(c)ellinikignomi

Μετά την απροθυμία των δανειστών να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα, μέσω ενός τρίτου Μνημονίου!
-Εκβιαστικό είναι το δίλημμα αντιμετωπίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός: “Ή μεγάλα πλεονάσματα και μέτρα, όπως λέει το ΔΝΤ και υπακοή στους κανόνες του, ή τίποτα και χρεωκοπία”!
-Ειδικοί αναλυτές: “Όποιον δρόμο και αν διαλέξει η ελληνική Κυβέρνηση, το τελικό αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό θα είναι το ίδιο: Χρεωκοπία και φτώχεια”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως εκτιμούν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, η ελληνική Κυβέρνηση θα βρεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα σε πολύ δύσκολη θέση, που μπορεί να την οδηγήσει αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα χάσει με διαφορά!
Όμως, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η κατάσταση στην Ελλάδα οδηγείται σε αδιέξοδο, που θα κληρονομήσει η επόμενη Κυβέρνηση!
Και αυτό, επειδή το όνειρο των χαμηλών πλεονασμάτων γκρεμίζεται και αποδεικνύεται, ότι οι εναλλακτικές, που προτείνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απλά δεν υφίστανται!
Κατά τις επισημάνσεις των αναλυτών, οι δανειστές δεν προτίθενται να ξαναβάλουν λεφτά στην Ελλάδα, με ένα νέο πακέτο και ένα νέο Μνημόνιο, και έτσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει μπροστά του ένα και μόνον δίλημμα: Ή μεγάλα πλεονάσματα και μέτρα, όπως λέει το ΔΝΤ και υπακοή στους κανόνες του, ή τίποτα και χρεωκοπία!
Όμως, ουσιαστικά, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, πρόκειται για ένα ψευτοδίλημμα, αφού, εκεί που έφθασε η κατάσταση της χώρας μας, όποιον δρόμο και αν διαλέξει, το τελικό αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό θα είναι το ίδιο: Χρεωκοπία και φτώχεια!

Η λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από τα Μνημόνια, αφού, μόνον εξοικονομώντας ίδιους πόρους και μεγάλα πλεονάσματα, μπορούμε να μην χρειασθούμε πρόσθετα κεφάλαια δανεισμού!

Σε άρθρο της εφημερίδας “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, διαφαίνεται η στάση της γερμανικής πλευράς αλλά και του συνόλου των δανειστών, καθώς ξεκαθαρίζεται σε αυτό, ότι αυτοί δεν ενδιαφέρονται για ένα ακόμη μνημόνιο. Ειδικότερα, αναφέρεται, ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να επιτύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, γιατί απλά, αν το πλεόνασμα είναι 1,5%, όπως ζητά το ΔΝΤ, τότε η Αθήνα θα χρειαζόταν μεσοπρόθεσμα πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 100 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Έτσι, για πρώτη φορά γίνεται σαφές στους κυβερνώντες την χώρα μας, ότι η λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από τα Μνημόνια, αφού μόνον εξοικονομώντας ίδιους πόρους και μεγάλα πλεονάσματα, μπορούμε να μην χρειασθούμε πρόσθετα κεφάλαια δανεισμού, δηλαδή ακόμη ένα Μνημόνιο, και μόνον με μεγάλα πλεονάσματα θα μπορούμε να πληρώνουμε μόνοι μας τα υπέρογκα κόστη των υποχρεώσεών μας!
Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι δεν επιλέγει η ελληνική πλευρά, αν θα ήθελε ακόμη ένα Μνημόνιο, γιατί απλά οι δανειστές δεν προτίθενται να το προσφέρουν, με αποτέλεσμα όλη η συζήτηση και οι ελληνικές προτάσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα να μην έχει νόημα!

Στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ποσό, που θα πρέπει να βάλουν οι δανειστές, για να πληρώνονται οι υποχρεώσεις μας, αν δεν εξασφαλιστούν αυτά τα κεφάλαια από την ελληνική οικονομία!

Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, αν οι πιστώτριες χώρες, όπως η Γερμανία, επιδείξουν υπερβολική επιείκεια έναντι των στόχων της λιτότητας στην Ελλάδα, τότε αυτό θα μπορούσε να τους κοστίσει ακριβά.
Στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ποσό, που θα πρέπει να βάλουν οι δανειστές, για να πληρώνονται οι υποχρεώσεις μας, αν δεν εξασφαλιστούν αυτά τα κεφάλαια από την ελληνική οικονομία, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ο Υφυπουργός Οικονομικών, Jens Spahn. Σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα έπρεπε να επωμισθούν το πρόσθετο αυτό βάρος. «Και αυτό θα ήταν περίπου ένα νέο πακέτο βοήθειας», υποστήριξε ενώπιον των βουλευτών ο Jens Spahn, εξηγώντας, ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν.
Αυτό σημαίνει, ότι το όνειρο της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, απομακρύνεται, όσο οι αξιολογήσεις καθυστερούν και το Βερολίνο αρνείται την προώθηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

“Όσο η ελληνική πλευρά στυλώνει τα πόδια, συμφωνία δεν υπάρχει, ούτε QE, ούτε έξοδος στις αγορές τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές”!

Η καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι τον Σεπτέμβριο, η ανοικτή εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης και η άρνηση του Βερολίνου να δρομολογήσει την συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την στιγμή, που παράλληλα έχει παγώσει και τα βραχυπρόθεσμα, δημιουργούν αρνητικές συνθήκες για την ένταξη της Ελλάδας στο QE, και την περιβόητη έξοδο στις αγορές.
Η Έκθεσή της ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος καθυστερεί, αφού έπεται της αξιολόγησης και βασίζεται σε στοιχεία της Κομισιόν και της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η συμφωνία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αποτελεί σημαντικό στοιχείο που ακόμη λείπει.
Η αρνητική απάντησης της ελληνικής πλευράς στα πρόσθετα μέτρα, που θα εξασφαλίσουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, μπλοκάρει την όποια συμφωνία και την όποια εξέλιξη.
Στο δεδομένο πρόβλημα, που υπάρχει στην διαπραγμάτευση, προστίθεται και η άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές. Έτσι, “όσο η ελληνική πλευρά στυλώνει τα πόδια, συμφωνία δεν υπάρχει, ούτε QE, ούτε έξοδος στις αγορές τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές”, εκτιμούν και οι αναλυτές, που κρούουν τον κώδωνα του κνδύνου για τις επερχόμενες εξελίξεις στην χώρα μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ