– «Περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές της Γης, όπου η κατανάλωση νερού είναι διπλάσια, από ό,τι η αναπλήρωση του γλυκού νερού, μέσω των βροχών».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής επιστημονικής έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Science Advances», γύρω στα 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν αρκετό νερό για τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο, ενώ περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές, όπου η κατανάλωση νερού είναι διπλάσια, από ό,τι η αναπλήρωση του γλυκού νερού, μέσω των βροχών.nero
Από τα τέσσερα δισεκατομμύρια, τα δύο δισεκατομμύρια, που βρίσκονται αντιμέτωπα με περιοδικές ελλείψεις νερού, ζουν στην Κίνα και στην Ινδία, στις δύο πολυπληθέστερες χώρες της Γης. Όμως, δεν πρόκειται για πρόβλημα μόνον των φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς ελλείψεις νερού σημειώνονται ακόμα και στις ΗΠΑ, σε Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα.
Η Αυστραλία και η Νότια Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- ανήκουν επίσης στα ανεπτυγμένα μέρη, με περιοδική κατά τόπους λειψυδρία.

«Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η βελτίωση του επιπέδου ζωής, η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και η επέκταση της αρδευόμενης γεωργίας είναι οι κύριες αιτίες για την διαρκή αύξηση της ζήτησης νερού»

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Άριεν Χέκστρα του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Τβέντε, που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», δήλωσαν, ότι τα ευρήματά τους μπορούν να αξιοποιηθούν από Κυβερνήσεις και εταιρείες (ύδρευσης κ.α.), για να βελτιώσουν την στρατηγική τους σε σχέση με την διαχείριση του γλυκού νερού, το οποίο αναδεικνύεται σταδιακά στον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η βελτίωση του επιπέδου ζωής, η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και η επέκταση της αρδευόμενης γεωργίας είναι οι κύριες αιτίες για την διαρκή αύξηση της ζήτησης νερού, διεθνώς.
Το αποτέλεσμα είναι να αναμένεται επιδείνωση του προβλήματος μελλοντικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, π.χ. αύξηση μεταναστεύσεων και προσφυγικών ρευμάτων.

«Το 25% του ατομικού αποτυπώματος αφορά την κατανάλωση κρέατος, καθώς χρειάζονται πάνω από 15.000 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα κιλό κρέατος»

Η ζήτηση και η προσφορά νερού ποικίλουν συνεχώς, ανάλογα με την εποχή και την τοποθεσία. Η Υεμένη μπορεί να στερέψει από νερό σε λίγα χρόνια, ενώ για αρκετές άλλες χώρες (Πακιστάν, Ιράν, Μεξικό, Σ.Αραβία κ.α.) χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, καθώς ο υδροφόρος τους ορίζοντας συνεχώς πέφτει. Η μελέτη προειδοποιεί, ότι ακόμη και στο Λονδίνο η κατανάλωση νερού δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη στα τρέχοντα επίπεδα.
Η έρευνα επισημαίνει, ότι, όσον αφορά το προσωπικό «αποτύπωμα νερού» κάθε ανθρώπου, μόνον ένα ποσοστό 1% έως 4% αφορά την οικιακή κατανάλωση (π.χ. πόση ώρα κάνει ντους).
Αντίθετα, το 25% του ατομικού αποτυπώματος αφορά την κατανάλωση κρέατος, καθώς χρειάζονται πάνω από 15.000 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα κιλό κρέατος (σχεδόν όλο αυτό το νερό διοχετεύεται στην άρδευση των καλλιεργειών, που παράγουν τις ζωοτροφές).
Έτσι, αν κανείς τρώει περισσότερο ψάρι και λιγότερο κρέας, βοηθά σημαντικά στη μάχη κατά της λειψυδρίας!