Μόνον ο ένας στους οκτώ ερωτώμενους (16%) πιστεύει, ότι η Ελλάδα θα βγεί από την κρίση στα επόμενα 4-5 χρόνια, ενώ μόλις το 1% των ερωτώμενων πιστεύει, ότι η «ανάπτυξη» θα ξεκινήσει μέσα στο προσεχές εξάμηνο

-Πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις δομές της Δημόσιας Υγείας, στα λιμάνια, στις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς και των δασκάλων της α’ βάθμιας εκπαίδευσης.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε αναβρασμό βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, ενώ πληθαίνουν τα σημάδια, που δείχνουν, ότι επίκειται κοινωνικός ξεσηκωμός, τόσο, λόγω των νέων μέτρων της Κυβέρνησης, όσο και λόγω της υπάρχουσας απαράδεκτης κατάστασης με τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσοκομεία και δημοτικά σχολεία.
Έτσι, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση και την διαμαρτυρία τους, οι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας προχώρησαν σήμερα σε απεργία.
Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, προνοιακές δομές, ΕΚΑΒ, λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι συμμετείχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας στήριξη του δημόσιου συστήματος, με προσλήψεις και επαρκή χρηματοδότηση.

Απήργησαν οι Ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ)

Στην απεργία συμμετείχαν οι δύο βασικές Ομοσπονδίες του κλάδου, δηλαδή εκείνη των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και αυτή των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ).
Τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια για τους νέους γιατρούς και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.
Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την εκδίωξη των εργολάβων, την επανασύσταση των οργανικών θέσεων και μόνιμη σταθερή εργασία για όλους και τη δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση.
Ζητεί, επίσης, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων, που υπηρετούν στην εκτέλεση Κοινοτικών προγραμμάτων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών.

Τι διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Όμως, σε 24ωρη απεργία βρέθηκαν σήμερα και οι δάσκαλοι σε όλη την χώρα, καθώς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), αντιδρά στα κενά, που υπάρχουν στα σχολεία, αλλά και στους διορισμούς των δασκάλων.
Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς την Βουλή, διεκδικώντας:
-Μαζικούς μόνιμους διορισμούς – άμεση πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών, που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και υποσχόταν ο Υπουργός μέχρι πριν λίγο χρονικό διάστημα
-Τον μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών γενικής και ειδικής αγωγής τώρα – Το να μην υπάρξει καμία απόλυση αναπληρωτή, κανείς εκπαιδευτικός στην ανεργία
-Την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για το φερόμενο ως «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου»
-Την απόσυρση της διάταξης που ψηφίστηκε για τα νηπιαγωγεία
-Την απόδοση των οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στο δημοτικό Θέατρο Πειραιά και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ζητώντας την εξασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων, ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι εργαζόμενοι, που ζητούν δεσμεύσεις από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία του ΟΛΠ.
Πέρα από την διαφωνία τους για την ιδιωτικοποίηση των δύο λιμανιών, οι εργαζόμενοι θέτουν, επίσης, επί τάπητος το θέμα των εργασιακών σχέσεων και την σταθερότητα στην εργασία. Παράλληλα, χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ έμείνε σήμερα το επιβατικό κοινό της Αθήνας, από τις 12:00 έως τις 16:00 η ώρα, δημιουργώντας νέο κυκλοφοριακό κομφούζιο και ταλαιπωρία στους κατοίκους της πρωτεύουσας, ενώ την Παρασκευή 10, Ιουνίου, η στάση εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα είναι από τις 22:00 έως την λήξη της βάρδιας.

Αντιδρούν με κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι των “Σταθερών Συγκοινωνιών” (ΣΤΑΣΥ) στην ένταξη των αστικών συγκοινωνιών στο υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στην καθυστέρηση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας

Όπως αναφέρουν τα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (“Σταθερές Συγκοινωνίες”), που αντιδρούν στην ένταξη των αστικών συγκοινωνιών στο υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στην καθυστέρηση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, «η Κυβέρνηση, κατ’ εντολή των τοκογλύφων δανειστών, στο πλαίσιο της περίφημης αξιολόγησης, άνοιξε την πόρτα των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες, με την ένταξη της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ στο νέο Ταμείο Ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας. Όμως, οι ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες έχουν «δοκιμαστεί» και οι συνέπειές τους είναι γνωστές: Ακριβά εισιτήρια, ανασφαλείς συγκοινωνίες και ακόμα πιο μειωμένα δρομολόγια. Γι’ αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, οι αστικές συγκοινωνίες είναι δημόσιες».

DIADILOSI

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ