετεγγραφών, αλλά και των απουσιών στο Λύκειο, όπως διαφάνηκε, καθώς είπε χαρακτηριστικά, ότι «δεν θα κυνηγήσουμε τους μαθητές για τις απουσίες».
Επίσης, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε, ότι θα δημιουργηθεί έδρα Εβραϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ και Ρωσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στην Βουλή ο νέος νόμος για την έρευνα του Υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας, κ. Κώστας Φωτάκης.
Ο κ. Φωτάκης τόνισε, ότι με τον νόμο δημιουργείται νέο ενιαίο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, που στοχεύει στην στήριξη του τομέα έρευνας και τεχνολογίας στην χώρα και στην δημιουργία Ταμείου για την χρηματοδότησή της. Το Ταμείο αυτό θα έχει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

«Οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα»

Ήδη, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, έχουν εξασφαλιστεί έτσι 240 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη νέων ερευνητών, ενώ ανέφερε, ότι η μισθοδοσία έχει εξασφαλισθεί για το 2016 για όλους τους εργαζομένους στα ερευνητικά κέντρα.
«Οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα» δήλωσε από την πλευρά της η Υφυπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, σε ερώτηση σχετικά με την δίκη 11 φοιτητών, που συνελήφθησαν ύστερα από κινητοποιήσεις.
«Δεν εμπλέκομαι στην δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης. Αν δεν ήμουν Υφυπουργός Παιδείας, θα ζητούσα να πάω μάρτυρας σε αυτή την δίκη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αναγνωστοπούλου, η οποία σημείωσε, ότι η Κυβέρνηση ανακάλεσε μνήμες αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.