-Οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη τους στην Ενωμένη Ευρώπη, καθώς, σε δημοσκόπηση, που έγινε σε οκτώ χώρες-μέλη της Ε.Ε., ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες πολίτες δηλώνει, ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε αναθεώρηση της συμμετοχής της χώρας τους στην Ε.Ε. βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί λαοί, καθώς, με αφορμή το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται να «άνοιξε η όρεξη» για δημοψήφισμα και σε άλλες χώρες.
Πάντως, η Μεγάλη Βρετανία πέτυχε να εξασφαλίσει τις εξαιρέσεις, που ήθελε στο λεγόμενο κοινωνικό κράτος, απέναντι στους εργαζόμενους, που θα μεταβούν στην νησιωτική χώρα για να αναζητήσουν εργασία, και πλέον, όπως φαίνεται και στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, περισσότερες είναι τώρα οι πιθανότητες παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις πιθανότητες εξόδου της.
Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ένωση με τις οικονομικές δεσμεύσεις, την γερμανική ηγεμονία, την οικονομική ύφεση, την ασθενή ανάπτυξη, αλλά κυρίως με το μεταναστευτικό, που στην ουσία δίχασε την Ευρώπη, κάνει τους Ευρωπαίους να ξανασκέφτονται τα οφέλη και τις επιπτώσεις από την συμμετοχή της χώρας τους στην Ένωση. Διότι αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τα βρήκαν!

“Ο ένας στους δύο ερωτηθέντες επιθυμεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες δηλώνει, ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης της χώρας του από την Ε.Ε.”!

Βέβαια, υπάρχουν και οι ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους παραθέτουν επιχειρήματα και εκμεταλλεύονται τη επικρατούσα κατάσταση, προωθώντας μέχρι και έξοδο από την Ένωση ή την Ζώνη του ευρώ.
Δημοσκόπηση, που διεξήχθη για λογαριασμό της “Ipsos-MORI” σε οκτώ χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Βέλγιο, Σουηδία και Ουγγαρία), έδωσε το αποτέλεσμα, ότι σχεδόν ο ένας στους δύο ερωτηθέντες (συγκεκριμένα το 45%) επιθυμεί την διεξαγωγή ανάλογου δημοψηφίσματος και στην δική του χώρα, με το ίδιο ακριβώς ερώτημα.
Μάλιστα, η κατάσταση αποδεικνύεται ακόμη χειρότερη, διότι ο ένας στους τρεις (33%) δηλώνει, ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης της χώρας του από την Ε.Ε.!
Επίσης, η παράσταση νίκης του Brexit στους πολίτες των οκτώ άλλων χωρών φθάνει το 49%.

Στην Γαλλία και στην Ιταλία, το 55% και το 58% των πολιτών, αντιστοίχως, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην Ε.Ε.!

Το πιο ηχηρό χαστούκι έρχεται από την δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Γαλλία, όπου το 55% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος – το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της δημοσκόπησης – και το 41% δηλώνει, ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση, δίνοντας πόντους στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, η οποία ετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές, που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Άνοιξη, στις 23 Απριλίου ο πρώτος γύρος και στις 7 Μαΐου ο δεύτερος.
Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στην Ιταλία, την τρίτη κατά σειρά δύναμη της Ευρωζώνης, όπου, σχεδόν οι έξι στους δέκα (58%) θέλουν δημοψήφισμα. Στην Ιταλία όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης -“Κίνημα Πέντε Αστέρων”, “Φόρτσα Ιτάλια” και “Λέγκα του Βορρά”- κινούνται σε γραμμή αντιπαράθεσης με την Ε.Ε. και ζητούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την ρήξη με τις Βρυξέλλες.

Από το όχι» στο Ευρωσύνταγμα, που έστειλαν με δημοψήφισμα Γάλλοι και Ολλανδοί το 2005, άρχισαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναζητούν τα αίτια, που οδηγούν τους πολίτες να στρέφονται κατα της Ε.Ε.

Και ας μην ξεχνούμε, ότι τα «όχι» στο Ευρωσύνταγμα από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, το 2005, τα οποία ήταν “κόλαφος” για τους ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι τότε μόνον άρχισαν να αναζητούν τα αίτια, που οδήγησαν τους πολίτες δύο εκ των ιδρυτικών χωρών της Ε.Ε. στην απόρριψη του νομοθετικού κειμένου. Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η δική μας, προτίμησε το σίγουρο “ναι” της Βουλής, αποφεύγοντας τις «εκπλήξεις».
Βέβαια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε και μια αντίστοιχη δημοσκόπηση στην Ελλάδα, όπου τα μνημόνια, τα σκληρά μέτρα και η τακτική των τελευταίων Κυβερνήσεων να κρύβουν τη ανεπάρκειά τους στις διαπραγματεύσεις, επηρεάζουν πολύ αρνητικά την στάση των Ελλήνων απέναντι στην Ε.Ε..

european_parliament

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ